Isıya Duyarlı Fan Kontrol Devresi Yardım

Resimlere bakınca senin sorunun daha farklı sanırım.
Kullandığın breadboard'un kenarlarda besleme taşıyan uzun hat tam ortadan ayrık. En azından resimdekilerle aynı görünen benim breadBoard larda öyle.
Hem besleme hemde şasede sağ ve sol tarafları birleştirip bi dene.

Devre şemasını doğru kurduysan (ki resimlerde doğru görünüyor. Bi tek potun arkası tam belli değil), RV1 potunu sıfıra-şaseye yaklaştırdığında Q1 pasif olur, Q2 nin base i beslemeye gider ve devre keser.
Başka da yolu yok.

Mesajlarını okumuyorsun galiba. Sorun çok yüksek olasılıkla breadboard da.
 
Olmuyor arkadaşlar besleme hemde gnd yi aynı tarafa alıyorum yine aynı potu değişiyorum yine aynı sorun şu ki bu devreyi 4 arkadaş daha yapıyor onlarda çalıştıramıyor benim transistörler arızalı olsa diğerleri neden çalışmıyor bilmiyoruz , peki bu devredeki amacı gerçekleştirebilecek alternatif devreler var mı ?

devreyi aynen kur bc 557 yi devreden cikar bc337 nin collektor tarafindaki direnci cikar yerine motoru tak ama bc 337 nin akimi yetermi bilemem datashetine bakmak lazim akimi yetmez ize röle bagla calistir bi boyle dene
 
Mesajlarını okumuyorsun galiba. Sorun çok yüksek olasılıkla breadboard da.


dunya kadar mesajın içinde sorunu bulan tek insansın ama bu mesajı sadece senle ben biliyoruz. konuyu açanda okumuyor, başkalarıda okumuyor. breadbord beslemeleri uzun çubuklar birleştirilmeli. pnp transistor sürekli iletimde şuan.

başka devreler önerenler felanda olmuş :D
 
1.jpg
 
Arkadaslar bendede breadboard var. Kirmizi ve mavi cizgiler duz devam ediyor ve arada kesinti yok. Asagidaki gibi bunu olcmustum. Arkadasimizin breadboardi bu sekilde birlesik cizgili yinede kontrol etmede fayda var. Telefondan yaziyorum umarim resimler cikar.

Sorunla ilgili devreyi kontrol etmedim daha ancak base ucunu cikarip bir denemek lazim. Nasil davranacak diye. Gerekirse pnp yada npn olusuna gore bir direncle + yada - ye baglanmali.

oDDwbdaj_rILoI3rNWnszFsLGi9SqLlvDS7mcaZE9UnIkJHBTg.jpg



Ama asagidaki breadboardda ortada kirmizi ve mavi cizgiler kesik yani besleme uclarinin iki ucu birbiri ile irtibatsiz. Bu breadboard da iki farkli voltajli devre kurabilirsiniz.

0xaLbAXMHvla_EHFKY_07o69-Kb2Qd0IBmc7I12fwXDAZ3-7P7.jpg
 
Arkadaşlar dediklerinizin hepsini uyguladım ama olmuyor boardda da sorun yok bu devreyi çalıştıran nasıl yapıyor anlamıyorum , aşağıdaki fotoğrafları devreyi çalıştıran birisinden aldım aynısını kuruyorum yine olmuyor .

10.jpg
20.jpg
30.jpg
 
Deneme yanılma yerine hesap kitapla gidelim.
Ölçü aletin varmı?.
 
Dostum merhabalar.

Şimdi bilgisayara geçtim ve şemanı kontrol ediyorum. Devreyi görebildiğim kadarıyla doğru kurmuşsun. Bir hata bulamadım. Ancak bulduğum bir ince nokta var emin olamadım. Şimdi devrenle ilgili aşağıda bir resim paylaşacağım. Bu parçayı devreden söküp ölçü aleti ile omaj kısmın ölçmeni istiyorum. Ne kadar omaj okuyorsun yazmalısın. Ayrıca sadece elinle ısıtarak değerdeki değişimleri gözlemlemeni istiyorum. Değerleri bildirirsen ilerleyebiliriz.

Aşağıda gördüğünüz üzere yeşil parça şemada NTC olarak görülen parça yerinde. bu şekle benzer kondansatörlerde var. Şüphelendim ama emin olamadım. Bu parçayı söküp ölçerseniz emin olacağız. Ve sanırım bu parçayı aşırı ısıtmışsınız. Çakmakla :D :D

Adsız.png
 
Görünene göre devreye +vermissiniz ama sadece tek transistore giriyor.diğer elemanlara +ulaşmıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
129,101
Mesajlar
923,244
Kullanıcılar
451,416
Son üye
avsukrugocer

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst