Şimdi kısa devre koruması ile ilgili iki tane metodoloji var. Birincisi, şase tarafından bir şönt direnç ile yapılan. Buna "low side current sensing" deniyor:
Burada şönt direnci üzerindeki voltaj belli bir eşik değerini geçince, aşırı akım var diye kabul ediliyor, güç kaynağı ya akımı bu değerde limitliyor yada çıkışı kesiyor. Ama bunun dezavantajı, geçen akım nedeniyle şasenin gerçek şaseden daha yukarıda olması (normal çalışma şartlarında da belli bir voltaj düşümü olacak şönt üzerinde)
İkinci ve iyi olan metot, besleme tarafındaki bir şönt direnci ile yapılan. Buna da tahmin edebileceğin gibi, "high side current sensing" deniyor.
Burada da gene şönt üzerinde düşen voltaj belli bir eşik değeri geçince aşırı akım durumu oluşuyor. Şimdi eğer bu devrede, regülatör direkt olarak yükün üzerindeki voltaja göre regülasyon yapıyorsa, o zaman şönt üzerinde düşen gerilim hiçbir sıkıntıya sebep olumuyor ve sanki hiç şönt yokmuş gibi iyi bir regülasyon elde elilmiş oluyor. Bunun da dezanvantajı şu: Eğer voltaj değerleri çok yüksek ise, o volta değerlerinde çalışan opamp bulmak zorlaşıyor, veya fiyat yüksek oluyor. Ama low side olanda bu sıkıntı yok, çünkü voltaj şaseye göre çok küçük bir değer.
Bu şekilde "current sensing" yapan hazır çipler de var. Bunlar da kullanılabilir.
Şimdi buna göre artık araştırmalarını derinleştir, başka soruların olursa da mutlaka sor.