Hedef cosfi

koyaklı

Üye
Katılım
9 Ara 2009
Mesajlar
33
Puanları
1
arkadaşlar hedef cosinüs fiyi neye göre belirlememiz gerekir
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
cos fi 1 e ne kadar yaklaşırsa o kadar iyidir.
 
Normal işletme koşullarında cosfi'nin 1,00 yapılması yeterlidir (tanfi değeri giriliyorsa da 0,04).
Tedaş ceza oranı indüktif %20 olan bir işletmede şu demektir aslında: Kullanılan reaktif gücün aktif güce oranı %20'yi (0,20) aşmamalı.
Bizim güç üçgenimizde aktif güç (P) var, reaktif güç (Q) var, görünür güç (S) var. Reaktif oranı Q/P'ye göre hesaplıyorsak eğer, bu güç üçgenimize göre tanfi demektir:
tanfi= (Karşı dik kenar / Komşu dik kenar)
coffi= (Komşu dik kenar / Hipotenüs)


tanfi değeri %20 ise cosfi değerini de hesap makinesiyle cos(arctanfi) diyerek 0,9806 olarak buluruz.
Yani biz röle üzerinden cosfi'yi 0,9806 nın üzerinde ayarlamalıyız ki sayacın yazacağı değerlerin fatura döneminndeki oranı %20 (0,20) nin altında olsun. Biz hesap yöntemiyle bulduğumuz bu değeri röleye girersek faturada ceza yeriz. Çünkü kompanzasyon kademelerimiz ayarladığımız bu değeri milimi milimine uygulayamaz:
* Gerekli hassas kademeler hemen hemen hiç bir zaman mevcut değildir,
* Motor yüklerinde motorun yüklenme durumuna göre harcadığı indüktif güç değişken olduğu için anlık olarak cosfide değişkenlikler olur. Röle bunu algılayıp uygun kademe düzenlemesi yapana kadar olan olur.
* Monofaze yükler, devrede kalmaları boyunca aralarında yıldız bağlı oldukları için, dengesiz trifaze yük özelliği gösterirler. Buna istinaden de uygun değerde trifaze kondansatör olmadığı için (varsa eğer) kademelerdeki monofaze kondansatörlerle ayar yapılmaya çalışılır. Burada da %100 kompanzasyon yapılamaz (Reaktörlerin istediği kadarını devreye alan GrupArge SVC sistemi hariç) (Kael'den de bir ürün çıkmış bu hususta: SR-01 Seçimli Şönt Reaktör Tebrik ederim KAEL çalışanlarını)
* Yük devreye girer girmez kademe anında devreye girmez, (kademe almada gecikme süresi boyunca) sayaç indüktif yazar (Enteste 1 saniye)
* Yük devreden çıkar çıkmaz kademe devreden çıkmaz, (kademe bırakmada gecikme süresi boyunca) sayaç kapasitif yazar.

Kademelerin devreye girip çıkma sıklığı da olumsuz bir etkendir şalt malzemenin ömrü için aslında. Bu da başka bir konu.

Pratikte cosfi'yi 1,00'a ayarlıyoruz ki herhangi bir durumda cezaya düşülmesin. Ama gerekli takip yapılmazsa veya arıza durumu söz konusu ise 1,00 ayarı bile cezadan kurtarmaz.
 
arkadaşlar hedef cosinüs fiyi neye göre belirlememiz gerekir

Eskiden,kompanzasyon rölelerinde şalt sayısı ile ilgili bilgiler bulunmazdı.Bu durumda,hangi gurubun kaç defa devreye girdiği hakkında bilgi sahibi olmazdık.Elektrikli aygıtların devreye çok girip/çıkması ( zorunluluk dışında ),çok arzu edilen bir durum değildir.Yeni tip rölelerin birçoğunda,şalt sayıları ve gurubun devrede kalış sürelerinin bulunması,hedef Cosq ayarlarını yapar iken bize yardımcı olmakta-dır.1 yıl önce devreye alınmış olan KAEL röleli ve hedef tg q 0 olarak setlenmiş bir tesisteki şalt sayıları,aşağıdaki gibi idi.
1.Kademe 5 kvar şalt sayısı 13424
2. " 5 " " 17676
3. " 10 " " 23788
4. " 20 " " 5007
5. " 15 " " 14196
6. " 25 " " 2354
7. " 20 " " 5561
8. " 45 " " 453
9. " 25 " " 2952
10. " 25 " " 512
11. " 45 " " 85
12. " 45 " " 825
Hedef tgq yi 10 yaptığımda,1 aylık şalt sayılarının 3-5 defa olduğunu ve tgq nin 10 civarında ( düzeltmeden önce 4-5 civarında idi ) gözlemledim.Buradan çıkan kesin sonuç şu.Eğer,çok zorunlu bir durum yoksa ( bu,ancak uzun süreli deneme ile ortaya çıkar ),hedef tgq ( Cosq ) nin 0 ( 1 ) yapılması,kontaktör ve kondansatör yönünden uygun olmayan bir sonuç demektir.O nedenle,hedef tgq ( Cosq ayarlanır iken) bu konunun da öncelikle düşünülmesi gerekmektedir.
 
Anahtarlama sayısı kontaktör ömrünü etkileyen bir husus aynı zamanda kondansatörlerin ömrünü de etkileyen bir durum (Devreye sık girip çıkmaları açısından.) Sn Fahri yetiş'in bahsettiği husus önemli kompanzasyon sistemi kurulduktan sonra takibi iyi yapılmalı ufak müdahalelerle sistem optimum seviyeye getirilmeli. (Örneğin:Çok anahtarlama yapan kondansatör'e eş güçte ilave,deşarj ünitesi koyma, çok az anahtarlama yapan grubu çıkarma gibi revizyonlar, hedef cosfi'de ufak değişiklikler ve yansımların izlenmesi v.b.)
Netice itibariyle;
Oranları %1 - %2 tuttunuz diye kimse size madalya vermiyor neticede kontaktör ve kondansatörleriniz ömrünü düşünmeniz gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,050
Mesajlar
922,863
Kullanıcılar
451,321
Son üye
mehmet emin sözen

Yeni konular

Geri
Üst