Küçük Trafo Nasıl Soğutulur?

Yaklaşık 100W gücünde bir trafom var ve trafoyu limitlerinde kullanıyorum. Hali ile trafo baya ısınıyor. Ne kadar ısı normal karşılanabilir. Tam stress altında iken sıcaklık ölçmedim ama hafiften bir sargı verniği kokusu geldi. Tahminimce 90-100°C ye kadar (bir saat içinde) ısındı trafo... Böyle bıraksam belki hiç bir şey olmayacak belki de 10 saat sonra sargılar yanacak... Karşısına bir fan koysam çok fayda etmez sanırım ama yapacak başka bir şey de gelmiyor aklıma.

Yazarken aklıma şöyle birşey geldi. Trafonun nüvesine kanatçık yapısına sahip bir soğutucu eklesem nüvenin soğumasına yardımcı olur ama manyetik akı yönünden bir sıkıntı çıkarır mı?

Hayır, Endorfin35; nüveye kanatçık takarak değil ancak PC fanını bu trafoya yönlendirip soğutman bence çok daha verimlisi olur, çünkü yıllardır akülerin şarj başlangıcında çok boş olduklarında nüveleri çok aşırı ısındığında hep bu yöntemle soğuttum. (80 wattlık trafom ve diğerleri yıllardır hiç yanmadı böylece. Tam yük veya aşırı yükte yüklenmiş trafo için dış hava yerine ek cebri soğutma havası bu zor durumlar için şarttır, ayni PSU'ların MOSFET'lerinin PC fanıyla içten soğutucusunun fanla/fanlarla soğutulması gibidir. Fan havasnı direk üstten nüveye veya sargıların üzerine doğru verip 12 voltluk PC fanını 12 volt DC'yle harici besleyip 80 watt.lık bu trafonu kolayca soğutursun, en uygun soğutma yolu inan budur. Kolay gelsin.

Üstten fan koyma şansım yok ama yandan 12cm bir fan takıp deneyeceğim. Bugün trafoya fansız 3 saat kadar yüklendim. Herhangi bir sorun olmadı. Tahmini maks çalışma süresi 10-12 saat olacak. Fan ile sorun çıkmadan çalışırsa süper.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri