hortumlanan trafolar...

paylaşımın için çok sağol ama ben ilk kez böyle bir olaya şahit oluyorum
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bizi başımıza dediğiniz olay 2 defa geldi.

- ilk olayda önce yağını çaldılar.aradan 1-2 gün geçti tekrar gelip bakırını yani içini çaldılar. :(

-- daha sonra tekrar taktırdık bu sefer konple söküp direkten atıp (kış kıyamet günü sürükleyerek götürmüşler) tamamını çaldılar.

---babam alarm diye ısrar etti zaten kendi çapımızda çifçiyiz zar zor trafo alabildik birde alarma para nereden bulacağız. ayrıca alarm taktırsan ne olacak hırsız denilen şerefsiz kışın ortasında yağmurlu çamurlu havada bırak jandarmanın aracını traktörün zor gittiği hva-yol şartlarında yerleşim yerinden uzak yerdekileri şeçip çalıyor. alarm çalışsa bilgi verse( arka bağçede değilki trafo ovanın ortasında) sen gidene kadar adamlar kayıp.

diyelimki alarm taktırdın gece saat 3-4 adam geldi trafoya dokunmadan bilerek alarmı Çaldı gitti. yarın alarmı taktıracasın aktırsan ne olacak onuda çalacak bütün varın yoğun alarma gidecek :)
--- bizim bulduğumuz acizane çözüm 1-hırsız trafoya gelen elektriği kesmeden trafona dokunamaz.Bunun içinde önce elektriği kesmesini engellemelisin ne yapacaksın trafoya elektirik veren bir kol vardır onu zincir çelik tel bildiğin ne varsa gövdeye bağlayacaksın. bizim direklerimiz köşebent tipi demir direk bir ucunu kola diğer ucunuda direğin yüksek bir noktasına bağlayacaksın ve bunu sadece kilit ile değil cıvata somun vs. !!!!!!AMAN DİKKAT FAZLA YUKARI BAĞLAYACAĞIM DERKEN ÇARPILMA...!!
2. biz bunu yapamadık ama trafoyu yerine monte ederken sadece cıvata ile değil gerekirse trafonun yerinden sökülmesini ve aşarıya atılmasını engellemek için kafesin içine koydurup kafeside direğe cıkmayacak şekilde montelemen.( yani hırsızın işini uzatacaksın) bir uzmanına yada bilenine sormak lazım ama babam bu kafes olayının T.E.K tarafından kabul edilmediğini yasak olduğunu söylüyor.

3-- son çare kış dönemine girdiğinde işin bittiğinde bugün itibariyle 300-500 tl arası verip vinç çağırıp yerinden söktürüp evine götürücen. yaz dönemi yine aynı parayı verip geri taktıracaksın.paranla rezil olacaksın.

bu arada hurdacılara gittiğinde bir sürü çalıntı trafo ,panolar, göreceksin adamlarda sana bunlar çalıntı deyip afedersin bir yerleri ile gülecek.

ve kanun uygulayıcıları sadece bu iş için organize olmadığı müddetçe senin trafonuda bir şekilde çalacaklar.!!
 
Son düzenleme:
veya bölgedeki çiftçi arkadaşlarr sırayla silahlı nöbet tutacaklar
 
trafo çalınmaları yada yüksek gerilim direklerinin parçalarının çalınmaları maalesef sık raslanılan durum .. Hatta iki yıl öncesinde yüksek gerilim direğinin parça ve civatalarının çalınması sonucu direk yan devrilmişti. Nitekim kırsal bölgelerde dağıtım trafolarındada benzer durumlar cok oluyor.
Trafonun olduğu kısma kafes yapıp kilitlense bile yine hırsızlık olayları olabiliyor. İnsanlarımız maalesef kör cehaleti ile bu işleri yapmaktadır.
 
trafonun üzerine şöyle kallavi bir küfür yazsak nasıl olur :)
 
Maalesef bu tür olaylar çok sık yaşanıyor. Askerliğimi Çanakkalenin Ecebat ilçesinde ilçe jandarma komutanlığında yaptım. En çok görülen hırsızlık olayı kablo hırsızlıklarıydı. Bu tür hırsızlıkların bilinçli ve elektrikten anlayan kişilerce yapıldığı bir gerçek, çünkü yapılan tahkikatlarda kabloların çalınmadan önce panolardan enerjiyi kestikleri anlaşılmıştı. Trafo yağı boşaltma olayı özellikle kırsal bölgelerde ıssız tenha zamanlarda, kapalı trafo binalarında bile görülebilmektedir, görev icabı bir denetim esnasında trafo odasına girildiği hattın og tarafından kesildiği ve ayırıcıların açıldığını gözümüzle gördük, zaten bilmeyen biri denese çarpılırdı.
 
malesef hırsıza hiç bir şey engel olmuyor demek ki
 
dağıtım şirketindeki stajım sırasında böyle bir olay ile karşılaştık.hırsız o kadar profesyonel çalışmışki yere bir damla bile sıcratmadan bütün yağı hortumlamış.adamlar çete olmuş resmen
 

Forum istatistikleri

Konular
129,092
Mesajlar
923,161
Kullanıcılar
451,396
Son üye
mrtarslan1

Yeni konular

Geri
Üst