Hidrofor koruma

Merhaba,

Bahçemizde artezyenden beslenen bir su deposu ve bu depodan su çekerek bahçe su tesisatını besleyen bir hidrofor var. Hidroforun üzerinde bir basınç şalteri var. Ancak, hidroforun susuz çalışmasını engelleyecek herhangi bir önlem yok. Bunun için görseldeki gibi bir ekleme düşündüm. Sıvı seviye rölesi ile depodaki su seviyesini izleyip, belli bir seviyenin altına düştüğünde kontaktörü açarak hidroforun enerjisini kesmeyi düşündüm. Ancak bu yapıda depoda su varken, normal çalışma konumunda kontaktör sürekli kapalı (çekili) konumda kalacak ki, bunun bir takım sakıncalar doğurabileceğini düşünüyorum. Bu yapıyı daha güvenli hale getirmek için bir öneriniz olur mu?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
1751861601785.webp

Ekli dosyalar

• Hidrofor Koruma.webp
    Hidrofor Koruma.webp
    12.9 KB · Görüntüleme: 15
Moderatör tarafında düzenlendi:
Seviye rölesinin NO sunu kullanırsanız kontaktor çekili kalmaz . Bu durumda kontaktorun de NC sini kullanacaksınız .

Tavsiyem, içinde top olan kuru kontak şamandıra kullanmanız. Motor monofaze görünüyor fazı direk şamandıra dan çevirin olsun bitsin tertemiz. Selamlar

Sayın vecivicivokke, yanıtınız için teşekkür ederim.

Seviye rölesinin NO sunu kullanırsanız kontaktor çekili kalmaz . Bu durumda kontaktorun de NC sini kullanacaksınız .
NC uçları olan kontaktör araştıracağım, bu çözüm gayet mantıklı.

Tavsiyem içinde top olan kuru kontak şamandıra kullanmanız. Motor monofaze görünüyor fazı direk şamandıra dan çevirin olsun bitsin tertemiz
Burada sanırım flatörden söz ediyorsunuz. Bu durumda fazın panodan çıkıp, depoya gidip, flatörden dönüp gelmesi söz konusu. Güvenilirlik açısından ikinci tercihim.

Sayın vecivicivokke, yanıtınız için teşekkür ederim.

NC uçları olan kontaktör araştıracağım, bu çözüm gayet mantıklı.

Burada sanırım flatörden söz ediyorsunuz. Bu durumda fazın panodan çıkıp, depoya gidip, flatörden dönüp gelmesi söz konusu. Güvenilirlik açısından ikinci tercihim.
Flatör müymüş adı? Bunca zamandır uğraşırım adını ilk defa duydum gerçekten rezalet! 😅

Bugüne kadar Suya dokunup çarpılanı duymadım yani Sonuçta motor da suyun içinde . Güzel bir topraklama ve motor koruma ile sorun çıkmayacaktır. Güvenlik için 12 volt basit bir role kullanip role kutbunu flatör den gecirip kontak uçları ile kontaktorü sürebilirsiniz.

Son düzenleme:
Flatör müymüş adı? Bunca zamandır uğraşırım adını ilk defa duydum gerçekten rezalet! 😅

Bugüne kadar Suya dokunup çarpılanı duymadım yani Sonuçta motor da suyun içinde . Güzel bir topraklama ve motor koruma ile sorun çıkmayacaktır. Güvenlik için 12 volt basit bir role kullanip role kutbunu flatör den gecirip kontak uçları ile kontaktorü sürebilirsiniz.
güzel kardeşim, kullandığımız bir çok alet ve edevatın adı (gerçek kullanılan ismi) güzel dilimizde yoktur veya uydurulmuştur. gerçek adıyla ararsan bulamazsın bile. şimdi sen hayatında breyz kullanmamışsındır. hatta flex nedir onu da hiç bilmezsin.
breyz: matkap dediğimiz delici alet/makina (matkap: aslında delme işi yapan ucun adıdır)
flex: avuç taşlama veya canavar, hatta polisaj makinesi.
not: yaşayan dilimizin kendine özgü ürettiği her kelime güzeldir. gavurunu verdiği adı bilmesek te olur.

Flatörün içinde kontaklar mevcuttur. Flatör su seviyesinin yüzeyinde olduğunda kontağı açar/devreyi keser, su bitince, seviye belli bir yere gelince yönü değiştiğinden içindeki top kontağı tetikleyip devreyi kapatır ve motor çalışır. Bunun tam tersi de olabilir. Önemli olan flatörün hareket alanının serbest olması. Herhangi bir cisme temas etmemelidir. Bina dibinde bu tür bir su kuyumuz var (temel suyu deşarjı için). Bunda önceki arıza yapan dalgıçlar flatörlüydu. Son yanan motorun tamiri yeni motora yakın olduğundan yeni bir dalgıç motor aldık. Bunda kapalı bir boru içindeki şamandıra serbest halde hareket ederek su seviyesi düştüğünde devreyi açıyor, motor duruyor. Bu tür bir su seviyesine göre çalışan şamandıra iş görecektir.

flatörü ben de şamandıra diye biliyorum, işin ilginç tarafı fransızlarla çalıştım onlarda şamandıra diyorlardı. balık havuzlarını boşaltırken şamandıra düşer havuzun dibinde neresinden bakarsan bak 3- 4 ton su kalırdı, bizde şamandırayı askıya alırdık, pompa üfleyene kadar çalıştırırdık. en son kalan suyu temizlemek yarım saatimizi alırdı.

Tekrar merhaba. Bu konuda çok deneyimli olmadığım için, konuyu biraz araştırdıktan sonra şunu gördüm. Bir kontaktörün NC ve NO uçlarından doğrudan faz geçirmek önerilmiyor. Yardımcı kontaklar sinyalleşme amaçlı kullanılıyor. Bu durumda benim NC ucunu kullanarak bir çözüm üretmem mümkün değil. Başka çözüm önerileri varsa memnun olurum. Teşekkürler.

Merhaba,

Bahçemizde artezyenden beslenen bir su deposu ve bu depodan su çekerek bahçe su tesisatını besleyen bir hidrofor var. Hidroforun üzerinde bir basınç şalteri var. Ancak, hidroforun susuz çalışmasını engelleyecek herhangi bir önlem yok. Bunun için görseldeki gibi bir ekleme düşündüm. Sıvı seviye rölesi ile depodaki su seviyesini izleyip, belli bir seviyenin altına düştüğünde kontaktörü açarak hidroforun enerjisini kesmeyi düşündüm. Ancak bu yapıda depoda su varken, normal çalışma konumunda kontaktör sürekli kapalı (çekili) konumda kalacak ki, bunun bir takım sakıncalar doğurabileceğini düşünüyorum.
Ne gibi sakıncalar doğurabileceğini düşünüyorsunuz? Size sunulan önerilerin hepsi şimdiki durumunuza göre daha güvenli. Sürekli çalışmaya uygun bir kontaktör alırsınız sorun yaşamazsınız.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri