Jeneratör motoru hakkındaki sorularım?

alcelect

Üye
Katılım
31 Ağu 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba arkadaşlar. Bu ilk mesajım. 22 yaşındayım ve 2 yıllık elektrik teknik okul mezunuyum.

Soruma gelince. Ben bir elektrik jeneratörü yaptım ve suyun debisine göre 15-18 Volt arasında değişen elektrik üretiyor. 12-220 bir trafo ile bu elektriği 5 kv regülatöre atıp evde kullanmayı planlıyorum. Merak ettiğim bu sistem evdeki cihazların çekeceği Amper miktarını besleyebilecekmi? Bu konuda pek ümitli olmadıgım için yani doğrusu;
a) Amperi yükseltmek için neler yapmalıyım.
b) Jeneratör üzerindeki stator sargının çapı ve uzunluğu üretilen elektrikte ve amperde ne gibi farklar yaratır.
c) Frekans için neler yapılması gerekecek. Birkişiden rotorun 1500 devir + dönmesi frekans için yeterli olur diye duydum ama yineden bu konuda pek bilgim yok. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
alcelect kardeş öncelikle jeneratörünüzün gücünü ölçmelisiniz.yani yüke tabi tutarak voltaj düşümü oluncaya kadar kademe kademe yük bağlayarak voltaj düştüğü andaki ölçtüğün akım ve voltaj değerlerini çarparak gücünü bulmalısın(5KV mı?).ardındanda frekansını ölçmelisin( 50 herz mi?).
eğer bulduğun güç değeri 5KV oluyorsa ve frekansta 50HZ ise sorun yok istediğin gibi trafoyla yükseltip regülatörlede stabil hale getirirsin.
bu değerlerin farklı olması durumunda:
güç yeterli değil ise akü şarj devresi kurup jeneratörle aküyü şarj edip 12V-220V/5KV/50HZ inverter ile istediğini yapabilirsin.
güç yeterli ancak frekans çok yüksek ise önce jeneratör çıkışını köprü diyot sistemi ile DC ye çevir ardından 12V-220V/5KV/50HZ inverter ile istediğini yapabilirsin.
bildiğim kadarını anlattım umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
İlgin ve cevapların için teşekkürler Enonux :)
 
alternatör 1500 devirde dönünce 50 hz elde etmesi içindeki kutup sayısıyla orantılıdır. 8 kutuplu olur o zmn 750 devirde alırsınız 50 hz.
Çekilebilecek akımda alternatör gücüyle ve bununla birlikte suyun debisiyle alakalıdır bunu biliyosunuz. Debini sabitleyecek bir sistem daha kurman demek frekansın sabit olması anlamına gelir ve bunu illaki istemek durumundayız değişken frekans işimize gelmez. Hidroelektrik santrallerinde yapılan sistemlerde kelebek vana adı verilen debi ayarlayıcı sistem kullanılmaktadır. fakat doğrultma işlemi yapcaz bu durumda frekansın oynaması akımda voltajda ne gibi değişkenlik yaratır bunu tam kestiremiyorum. Doğrultmayı ENONUX arkadaşın dediği gibi yüksek akıma dayanıklı köprü diyotla yapabiliriz.
alternatör uyartım voltajıda alternatörün çıkış voltajımıza etkendir.
Amacınız voltajı ayarlamak olmasın sadece frekansıda 50 hz de tutmak olsun.
atıyorum siz 5 kw enerji sağlamak için alternatörünüzü direk invertere bağlamanız uygun değil. Doğru olanı inverter giriş voltajına göre seri yada paralel bağlı birden fazla bakımsız jel akülerimizi şarj edip bu akülerin çıkışını invertere bağlamaktır. Artı olarak akü şarj üniteside bağlamak zorundayız. Sağlıksız bir sistem istemiyorsanız bunlar olması lazım.

