Hem cok kolay hem cok zor bir sorum var.

jinxnao

Üye
Katılım
4 Nis 2007
Mesajlar
75
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar cok basit bir sorum var ama kafam karişti biraz. Şimdi bir trafo düşünün sekonderinin toprakla bağlantısı yok şimdi ben voltmetreyi bunun fazlarından biri ile toprak arasına tutsam bir değer gösterir mi?
Birisi çıkıp sekonder geriliminin yarisini gösterir derse ki hakkıdır cünkü sekonderin orta noktasi sifir potansiyeldedir teorik olarak o zaman voltmetre devresini nasil tamamlayarak ölçüm yapacak?? Eğer göstermez diyorsanız izole güc panosundan beslenen prizlerden nasıl 110 volt okunuyor? bilirsiniz belki bu panolar IT si
stemle beslenirler. lütfen fikrinizi söyleyin merak etttim şimdi.
 
Tahminimce Trafonun sekonder çıkış uçlarından faz faz arası ölçümü yaparsan 380 V okursun ancak Faz nötr arası ölçüm yaparsan hiçbirşey okunmaz. Çünkü trafonun yıldız noktasını topraklamadık.
 
elektrik; en temel tabiri ile elektron hareketidir. ölçü aletleri devreler üzerindeki bu elektron hareketini bize görsel olarak akım veya gerilim vs.. aktaran cihazlardır.jinxnao sonuçta ölçü aletinin yapmış olduğu iş sadece elektronları ölçmek.sen, bahsettiğin trafonun sekonder ucunu gövdeye,toprağa veya ayrı bir hat üzerinden nötr bağladığında**mevcut yol üzerindeki dirence bağlı olarak** sekonder ucundaki elektron akışı başka yoldan devam edip sana bir sonuç gösteriyor.
 
izole güç panosundan beslenen prizlerde 110 v okumanın nedeni kapasitif etkiden dolayı olabilir. bunu ölçü aleti ile ölçersen bu normal bir durumdur. ancak bir 220v luk lamba ile faz toprak arasına baktığında eğer lamban ışık veriyorsa demekki senin trafon izole değil. izole trafolarda faz toprak arası hiçbir bağlantı olmaması gerekir. bu trafolar kapalı metallerin içinde çalışan insanları korumak veya gaz benzin dolum tesislerindeki pompa motorlarınını çalıştırmada kullanılırlar. fazlardan biri motorun gövdesinden toprağa kaçak yaparsa ark oluşmayacağı için patlama tehlikesini ortadan kaldırır. bunların toprak kaçağı alarm devrelerinde rezidüel röle kullanılır.

herhangi bir izole trafonun sekonder uçlarından herhangi bir tanesini tutarsan çarpılmazsın. bunun nedeni akımın kaynağına dönme zorunluluğudur. tuttuğun uçtaki elektronlar toprğa akamaz çünkü trafonun sekonderi izoledir.
ancak kesinlikle her iki ucu birden tutmamalısın elektronlar senin üzerinden devre tamamlayacakları için çarpılırsın.
 
şimdi benim bildiğim kadarıyla voltmetre faz-faz arası gerilimin yarısı kadar gerilim görür ama bu gerilim insani öldürmez bu nasil oluyor? ben cevabi biliyorum gibi ama önce size danişayim olur mu?
 
o zman bu trafodan sadece 380 volt kullanılır,220 alınamazki o sistemde 220 volt kullanılmak istendiginde ne yapılır peki...
 
Aslinda nÖtr denİlen Şey trafonun sekonder yildiz noktasidir ve sen ÖlÇÜ aletİnİ faz nÖtr arasi 100 kÜsÜr bÜr Şey Çikar ve bunu topraklarsin 220 v allirsin
 

Forum istatistikleri

Konular
130,110
Mesajlar
933,207
Kullanıcılar
453,171
Son üye
Adonis06

Yeni konular

Geri
Üst