Hidroelektrik Santralleri

benim merak ettiğim hidroelektrik santrallerde büyük güçlü generatörlerin senkronizasyonu nasıl yapılıyor. yani şebeke yükü belli bir değerin altına düştüğünde türbine giden suyun debisi mi azaltılıyor ya da bazı türbinler mi devreden çıkartılıyor. eğer bazı türbinler devreden çıkartılıyorsa örneğin 4 mw yük var diyelim. bu yükü 2 generatör eşit paylaşmış. sonra yük yavaş yavaş azalıp 2 mw civarına geliyor. bu iki generatör bunu nasıl dengeliyor eğer biri devrden çıkıyorsa diğerine binen yük birden artmış olmuyormu ?
 
merhabalar...
HES konusunda gerçek anlamda araştırma yapıyorum internette genelde sayfalar birbirinden kopyalanmış bilgilerle dolu detaylı bilgi arıyorum dökümana ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim...çalışmalarınızda başarılar...
 
herkeze merhaba bu foruma da hidroelektrik santrallere de yeni başladım ve bilgiye aç bir operatörüm tam bir bilgi kurduyum ve ihtiyacım var çalıştığım santral scada sistemi tarafından kontrol edilecek ama scada nın neyi ne kadar kontrol ettiğini kimse bilmiyor yapan firma bile bunula ilgili hes lerde scada ile ilgili bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın şimdiden teşekkürler
 
sevgili mkan2307 arkadaşım ben bir mekanikçi olarak sana bir kaç Elektrik sorum olacak

1-nötr topraklama direnci ne işe yarar
2-bu ikaz olayını detaylı anlatabilirmisin(excitation transformer,excitation cubicle)
3-basınç transmitteri ne işe yarar

şimdiden teşekkürler
 

arkadaşım linkten indrebileceğim bir yer bulamadım. bilgiye nasıl ulaşabilirim.

ayrıca bilgi paylaşımı yapacak arkadaşlardan bilgilerini yazarlarsa sevinirim. daha önce de bahsetmiştim.

türbinin ilk çalışması,
enerjinin üretilmesi ve elektromekanik sistemin çalışması,
üretilen enerjinin şebekeye verilmesi,
sekronizasyonun nasıl sabt tutulması diye devam ediyor....

hayırlı çalışmalar diliyorum.
 
heslerde generatörün ilk çalıştırılması genellikle şöyle olur. 33kV barasına enterkonnekte şebekeden gerilim alınır. herbir generatör giriş hücresinden senkronizasyon panosu aracılığıyla alınan gerilim bilgileri enterkonnekte sisteminki ile karşılaştırılır. faz farkı, frekans ve gerilim değerleri biribirleriyle eşleştiğinde generatörler devreye alınır. hem otomatik hem manuel senkronizasyon yapılabilmektedir.
üretilen enerjinin şebekeye verilmesi santralden çıkan enerji nakil hattının yakındaki trafo merkezine veya dağıtım merkezine aktarılmasıyla olur. böylelikle enerji enterkonnekte sisteme aktarılmış olur.
senkronizasyonun sabit tutulması generatörlerde bulunan damper winding ve power system stabilizer sağlar. damper windingden kararlı çalışma durumunda hiçbir akım akmaz. sisteme bir etkisi yoktur. kararsız çalışma durumu ortaya çıktığında devreye girer. PSS ise mekanik güç ile dönüş hızını karşılaştırır. bir nevi geri besleme cihazı gibi.
benim bildiklerim bunlar. arkadaşlardan eklemek isteyenler de olursa daha güzel bilgilere de ulaşabiliriz.
 
net düşüsü (h)
debisi (Q)
yıllık toplam geçirilecek su miktarı (m)
bilinen bir HES tesisinin yıllık üreteceği gücü hangi formul ile bulabiliriz?
 
Öncelikle bir yalnışı düzelteyim. HES'ler güç değil enerji üretirler. kabaca projenin debisi, düşüsüne kurulu güç belirlenir. projenin üreteceği enerjiyi belirleyen faktör ise gelen debidir. 10MW gücündeki bir santral 30GWh, yine 10MW gücündeki bir santral 35GWh enerji üretebilir. bunun da belli bir formülü yoktur. santralin kurulu olduğu dere üzerindeki debinin yıllık akımına göre yapılacak işletme çalışmasıyla belirlenir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,845
Mesajlar
930,720
Kullanıcılar
452,698
Son üye
uguraydemir

Yeni konular

Geri
Üst