Hava Kaçağı Algılama

Katılım
26 May 2009
Mesajlar
92
Puanları
1
Uzun bir aradan sonra tekrar bakımcı olarak iş hayatına geri döndün. Çalışmaya başladığım firmada quick kaplin hava kaçak testini suyun içinde yapıyorlar, bu testi su kullanmadan yapmak istiyoruz. Benim düşündüğüm sistem kapline verine havanın basıncını ölçerek düşme olup olmadığına bakmaktı, sorduğum başka bir forumda bu işin piyasadaki sensörlerle yapmanın çok zor olduğunu söylediler. Testi başka bir yöntemle yapma şansımız varmı?
 
Selamun Aleyküm
Hava kaçağı sensörü şeklinde arama yapıldığında birşeyler çıkacaktır. Bu sensörlerin hassasiyetleri ve ekonomiklikleri uygun olmayabilir. Ama kaçaktan çıkan sesin algılanması çok efektif olsa gerek. Tabi buna uygun elektriksel vb sistemin yapılması izlenmesi gereken bir yoldur.
Eğer basınç ölçülürse; basıncı ölçülen kapalı hacim olabildiğince küçük olmalıdır. Basınç ise yüksek tutularak basınç düşüşü eğer varsa hızlandırılmalıdır. Belki malzeme için uygun çalışma basıncı geçilmek istenmeyebilir ama test için tesbit edilen bir maksimum basınç uygulanabilir. Basıncın yükseltilmesi ses ile tesbit ve her tesbit için de verimli ölçümü sağlar. Değişik kalibrasyon deneyleri ile de normal basınçtaki kaçak miktarı hesaplanabilir.
Çok evvel mesajlarımda bahsettiğim gibi buradan patent vb beklenti olmadan fikirlerini paylaşmakta üyeler. Kullananlar ne kadar bu karşılığı iade etmekle mecbur tutulmasalar da hürmeten sonucu sahibine iade etmeleri gerekmektedir.
Kaçak ölçümünde basınç düşüşüne alternatif olarak ölçümde kullanılan gazı algılayan bir sensörle devre kurulabilir. Yani bu kaçakta çıkan gaz miktarını algılayabilen bir gaz sensörü var ise bu sensör ile beraber tesbit ettiği gaz ile test yapılarak sistem oluşturulabilir. Mesela Karbonmonoksit, doğalgaz vb sensörleri eğer kaçak miktarını tesbit edebilir düzeyde ise seçilen test gazı bu sensörün tesbit ettiği gaz olur. Malum ki aradaki fark sensörün gazı belki kimyasal belki başka özelliğinden test etmesidir.
Yanıcı bir gazın alev alması, dielektriği uygun durumda olan bir ortamda elektriğin kaçak sebebiyle iletilmesi, pH değişimine sebep olma gibi etkilerle de sistem kurulabilr.
Suda baloncuk oluşumunun kameradan izlenip bilgisayar programıyla yorumlanması ise çok daha efektif ve uygun olabilir. Aslında tamamen su ile(tavanına değen biçimde) dolu bir kapta tavanında küçük aralıklarla dizilmiş iletken anahtar noktalarına yükselerek gelen hava kabarcığının teması ile bu noktadaki iletimin bozulmasının tesbit edilmesi de bir yöntemdir.
Hayırlı akşamlar..
 
SMC Pnömatiğin bu konuda geliştirdiği bir ürün mevcut, aşağıda katalogunu inceleyebilirsin, aynı zaman da yine Dijital Manometre ilede bunu tesbit etmen mümkün. Her ikiside bizde mevcut, inceledikten sonra ilgini çekerse yardımcı olurum.

SMC Corporation
 
Sorun otomasyona uyarlama ile alakalı, operatörü aradan çıkarmak gibi de düşünebilir olsa gerek..
Sonradan aklıma gelmişti Bu kaplinler arka arkaya direk bağlanabiliyorsa ve ya tek bir hatta aynı anda 20 civarında bağlarsan basınç düşüşü testi için daha uygun olur. Kaçak miktarı az olması beklendiğinden kaçak tesbiti için beklemek gerekecektir ki bu bekleme çoklu test için yapılmış olur. Tabi birkaç üründe bir arızalı mal çıkıyorsa 20 li ve ya başka sayılarda testin önemi kalmayabilir.
Şu da düşündürüyor ki; karanlık ortamda içine yoğun ışık verilse ve ya flaş patlatılsa ışık iç kısımdan yansıyarak kaçak yerinden dışa çıkar mı, görünür mü? Eğer iç yansıma yetersiz kalsa içine cila tipi bir malzeme sürülerek üretim yapılsa ve ya suya sokulduktan sonra test yapılsa iç yansıma nasıl olur?
Hayırlı günler
 
[MENTION=3947]Mehmetf[/MENTION]
aradığım sensördü fakat önerdiğin ürün başka uygulamalarda işimize yarayacak bir ürün.
[MENTION=170324]cncarastirma[/MENTION]
ve aleyküm selam verdiğin öneriler güzel öneriler teşekkür ederim.
[MENTION=47458]Skysea[/MENTION]
önerdiğin sensörler işimizi görece gibi.
 
Rica ederiz, uygulanan çözümün başarısı ve düşünülen diğer alternatifler de bahsedilirse izleyenlerin de fikir edinmesine vesile olunmuş olunur,
Başarılar..
 
Sistemi resimdeki gibi yaptım. Kısaca çalışması: 5/2 valf ile hatta havayı basıyoruz, hat hava dolduktan sonra mekanik vana ile hattı kapatıyoruz, malzemede kaçak varsa hattaki basınç düşüyor. Tek sıkıntı hava kaçıran malzemeyi 10 sn de algılayabiliyorum.
ud0dm.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevaba teşekkürler. Bu tip geri dönümler izleyenlerin de faydalanmasını sağlayacaktır.
Hava hapsetmek için diye yazan çerçevedeki kısım nedir anlamak gerekir. Önceki mesajlarımızda işlem hızı açısından, çoklu ürün testi, basıncı algılanılan hacmi minimum yaparak test süresini kısaltmak gibi düşüncelerden bahsetmiştik.
Aslında bu sitede baloncuğu kameradan izleyip sistemi kurabilen üyeler olsa gerek. Doğalgaz, karbondioksit gibi bir gaz ile ürün denenip bu gaz kaçağını algılayan(belki basınç algılamasından daha hızlı) vb diğer sistem fikirlerinin tercih edilmeme sebebi yorumlanırsa; denenmeyen durumlarda da fikir namına yazışmış oluruz.
Hayırlı günler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,846
Mesajlar
930,722
Kullanıcılar
452,701
Son üye
Kerem1453

Yeni konular

Geri
Üst