Selamun Aleyküm
Hava kaçağı sensörü şeklinde arama yapıldığında birşeyler çıkacaktır. Bu sensörlerin hassasiyetleri ve ekonomiklikleri uygun olmayabilir. Ama kaçaktan çıkan sesin algılanması çok efektif olsa gerek. Tabi buna uygun elektriksel vb sistemin yapılması izlenmesi gereken bir yoldur.
Eğer basınç ölçülürse; basıncı ölçülen kapalı hacim olabildiğince küçük olmalıdır. Basınç ise yüksek tutularak basınç düşüşü eğer varsa hızlandırılmalıdır. Belki malzeme için uygun çalışma basıncı geçilmek istenmeyebilir ama test için tesbit edilen bir maksimum basınç uygulanabilir. Basıncın yükseltilmesi ses ile tesbit ve her tesbit için de verimli ölçümü sağlar. Değişik kalibrasyon deneyleri ile de normal basınçtaki kaçak miktarı hesaplanabilir.
Çok evvel mesajlarımda bahsettiğim gibi buradan patent vb beklenti olmadan fikirlerini paylaşmakta üyeler. Kullananlar ne kadar bu karşılığı iade etmekle mecbur tutulmasalar da hürmeten sonucu sahibine iade etmeleri gerekmektedir.
Kaçak ölçümünde basınç düşüşüne alternatif olarak ölçümde kullanılan gazı algılayan bir sensörle devre kurulabilir. Yani bu kaçakta çıkan gaz miktarını algılayabilen bir gaz sensörü var ise bu sensör ile beraber tesbit ettiği gaz ile test yapılarak sistem oluşturulabilir. Mesela Karbonmonoksit, doğalgaz vb sensörleri eğer kaçak miktarını tesbit edebilir düzeyde ise seçilen test gazı bu sensörün tesbit ettiği gaz olur. Malum ki aradaki fark sensörün gazı belki kimyasal belki başka özelliğinden test etmesidir.
Yanıcı bir gazın alev alması, dielektriği uygun durumda olan bir ortamda elektriğin kaçak sebebiyle iletilmesi, pH değişimine sebep olma gibi etkilerle de sistem kurulabilr.
Suda baloncuk oluşumunun kameradan izlenip bilgisayar programıyla yorumlanması ise çok daha efektif ve uygun olabilir. Aslında tamamen su ile(tavanına değen biçimde) dolu bir kapta tavanında küçük aralıklarla dizilmiş iletken anahtar noktalarına yükselerek gelen hava kabarcığının teması ile bu noktadaki iletimin bozulmasının tesbit edilmesi de bir yöntemdir.
Hayırlı akşamlar..