Harmonik kayıpları ?

keremsafa

Üye
Katılım
9 Tem 2007
Mesajlar
79
Puanları
1
Yaş
39
Ayrıca trafo seçilirken Harmoniklerden dolayı oluşan güç kayıplarıda dikkate alınmalı ve trafo gücüne eklenmelidir ki kesici açması.

veee

harmoniksiz sinüsoidal dalga formuna göre ölçülen güç faktörüne cos fi, harmonikleri ve diğer bozulmalarıda hesaba katarak ortaya çıkanada, PF : güç faktörü denir

arkadaşlar bu harmonik kayıplarla ilgili 2 konudan alıntıdır.

bu harmanoik kayıplar ne oluyor?google ve forumda epey araştırdım fakat daha açıklayıcı bir cevap alabilirsem sevinirim.cos fi ve pf nasıl oluşur.nedir temel sebebi?

şimdiden teşekkürler herkese.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Harmonik dediğimiz, 50 Hz'in katları cinsindeki akım ve gerilimlerdir. Örneğin beşinci harmonik akımı, 250 Hz'de çekilen akımdır.

Neden böyle akımlar ve gerilimler oluşur derseniz, lineer olmayan yüklerden kaynaklanır diyebiliriz. Örneğin üç fazlı bir motor hız kontrol cihazı ağırlıklı olarak 5. ve 7. (yani 250Hz ve 350Hz) oluşturur.

Daha detaya inersek, doğrultucudaki diyotlar, ancak Şebeke gerilimi, dc aragerilim değerinden büyük olduğu anlarda (yani sinüs dalgasının sadece çok kısa bir tepe noktasında) iletime geçebilir. Böylece çektiği akım sinüzoidal olmayan, ama periyodik bir sinyal olur. Fransız matematikçi Fourier tarafından ortaya konduğu üzere, her periyodik dalga, frekansları farklı sonsuz sayıda sinüs dalgasının toplamı olarak ifade edilebilir. Böylece, bu akımı sonsuza kadar uzanan ve temel frekansın (50Hz) katlarının toplamı olarak ifade edebiliriz.

i_toplam=i1 + i2 +i3 + i4 + i5 + ...

Pratikte, sistemin açma/kapama, yani pals sayısını biliyorsak, oluşacak harmonikleri tahmin edebiliriz. Bunun formülü:

(k X p) +- 1 şeklindedir.
k=1,2,3,...
p=Pals sayısı

Örneğin 3 fazlı inverterin girişinde 6 diyod vardır ve 6 palslıdır. O halde oluşacak harmonikler 5,7,11,13,... gibidir. Özel bir durum olmadıkça düşük frekanslı harmoniklerin büyüklüğü daha fazladır. Bu nedenle 19'dan sonraki harmonikler (yüksek frekanstaki bozucu etkileri dışında) dikkate alınmaz. 2,4,6,... gibi çift sayılı harmonikler de pratikte karşımıza çıkmaz.

Güç faktörü, harmonikler dahil tüm akımların rms toplamının temel frekansa (yani 50 Hz'e) oranını gösterir. Her frekanstaki tüm akımların karelerinin toplamının karekökü alınır. 50 Hz'deki akım bölü bu akım, güç faktörüdür.

Güç faktörü ve cos fi apayrı şeylerdir. Bir örnek vermek gerekirse, inverterlerin girişindeki cos fi neredeyse 1'dir. Oysa güç faktörleri 0.6-0.7 dolayındadır. Güç faktörünün kötü olması (Yani 1'den epeyce düşük olması) enerjinin sarfedildiği, ısıya dönüştüğü anlamına gelmez. Sadece, böyle bir tesisi besleyecek trafo ve jeneratör seçimine dikkat edilmesi gerektiği anlamına gelir.

İşte bu nedenle, güç faktörünün değeri, trafo ve jeneratör seçiminde önemlidir. Jeneratör ve trafonun kVA ve kW değerleri genelde güç faktörü=1 için verilir. Tesisteki güç faktörünün düşük olduğu durumlarda trafo ve jeneratör imalatçısına danışılır, ona göre seçim yapılır.
 
Son düzenleme:
Puck teşekkür ederim bilgilendirmen için.epey aydınlatıcı oldu.eline sağlık.
iyi çalışmalar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,769
Mesajlar
920,343
Kullanıcılar
450,848
Son üye
RecepG.

Yeni konular

Geri
Üst