Faydası olacağını düşündüğüm geçmiş bir tecrübemi, konuyla ilgili marka ve isim vermeden aktarım. Kesicilerin otomasyonunda yaptığım bir hatadan dolayı jeneratör devrede iken kompanzasyonuda devreye aldım. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan tekrar devreden çıkardım. O dönem ki merakın verdiği cesaretle 2000 kVA üstü jeneratör yüksüz çalışırken, 1000 kVAr üstü klasik kompanzasyonu tekrar devreye aldım. Reaktif röle aşırı kompanzasyon uyarısı verdi ve gerilimde herhangi bir değişiklik olmadı. Jeneratörü yaklaşık %10 gibi bir yükte çalıştırdığımda ise kompanzasyon iki kademeyi devreye aldı ve jeneratörden rahatsız edecek düzeyde ses çıkmaya başladı, sanki alternatör sıkışır gibi çalışıyordu, gerilimde de yaklaşık 10 V gibi bir yükselme olduğunu farkettim. 2 dakika gibi bir çalışma sonrası reaktif röle saçmalamaya başladı (kademe alıp çıkarmalar ve düşük aşırı kompanzasyon uyarıları) kompanzasyonu devre dışı bıraktım, jeneratörden gelen ses kesildi normal çalışmasına devam etti. Jeneratör aynı yükte 10 dakika normal çalıştıktan sonra yine 1000 kVAr üstü statik kompanzasyonu devreye aldım, bir dakika olmadan ölçü aletinde 490 V gibi bir gerilim okumamla birlikte büyük bir patlama sesi ve basınç ile ana dağıtım panosunun kapağına yapıştım. Gürültü ile ana dağıtım odasına gelen arkadaşlar içeride bomba patladığını sanmışlar, dumandan göz gözü görmüyordu.
Sonuçlara baktığımda statik kompanzasyon panosunda 3 kademenin kondansatörleri patlamış ve ortak dağıtım barası erimişti ve odaların lambaları patlamıştı. Jeneratörüde tekrar çalıştırmayı denediğimde ekranda hiç hareket yoktu.
Jeneratörün servisini çağırdım ve olayla ilgili sadece çalışırken birden durduğunu söyledim, bir günlük uğraşı sonrasında kontrol panelini değiştirdiğini ve muhtemelen üretim hatasından dolayı olduğu söyledi.
Kompanzasyon panolarını ise bu işte öncü firmalardan birine yaptırmıştık, onlardan gelen teknik ekip statik kompanzasyon panosunu komple alıp gittiler. 10 gün sonra panoyu tekrar getirdiler. Bakır baralarda eridiğinden ve herhangi bir iz bulamadıkları için problemin bizden olacağına dair hiç birşey söyleyemeden kendi hatalarından dolayı olacağını kabullendiler. Tabi o dönem bunların vebalini ben düşünemedim ama sonradan bir çok işte birlikte çalışarak kayıplarını karşılamaya çalıştım. Velhasıl sonuç zahiyatlı bir tecrübe oldu.