iki trafo tek sayaç

sengam38 sen konuyu anlamamışsın sanırım, fahri bey in bahsettiği konu şu, örneğin 1600 kVA trafo ve 2000 / 5 akım trafosu var. Sıkça karşılaştığımız bir problem şantiye zamanında mevcut trafoyu tesis ederiz, ancak şantiye döneminde çok çok az enerji tüketildiğinden rölenin hassasiyetinin azalmasıdır. Ölçümlerde şantiyenin her fazdan 10 A çektiğini varsayalım. Bu akım röleye 10 / 400 = 0,025 A = 25 mA olarak gitmektedir. Bu akım da örneğin çalışma aralığı 50 mA - 5,5 A olan bir rölenin çalışma aralığına yetmez, yani röle bu akımı algılayıp kondansatör devreye alamaz. Böyle durumlarda üstadların dediği gibi 10 / 5 veya 30 / 5 gibi akım trafoları mevcut akım trafolarının sekonderine ters olarak bağlanır ve röleye gönderilen akım bilgisi artırılıp rölenin hassasiyeti artırılmış olur. örneğin 15 / 5 akım trafosu bağlarsak röleye giden akım
25 mA * 3 = 75 mA
Bu da rölenin çalışması için yeterli bir akım bilgisidir. iyi çalışmalar...
 
evcioğlu ben konuyu anladımda benim bahsettiğim 2000/5 gibi bir akım trafosunun konulduğu yer veya öyle bir dizaynda düşük akım çekilmez ve bu akım trafosunu ters bağlamak gibi bir hata olamaz ama adaptör akım trafoları kullanılabilir 50/5 veya 15/5 ,5/1 gibi bunuda zaten arkadaşlar açıkladılar ben detaya girmek istememiştim oradaki hata iki trafolu sistemde bank sisteminin kurulu olup olmadığı ve rölenin bilgi aldığı trafonun nerede olduğudur.yoksa 2000/5 gibi bir akım tafosu her yere konmaz en düşük yük öyle bir sistemde 200 amper civarı olması lazım.
 
sengam sana katılıyorum ama 2000 / 5 akım trafosu taklı yerlerden 5-10 A gibi akım çekildiği zamanlarda oluyor, olamaz diye bişey yok, oluyor ve çözümünü bulman gerekiyor, akım trafolarını ters bağlamak gibi bir hata olmaz demişsin, bu şekilde yaptığımız tesisler hala sorunsuz çalışıyor, buna sen hangi mantıkla hata diyorsun anlamakta zorluk çekiyorum, bu konuyla ilgili son mesajımdır, uzaması yersizdir, arkadaşlara iyi çalışmalar...
 
moner69 ' Alıntı:
Genç arkadaş teşekkür ederim... burada düşük akım çekildiğinde akım trafosunu tersten bağlayarak kullanmak konusunu bıraz açmak istiyorum.

Akım Trafosunu tersten bağlama uygulamasını yaptık nihayet. Hem de bir OG uygulamasında.
Bir sanayi bölgesinin OG dağıtım hattının aşırı akım röle ayarlarının yeniden yapılması gerekiyordu. Hattın OG akım trafoları 300-600/5 seçilerek Entes 3 faz bir toprak aşırı akım röleleri ile koruma yapılmış ilk uygulamada. Ama OG şebekeden çekilen toplam akımı en fazla 20-25A mertebesinde (50A bile değil). OG akım trafoları da 300/5 bağlı. Mevcut rölelerle en az (300/5) 60A ayar yapılabiliyordu. Giriş fiderinde 60A ayar yapınca çıkış fiderlerinde 60A'in altına inemiyorduk. Biz de OG 300/5 bağlı akım trafolarıın sekonderlerine (OG hücre dışında hazırladığım bir panoya) 15/5 AG akım trafolarını tersten bağlayarak, Akım Trafosu Dönüştürme Oranını 20'ye düşürdük (300/5 x 5/15=20 Yani Akım Trafoları 100/5 gibi çalıştı).
Bu sayede giriş ve çıkış fiderlerinde istediğimiz ayarları yaptık.

Tabii ki en başta topraklama iyileştirmesi yaptık. İşin olmazsa olmazı...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…