Isıya Duyarlı Fan Kontrol Devresi Yardım

Görünene göre devreye +vermissiniz ama sadece tek transistore giriyor.diğer elemanlara +ulaşmıyor

En üstteki kırmızı hatta komple artı gerilim var.

NTC ve 4.7k ohm dirençle bu hattan irtibatlandırılmış. Dikkatli bakarsanız görebilirsiniz. Önceki sayfalarda devrenin diğer açılardan resimlerine bakabilirsiniz.
 
Arkadaşlar fikirlerinizden ve yardımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum serkan_48 hocam fotoğraftaki 10 K değerinde Ntc , evet çakmakla biraz zorladık :) ilk başta kondansatöre benziyor , ölçü aleti ile kontrol ettim ısınınca direnç değeri düşüyor fakat çabuk değil hızlı tepki veremiyor.
Bugün devreyi hocama götürdüm sorunu bulduk , benim kurduğum devrede transistör sürekli tetikte olduğundan kısa devre gibi sürekli motor çalışıyor bu sorunu çözmek için BC 337 transistörün beyz ucuna dirençten giden gerilimi ölçünce yaklaşık 5 V gösterdi bunu tetik değeri olan 0.7 voltun altına yaklaşık 0.5 volta düşürdük.Motorun sürekli çalışmasını durdurduk.Sonra devrenin daha hassas el ısısıyla çalışabilmesi için Ntc değerini 310 ohm a düşürdük ve çıkışını dirençsiz pot a bağladık.İkinci transistörü de yükselteç olarak kullandık .Potansiyometreden Ntc hassaslığını en üst seviyeye aldığımızda el ısısyla fan devreye giriyor soğuyunca fan duruyor.Fakat bir sorun var ki bunu yeni farkettim pottan Ntc hassasiyetini en alt seviyeye çektiğimizde Ntc el ısısını algılamıyor tabi , çakmakla epeyce ısıtıyoruz bu sefer fan yüksek bir devirde dönmeye başlayınca Ntc yi potansiyometreye dirençsiz bağladığımız için pot yanıyor :) . Bir tek bu sorun kaldı.

Yeni devreyi paylaşıyorum ;

20151215_005143.jpg


Bu sorunu nasıl halledebilirim acaba ?
 
R = V / I formulunden siz 12 volt sabit direnci çok düşürdüğünüzde güç kaynağından çektiği akım çok yükseliyor. Bu nedenle potansiyometreniz yanıyor.

Şahsi fikrim ntc yi 10 k dan 310 ohm a düşürmeniz yanlış. ntc yi yükseltmeniz gerekiyorki devreden aşırı akım çeknesin.

Bence 10 k ntc ve 10 k pot kullanın iki transistörün base ayaklarındaki seri dirençlerle ayar yapmayı deneyin.

Bu devrede pot ile ve ntc ile gerilim bölücü devresi kuruyorsunuz. Burdan elde ettiğiniz voltaj iki transistörü sabit akım şeklinde sürülmesini sağlıyor. Base akımını ayarlayarak kollektör emiter akımını değiştiriyorsunuz. Bu şekilde fanın devri değişiyor.
 
potun orta ucunu gnd den ayırın 10k lık direncide ntc hattından ayırın potun orta ucuyla 10k nın ayrıdığınız ucuyla birleştirin. pot yanmaz o zaman ve hassas ayar devam eder.
 
MAIN_LOOP ve serkan_48 hocam çok teşekkür ederim . Sorunu hallettim devrenin son ve çalışır halini paylaşıyorum .
Devre.png


Devre ilk kurulduğu zaman , pot fan durana kadar bükülüyor ve eşik değerinde bıraklıyor , bu en hassas durum oluyor , ntc yi elinizle ısıtınca hemen fan devreye giriyor . Eğer potu iyice kısarsanız fanın devreye girmesi için ntc nin epeyce ısınması gerekiyor.Bu da hassaslığı en düşük olan oluyor.Yardım eden herkese teşekkür ederim .
 
Simdi ben bir soru sorayim. Bu devrede 2 transistor yerine tek transistor kullansaydik olmazmiydi.

Olmaz ise neden olmazdi?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,101
Mesajlar
923,243
Kullanıcılar
451,415
Son üye
efe01

Yeni konular

Geri
Üst