JuniorElektrikci
Üye
- Katılım
- 3 Haz 2024
- Mesajlar
- 3
- Puanları
- 1
- Yaş
- 25
Merhabalar, p= %7 harmonik filtre kullanmam gereken yerde p= %14 kullanırsam ne olur ?
Anlayamadığım şey şu reaktif güç kontrol rölesi, endüktif reaktif güce göre kademeleri çektirmesi lazım. Dolayısıyla, ihtiyacı kadar kapasitif reaktif güç sisteme basarak, sistemi dengeliyor değil mi? Eğer reaktif güç kontrol rölesinin çalışma mantığı bu şekilde ise ihtiyaç anında ihtiyacı kadar kademe çekmesi lazım. Bu durumda sistem nasıl aşırı endüktif ya da kapasitif olabilir. Diyelim ki sistem kapasitif oldu SVC uyumlu bir röle ve sürücü ile sürülen şönt reaktörler ile sistemin asırı kapasitif olmasını engelleyemez miyim?Ben de merak ettim, biraz araştırdım, işte sonuç:
Rreaktörün reaktansı ile kapasitörün reaktans oranı p faktörü olarak tanımlanır.
p% = XL / XC
fr = 134 Hz için p = %14
fr = 189 Hz için p = %7
fr = 210 Hz için p = %5,64
Temel frekansın tam sayı katları olmadığı durumlarda (ara harmonikler) geçerlidir.
Buna "DETUNE" Akortsuz Filtre denir ve bu filtre harmonikleri filtrelemek yerine sadece reaktif güç kompansasyonu sağlamaktadır.
Bunu yaparken de şebekede varolan herhangi bir harmonik veya ara harmonikle paralel rezonansı engellemekte ve harmonik filtrenin demeraj akımını düşürmektedir.
Ancak daha yüksek filtreleme, bazı durumlarda aşırı kompanzasyona neden olabilir.
Özetle, sistemde uygun harmonik çalışması yapmadan sadece p=%7 p=%14 değişimi doğru değildir.
Aşırı kompanzasyon, sistemin aşırı indüktif veya kapasitif hale gelmesine yol açabilir, bu da rezonans durumlarına ve gerilim dalgalanmalarına sebep olabilir.
Yeni kuruyoruz 525v agir hizmet tipi sectim o yuzden tesekkurlerSıfırdan yapıyorsanız uygun gerilimli kondansatör kullanmız gerekir yok mevcuttaki bir yapıyı ise yani %7 yi söküp %14 takıyorsanız ve kondansatörlerde %7 ye göre hesap edilip 440V olarak seçilmişse %14 taktığınızda kısa vadede kondansatörleri bozarsınız çünkü %14 filtreden dolayı artık kondansatör uç gerilimi 465V a yükselmiş olur.
Harmonik filtre ve mevcut kapasitörler ile sistemin Harmonik Rezonansa gelmemeleri gerekir.Anlayamadığım şey şu reaktif güç kontrol rölesi,
üstad ETAP var ama aşırı pahalı 13 baralı kısa devre analizi yapmıştım daha önce öğrenci iken. Şu anda alma imkanı sıfır. O yüzden bu programları kullanma imkanım yok ne yazık ki. Bu arada Etap kadar işlevsel bir program bilmiyorum. Öneriler için teşekkürler.Harmonik filtre ve mevcut kapasitörler ile sistemin Harmonik Rezonansa gelmemeleri gerekir.
Onun için güç kontrol rölesindeki bütün eleman değerlerinin herhangi bir kombinasyonda rezonansa gelmemeleri için dikkatli olmak, harmonikle ilgili bütün hesaplamaları yapmak gerekiyor..
Şebeke harmonik analizi ve simülasyonu için kullanabileceğiniz çeşitli programlar var.
Mesela:
MATLAB / Simulink: MATLAB, geniş kapsamlı mühendislik ve bilimsel hesaplamalar için kullanılan bir yazılımdır. Simulink ise MATLAB'in bir uzantısı olup, dinamik sistemlerin modellemesi ve simülasyonu için kullanılır. Harmonik analiz ve simülasyon için MATLAB üzerinde birçok araç ve fonksiyon bulunmaktadır.
ETAP (Electrical Transient Analyzer Program): En çok kullanılan
ETAP, elektrik güç sistemlerinin tasarımı, analizi ve simülasyonu için kullanılan bir yazılımdır. Harmonik analiz de dahil olmak üzere birçok farklı analiz türünü destekler.
PSCAD (Power Systems Computer Aided Design)
DIgSILENT PowerFactory
PSS®E (Power System Simulator for Engineering): Siemens Harmonik analiz ve çeşitli diğer analizler içinde kullanılır.
CYME (CYMDIST): CYME, elektrik dağıtım ve iletim sistemlerinin analizi için kullanılan bir yazılımdır. Harmonik analiz modülleri de bulunmaktadır
Modelleme ve simulasyon için:
https://www.youtube.com/@powersystemmodelingandsimu6139