Hermetik, Kuru Tip, Yağlı Tip Trafo Arası Farklar

haan

Üye
Katılım
5 Tem 2008
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
40
Hermetİk trafo,kuru tİp trafo,yaĞli tİp trafo hk..bİlgİ sahİbİ olan varmidir
bu makİnalar nerede kullanilir?
aralarindakİ farklar nedİr..?

datasheet varmidir konuyla İlgİlİ?
 
ArkadaŞlar..bİr kİŞİde bu ayrimi bİlmezmİ..
mesela hermetİk trafo daha kÜÇÜktÜr neden ÇÜnkÜ genleŞme tanki yoktur..
ama bellİ bİr gÜÇ deĞerİne kadardir bu.

lÜtfen..bİlen bİlgİlİ arkadaŞlar bİŞİler karalayalim..
 
S.haan ;
Sitede arama yapar iseniz aradıgınız bilgilere ulaşacaksınız.

Lütfen arama yapmadan konu açmayınız.

Saygılarımla;
 
Merhabalar ben sektörde yeniyim, Yani yeni mezun oldum , neyse bu sorunun cevabını ben de merak ettim ve sitede bir arama yaptım ama hep dönüp dolaşıp yine bu foruma çıkıyor yolum sorunun cevabını bir aceminin anlayabileceği gibi nasıl öğrenebilirim.
Saygılar
 
Arkadaşlar trafolar yağlı ve kuru tip olmak üzere ikiye ayrılır.

Yağlı trafolar da ikiye ayrılır biri Hermetik ve diğeri genleşme depolu olanlar.Hermetik ve genleşme depolular yani yağlı trafoların sargıları tamamen yağın içerisindedir. Hermetik trafolar atmosfere kapalı olan trafolardır ve bakım gerektirmez.genleşme depolu trafolara periyodik olarak bakım yapılmalıdır.

Kuru tip trafoların ise tamamen kurudur kesinlikle yağ içermez.Kuru tip trafoların yangın çıkarma gibi bir riski yoktur. Yağlı trafolar ise yangın çıkarabilir.kuru tip trafolar ek teçhizatlara gereksinim duyabilir.(bunlar soğutma fanı bu fanı kontrol eden Elektronik bir ünite vs.) Kuru tip trafoların maliyeti yağlı trafolara göre daha fazladır.
 
Son düzenleme:
Arkadaslar kreanga'nın açıkladıgı gibi sınıflandırabiliriz en genel olarak.. buna ilaveten şunları ekleyebilirim, hermetik tip trafo tamamen kapalı tip olup bakım gerektirmedigi bilinmekle beraber, herhangi bir yag sızması veya benzeri bir durumda müdahele edilemiyor ve fabrikaya gönderiliyor, veya fabrikadan gelip müdahele ediliyor.. bu yönüyle de biraz dezavantajlı gibi görünüyor.. ama sorun cıkarmadıgı sürece bakım gerektirmeyen bir tip..

kuru tip trafolar ise daha çok alışveriş merkezleri, okul, hastane gibi insanların yogun yasadıgı yerlerde ve bina altlarında tercih edilir kuvvetli akım yönetmeliğine göre.. maliyeti yüksektir, yag kullanılmaz, hava sogutmalıdırlar..

benim ekleyeceklerim de kısaca bunlar.. kolay gelsin..
 
arkadaşların yazılarına ek olarak sitede bir çok bilgi mevcuttur arama yaparsan bu bilgilere ulaşabilirsin
 
SARGILARI EPOKSİ REÇİNE İLE ÖRTÜLÜ KURU TİP OG/AG DAĞITIM GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİ



GENEL

Genel anlamı ile Kuru Tip Transformatörler; manyetik devresi ve sargıları yalıtıcı bir sıvıya daldırılmamış olan bir transformatörlerdir. Bu transformatörler 1970’li yıllara kadar sargıları E veya H sınıfı izolasyona sahip iletkenler kullanılarak üretilmişlerdir. Ancak dielektrik dayanımından dolayı genellikle 10 kV seviyesinin üstüne çıkılamamıştır. 1970’li yıllardan itibaren reçine teknolojisinde sağlanan gelişmeler reçinenin işlenmesinde, kısmi deşarj ve reçinenin ömrü ile ilgili problemleri çözmüş ve günümüzde yaygın kullanımı olan (36 kV gerilim seviyesi de dahil) sargıları epoksi reçine ile örtülmüş dökme reçineli kuru tip transformatörler üretilmeye başlanmıştır.

SARGILARI DÖKME REÇİNE EPOKSİ İLE ÖRTÜLMÜŞ KURU TİP TRANSFORMATÖRLERİN YAPISI:

Sargıları epoksi reçine ile örtülmüş dökme reçineli kuru tip transformatörlerin yağlı tip trafolara göre başlıca farkı manyetik devrenin ve sargıların yalıtıcı bir sıvıya daldırılmamış olmamasıdır. Sargılar cam elyaf takviyeli epoksi ile örtülmüş ve yalıtılmıştır. Soğutma ortamı havadır.

ÖZELLİKLERİ:

1. Sargı yalıtımında kullanılan epoksi kolay tutuşmayan, kendi kendine sönebilen ve arka maruz kaldığında dahi çevreye zehirli gaz yaymayan özelliklere sahiptir.
2. Neme karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. %100 nemli ortamlarda dahi çalışmasında herhangi bir sakıca bulunmamaktadır.
3. Fanlı soğutma sistemi ilavesi ile güç kapasitesinin %50’ye varan oranlarda artırmak mümkün olabilmektedir.
4. Koruma ve sinyal donanımı olarak sadece sargıları, yüksek çevre sıcaklığı veya aşırı yüklenmelerin neden olduğu izin verilmeyen aşırı ısınmalara karşı koruyan Sıcaklık Kontrol Sistemi bulunur.
5. Mahfaza içine alınarak insanların yoğun olarak bulunabileceği yerlerde emniyetle kullanılabilir.
6. Sargı yapısı nedeniyle kısa devrelere karşı yüksek dayanıklılık göstermektedir.
Bakım gerektirecek herhangi bir parçası mevcut olmadığından işletme ömrü boyunca bakım gerektirmemektedir. Bu nedenle işletme masrafları yok denecek kadar azdır.

AVANTAJLARI:

Sargıları epoksi reçine ile örtülmüş dökme reçineli kuru tip transformatörler yukarıda belirtilen özelliklerinden dolayı pek çok avantajlara da sahiptir. Bunlar;

1. Sadece mahfaza içine alınarak ve başka da önlem gerektirmeden doğrudan doğruya insanların yakınında kullanılabilmek mümkündür.



2. Çevre sağlığını olumsuz etkilemediğinden özel önlemler gerektirmezler.

3. Yangına karşı son derece güvenlidir. Yangın ortamında yangını hızlandırıcı etkisi yoktur.

4. Küçük boyutlarından dolayı aynı güçteki yağlı transformatörlere oranla daha az bir alan kaplamaktadır.

5. Sargıların rijit yapısından dolayı kısa devrelere karşı mekanik dayanımı oldukça yüksektir.

6. İşletmede bakım gereksinimi yok denecek kadar azdır.

7. Doğrudan doğruya tüketici ağırlık merkezine yerleştirilmesi mümkün olduğundan kablo yatırımları ve bakır kayıpları azalmaktadır.

8. Soğutucu fan kullanılarak anma işletme gücünü sürekli % 50’ye varan oranlarda artırmak mümkündür.

TRANSFORMATÖRÜ DEVREYE ALMADAN ÖNCE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

1. Dökme reçineli kuru tip transformatörler yalnız üzerindeki kaldırma kulaklarından kaldırılarak taşınmalıdır. Kesinlikle bobinlerden tutarak çekme ve itme yapılmamalıdır.

2. Ambarlama işlemi; üstü kapalı, güneş ışını olmayan, nem ve su buharından uzak -25°C’den soğuk olmayan dahili ortamlarda yapılmalıdır.

3. IP 00 koruma sınıfında (Hücresiz) olan bir dökme reçineli kuru tip transformatörün yerleştirmesinde imalatçısı tarafından verilen minimum mesafelere dikkat edilmelidir. Bu mesafeler kablo bağlantılarının yapılabilmesi ve Elektrik yönden korumanın sağlanması için gereklidir.

4. Dökme reçineli kuru tip transformatörün bir elektrik tesisine yerleştirilmesinde; tesadüfi dokunmaklara karşı korunmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun için pratikte çeşitli metotlar uygulanır. Dökme reçineli kuru tip transformatörler elektrik tesislerinde tek olarak kullanıldıklarında bariyer ve tel kafesle koruma öngörülmektedir.

5. Transformatörün nominal yükü ile yüklenebilmesi için içinde bulunduğu odanın hava sıcaklığı 40°C’i aşmamalıdır. Sıcaklığın artması durumunda oda içindeki ısının dışarı atılması yani havalandırılması gereklidir.
 
cok sagol dostum ama bana yağlı trafolarda lazım nerden bulurum
 
Atmosfere açik genlesme kabli transformatörlerde, yag sürekli olarak havanin oksijeni ile temas halindedir. Bu tip transformatörler her ne kadar, yagin nem almasina engel olabilmek için hava kurutucusu (silikagel) ile donatilmis olsalar da, bu hiçbir zaman transformatör içine giren havanin neminin %100’ünün temizlendigi anlamina gelmez.
Genlesme kabli transformatörlerin silikagel üzerinden nefes alip vermesi sirasinda bir miktar havanin neminin de yaga geçmesi ve bundan dolayi da yalitim özelliklerinin, önemli oranda azalmasi söz konusudur.

Bu tür sorunlardan tam olarak kurtulmak için, yagin hava ile temas etmedigi TAM KAPALI (HERMETIK) tip transformatörler gelistirilmistir.

Transformatör yagi, hava ile temas etmedigi için oksijen yoktur, dolayisiyla oksitlenme ve buna dayali yaslanma olmayacaktir. Hava ile temas olmadigi için transformatör yagi nem de almayacaktir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,807
Mesajlar
930,284
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst