Jenaratör hangi yükte test yaparsınız

serkanvan

Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
49
arkadaşlar ben ben jenaratör topladığım zaman elektrotlahavuzda tuzlu suyla test ediyorum hertürlü sorunu ortaya çıkarıyor
 
serkanvan Nickli Üyeden Alıntı
arkadaşlar ben ben jenaratör topladığım zaman elektrotlahavuzda tuzlu suyla test ediyorum hertürlü sorunu ortaya çıkarıyor.......



nasil oluyor bu??
 
nasıl oluyor bu???

Bir adet silindir yada diktörtgen şeklinde kazan ve bu kazana ayarlı bir şekilde daldırılan bıçaklar düşünün kazandaki sıvı su ve çamaşır sodası karışımıdır. Bu karışımla sıvı direnç elde ediyoruz ve jeneratörün üretmiş olduğu 3 faz enerjiyi bu kazandaki bıçaklar yardımı ile kazandaki suyun içersine daldırıyoruz.Bıçaklar üçgen şeklinde ve ilk önce sivri kenarlar sıvıya temas ediyor ve daldırdıkça geniş alan kazana dalıyor.Bıçaklar kazana daldıkça jeneratör yükleniyor ve akım çekiyor jeneratör nominal akımında dizelin devrinin örneğin 1500 rpm olduğunu kabul edelim nominal akım çekildiğinde dizelin devrinin 1500 rpm de sabit kalması ve governörün gaz kolu yardımı ve pompa ile devri sabit tutması gerekir.580 kva Siemens alternatör ve Man marka dizelin testini aynı yöntemle test etmiş nominal akımın yarısında dizel devrinin düştüğünü görmüştük.Dizelden anlayan arkadaşlar pompa ve enjektör ayarları ile oynayarak ve governör ayarlarını yaparak alternatörü %120 akıma kadar yüklemiş ve dizel devrinde düşme meydana gelmemişti.Jeneratör testinde ayarlı bir yük bulmak zor olduğu için bu yöntem çok başarılı olmaktadır.Bu sıvı direncin maliyeti yaklaşık 2500 tl civarındadır.
 
pratikte kullanılan bir yöntemdir.zaman zaman aynı uygulamayı bizde yapmaktayız.
 
çoğu jeneratörcünün yaptığı deney budur ama sağlıklı değildir tam veri elde etmek için cosfi 0.8 olduğu yüklerde test etmekte fayda vardır . bunun için bir labratuar ve dummy (suni yük) gerklidir bu mümkün değilse kısa süreli test için bu havuz sistemi düşünülebilir ama burada elde ettiğimiz akım kw cinsen değil kva cinsindendir ve su ısındıkça çalkalanma olursa sağlıklı test yapma ortamı kaybolur kısa sürede su kaynamadan yapılmalıdır ..
 
evet saglıklı değil ama en ucuz yöntem bu.piyasada yöntemler ve maliyetleri önemlidir.
 
bizde 3,5 MVA jeneratörümüzü bu şeklde test etmiştik.
 
Yapmılmış olan bu deneyde elektırığin aşırı yüktekı frekansını nasıl kontrol edebılıyorlar
 
Jeneratör yüklenme deneyini bizzat yapan veya yaptıran arkadaşlar nelere dikkat etmektedir?
Sodalı su ile deney yapanlar:
Yüklenmeyi alternatör akımına bakarak mı kıyaslamaktadır? yoksa yükün çektiği gücü vatmetre ile anlık ölçerek ve gücü etikette yazan kw ile kıyaslayarak mı karar veriyorlar?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst