Hffr Boru ile NHXMH kablonun birlikte kullanımı.

absenthec

Üye
Merhaba arkadaşlar. Çalışma alanımız gereği tarihi yapılarda restorasyon yapıyoruz. ÇŞB pozlarında priz pozları mevcut ve bunları kullanıyoruz. Ama halojenfree boru içerisinde nhxmh (n2xh da yok) kablo olacak şekilde bir poz tarifi göremedim. Bu ikili kombinasyonu kullanmak daha güvenli ve mantıklı değil mi? Maliyet olarak biraz yüksek olacak ama güvenlik daha öncelik sanki.
35.160.3401 pozu en uygun gibi duruyor ama burda HO7Z tipi kablo istiyor.
35.160.3503 pozunda da kablomuz nhxmh ama hffr boru yok. Üstüne ekleme yapmak gerekiyor.
Hakedişlerde nasıl bir yöntem uygulanıyor?
Bir sorum daha var. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Kısım 11 Madde 167/C 8.madde de derki; "Tarihi yapının ahşap kısımlarında kullanılan elektrik kablolarının yangına en az 60 dakika dayanıklı olması ve çelik boru içerisinden geçirilmesi gerekir. Buat ve kasaların yanmaz malzemeden yapılması şarttır"
Şimdi tavandan duvara ahşap bir binada bu kablolar çelik borudan nasıl geçecek? Bir odada 8 priz oluyor mesela çoğu zamanda sıva üstü çekilmek zorunda kalınıyor. Alev yaymaz Kablo kanalı dışında alternatif var mı?
Teşekkürler.

Şahsi fikrim aydınlatma priz tesisatı için N2XH kabloya gerek yok. Nhxmh iyidir, nya kabloda olur tesisatın uygunluğuna göre. İlla yapacağım derseniz boru,kasa, buat ve kablo bozunu ayrı girersiniz. N2XH sorti birim fiyatlarda yok. 35.160.3503 pozunda halojen free boru bedeli sorti bedeli içerisindedir.

Yönetmeliktedki madde için ahşap kısımlarda N2XH FE180 veya NHXMH FE180kablo kullanmanız gerektiği sonucu çıkıyor. Emt borular var, biraz maliyetlidir ama kullanmak zorundasınız bu kısımlarda. Emt boruları kablo çaplarına göre seçebilirsiniz, firma kataloglarından bilgi edinebilirsiniz.

Şahsi fikrim aydınlatma priz tesisatı için N2XH kabloya gerek yok. Nhxmh iyidir, nya kabloda olur tesisatın uygunluğuna göre. İlla yapacağım derseniz boru,kasa, buat ve kablo bozunu ayrı girersiniz. N2XH sorti birim fiyatlarda yok. 35.160.3503 pozunda halojen free boru bedeli sorti bedeli içerisindedir.

Yönetmeliktedki madde için ahşap kısımlarda N2XH FE180 veya NHXMH FE180kablo kullanmanız gerektiği sonucu çıkıyor. Emt borular var, biraz maliyetlidir ama kullanmak zorundasınız bu kısımlarda. Emt boruları kablo çaplarına göre seçebilirsiniz, firma kataloglarından bilgi edinebilirsiniz.
Benim düşüncem olası bir yangın anında nhxmh kablo kullanıp onu pvc borudan geçirmek çok saçma oluyor. Boruda hffr olacak ki birbirini tamamlasın en azından elektrik tesisatı. Hffr boru+NHXMH veya N2XH kombinasyonu en uygun duruyordu ama böyle bir poz tarifinin olmaması bana garip geldi

35.160.3503 pozunda hffr boru dahil demişsiniz ama analizinde ve tarifinde bunu göremedim. Yanlış mı anlıyorum acaba tarifi?

Ekli dosyalar

• 35.160.3503.webp
    35.160.3503.webp
    47.9 KB · Görüntüleme: 14
Analiz kitabında evet boru yazmıyor ama asıl kitapta poz tarifini okursanız herşey dahil ifadesi mevcuttur. O gözle bakar isek klemens, kasa ve boruları sabitlemek için kullandığınız vida, darbeli matkap, matkap ucu, bunlar için harcanan elektrik, teli veya sıva vs.. yoktur. Olmasıda zordur işin şekline göre sayısı ve adeti, tekniği değişebilir.
Analizden ziyade asıl kitaptaki tarifi okumanızı tavsiye ederim. Pvc boru ile yapılan sorti nhxmh kabloda 35.160.1611 poz nolu sortidir. 1773328944227.webp

Teşekkürler, biraz daha araştırıp inceleyeceğim.

Analiz kitabında evet boru yazmıyor ama asıl kitapta poz tarifini okursanız herşey dahil ifadesi mevcuttur. O gözle bakar isek klemens, kasa ve boruları sabitlemek için kullandığınız vida, darbeli matkap, matkap ucu, bunlar için harcanan elektrik, teli veya sıva vs.. yoktur. Olmasıda zordur işin şekline göre sayısı ve adeti, tekniği değişebilir.
Analizden ziyade asıl kitaptaki tarifi okumanızı tavsiye ederim. Pvc boru ile yapılan sorti nhxmh kabloda 35.160.1611 poz nolu sortidir. Ekli dosyayı görüntüle 121270
Hocam tekrardan merhaba. Bu konu dahilinde farklı bir sorum olacak.
Priz ve aydınlatma linyelerinde projelerde NHXMH kablo kullanılsın diyor. Bende zaten yazmasa bile halojensiz kablo kullandırıyorum. Sorti tanımlarında NHXMH kablolu sortilerin (aydınlatma ve priz) hepsi etanj malzemeden yapılsın diyor. Gömme priz ve anahtarlı pozlarda kablo cinsi H07Z tipi isteniyor. Keşifte de bu iki sortiden biri oluyor genelde. Benim istediğim NHXMH kablo ve gömme anahtar priz, bu kombinasyonu sağlayan poz yok tarifi yok bulamadım. Bu gibi durumlarda ne yapabiliriz?

Nhxmh kablo sorti poz tariflerinde anahtar,priz dahildir. Ayrıca poz oluşturmanız gerekmez.Mevcut pozlar hepsini kapsar.

Kapsamıyor demedim, priz farkı var tarifte. Nhxmh kablo olan bütün pozlar etanj priz ve anahtar istiyor. Hem malzeme hem fiyat farkı var prizler arasında.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,233
Son üye
JacobRice

Yeni konular

Geri