örnek bir hesap vereyim;

Basit bir formül

24 volt / 120ah olan bir akümüz olsun

Zaman(saat)=akü kapasitesi(Ah)/Şarj akımı (A)

alternatörümüz 5 amper verebildiğini varsayalım bu durumda

120/5: 24 saatte tam kapasite şarj olur ve sabit 5 amper çekilirse 24 saatte deşarj olur bu akü.
yada akü kullanımında inverter 10 amper akım çekerse yaklaşık 12 saatte bu akü biter.

Akü voltajı belli bir voltajın altına indiği zaman akü şarj ünitesi devreye girerek Alternatörü online bağlı duruma getirir ve bu şekilde akü kullanım süresi dahada uzayacaktır. Yalnız çekilen akım sabit olarak varsaydım yüke göre değişkenlik gösterebilir bununla birlikte akü kullanım süreside değişebilir.
Çekilen akımı düşük tutmak ve uzun süre akü kullanımını sağlamak amacıyla inverter girişi 48 volt DC olanı seçersek yerinde bir tercih yapmıs oluruz. 2 tane 24 volt aküyü seri bağlarsak bu voltajı elde ederiz. Fakat alternatörümüzün çıkış voltajıda ona uygun olması lazım. 48 voltluk seri bağlı akü gurubunun ideal şarj voltajı DC 57.6 volttur 1-2 volt oynayabilir.

Kafanız karışmasın özetleyecek olursam önce 5 kw 220 volt çıkış, 48 volt dc girişli inverterin 5 kw ta girişten çekilen akımı cihazımızın etiketinde yada kataloğundan bulup ona göre akü ona göre şarj cihazı, akü akımı, voltajı ve istediğimiz kullanım süresinin hesabını yaparak alternatör seçimi yapmalıyız.
 
Son düzenleme:
bir defa izlediğin yol yanlış
önce şunu hatırlayalım
enerjinin altın kuralı
1-- HİÇ BİR ZAMAN ALDIĞIN GÜÇ VERDİĞİN GÜÇTEN FAZLA OLAMAZ
Burda aslolan senin su kaynağından verdiğin güç kaç kw civarındadır buna göre çevrimi hesaplayabilirsin

senin onu trafo ile yükseltip regule etmen tammamen yanlış bir yöntem en kökten böle düzenli bir elektrik üretemezsin bu tip uygulamalarda olması gereken şudur

ürettiğin elektrik suya göre her hangi bir frekansta ve her hangi bir dalgada olduğu için sana gereken sinüs eğrisini sağlayamazsın


gelelim güç hesaplarına

ne koyarsan koy ne sararsan sar gücün suyun gücünü geçemez alternatörü ne yaparsan yap hiç bişi değişmez

bunlar sadece güçü daha verimli çevirmek için gerekli şeyler kayıpları minuma intirmek için

suyun gücünü nasıl ölçebilirim ?
bu çok iyi bir soru olur ama benim anladığım bir konu değil hidro mekanikçiler daha iyi anlar yada su konusunda uzaman birileri suda ne kadar güç olduğunu hesaplayabildiğin an ben sana efektif çözümler sunabilirim
kolay gelsin


şu adınları izleyecen

1- önce ürettiğin elektriği doğru akıma çevireceksin yani nasıl bir sinüs nasıl bir dalga olduğunun önemi kalmayacak
2- elektrik doğru akıma çevrildikten sonra bir invertör koyarak sana temiz 220 sinüslü sabit bir elektrik verecek tabi bu değişken güç kaynaklarında yapılan bir uyguluma şekli
ama
ben bu altermatörü sabit dönderebilirim ve sürekli aynı devirde dönderebilirim diyorsan o başka tabi

24 volt yada 12 volt invertörlerin fiyatıda 250 300 dolar arasında bişi olmalı biz ambulanslara taktıyorduk bol miktarda tek fark orda sarj dinamosundan besleniyor sen burada alternatörden çıkan doğru akımla besleyeceksin

makinenin ikaz voltajını da 12 volta göre ayarlıyacaksın frekans devir falan filan önemli değil

kolay gelsin
 
Son düzenleme:
Teşekkürler arkadaşlar bilgileriniz için. Bir çok konuda aydınlandım diyebilirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,944
Mesajlar
921,896
Kullanıcılar
451,124
Son üye
MEK3232

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst