Merhabalar
Klasik kompanzasyon ile statik kompanzasyonu birlikte kullanmak mümkündür. Bu uygulamayı sürekli yapmaktayız.
Statik kompanzasyon, bilindiği gibi daha maliyetlidir. Ama bazı yerlerde cezadan kurtulmak içinde başka çare yoktur. Bu yüzden gerekli yerdeki kompanzasyonun tümüyle statik komp.ile değişimi daha da maliyetli olacaktır.
Firmamız bu sorunu, çeşitli güçlerde ürettiği dinamik kompanzasyon cihazları ile ortadan kaldırmaktadır.
Şöyle ki;
sorunlu işletmede fazlar arası dengesizlik yaratan ve devrede kısa süre kalan yüklerin toplam kvar ihtiyacı nispetinde eklenen cihazımız, bu tip yüklerin kompanzasyonunu kendi üzerine alır; dengeli ve uzun süre çalışan yükleri klasik kompanzasyona bırakır. bu uygulamayı sürekli kullanmaktayız ve başarıyla ceza oranlarını %5-10 civarlarına düşürmekteyiz.
Unutulmaması gereken bir konu var, cezalara neden olan 2 önemli faktör var. hem dengesiz yüklenmeler hemde hızlı yüklerdir bunlar. çok iddialı biçimde her iki sorunu tek bir cihazla çözüyoruz ve emsal olabilecek başka bir cihaz henüz görmedim.
üstelik bu tarz kullanımın klasik kompanzasyon için avajlar ortaya çıkıyor. hızlı değişimleri dycom cihazı üzerine aldığı için klasik kompanzasyondaki kademeler daha az devreye giriyor, böylece hem kontaktör hemde kondansatör ömrü artmaktadır, olası arızalar (kontak yapışması, kondansatör gücünün tükenmesi gibi) çok daha az yaşanmaktadır.
dycom cihazının tek başına kullanımında ise %100'ü geçen ve her ne yapıldıysa düşürülemeyen ceza oranlarını %2-3'lere düşürmek bizim için çocuk oyuncağıdır.
ayrıca, ithal ürünlere göre fiyatlar incelendiğinde, özellikle dengesiz yüklenmeleri kompanze edebilmek için gerekli monofaze kompanzasyonun maliyeti göz önünde bulundurulunca (trifazeye göre 3 katıdır) çözüm gerektiren yerler için ekonomik olduğu görülecektir.
Saygılarımla bilgilerinize sunarım
Gökhan OLGUN