Isıya Duyarlı Fan Kontrol Devresi Yardım

Hocam tek transistörle de oluyor tabi ama BC 557 yi de ekleyip yükselteç gibi kullanınca fan daha stabil çalışıyor.Hemde hocanın bize verdiği projede de iki transistör var uyalım dedik.
 
mesela böyle
 

Ekli dosyalar

  • thermistor.PDF
    11.3 KB · Görüntüleme: 20
minimum konfigurasyonda böylede yapılabiliyor demek için. normalde bu şekilde zaten ntc kullanılmaz kitabına uygun tasarımda ntc üzerinden en önce sabit akım geçirilmeli constant current driver ile sürülmeli. sonra linerizasyon yapılmalı ntc işşi göründüğü kadar basit değil aslında hassas sıcaklık ölçümü yapılacaksa.
 

Sayın MAIN_LOOP ,

Hassas sıcaklık ölçümü demişken bir soru sorayım. Bir sıcaklık ölçmek istiyorum ama bilginiz varmı? Biraz araştırdığımda bu iş için özel sensörler var. Bir üniversite için test düzeneği yapacağız. Bu test düzeneği ile mutlak sıfır sıcaklığına inmeye çalışacağız.

Konu iki kısımdan oluşuyor. Soğutucu devresi ve ölçüm kontrol devresi.

Soğutucu kısmı üzerinde çalışıyorum. Ancak ölçüm kısmında daha tam net bir taslak oluşturamadım. - 200 ve aşağısı büyük ihtimal -250 -260 dereceleri nasıl ölçebilirim. Yapacağım kontrol devresi sıcaklığı ölçecek ölçüme göre soğutma cihazını çalıştıracak. Set edilen değere geldiğinde durduracak. Eğer istenirse sistemi ters çevirip kademe kademe ısıtacak. Bunu bir taş dirençle yapmayı düşünüyorum ama işin en hassas kısmı sıcaklığı doğru okumak.

Bu düzenekle yarı iletkenler üzerinde ölçüm yapılacak.
 
o derecelere inebilen sensor , ptc ntc kodu adı var mı serkan bey , paylaşın bakalım nasıl yapılabilir.
 
PTC yada NTC değildi. Gördüğüm sensörler termokupl du.

Şu an iş bilgisayarındayım. Akşam bilgi eklerim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…