tel inceldikçe direncinin arttığını bile bile yaptım..
yalnız sanırım yanlış anlaşıldım..
Klemensten Kıvlcım çıkmadı... Elektrik direğindeki porselen izolatörden çıktı.. ve kablonun rengi açıldı grileşti... gece vakti ayrıntılı bakamadım. yarın son durumu bildiririm...
teşekkürler...
Malzemenin yalnızca ismine güvenip,bu direnç deneylerini cesaretle yapabilmeniz hem tehlikeli,hem de şaşırtıcıdır.Rezistans olacak her malzemenin,mutlaka belirli bir yüzde karışım oranı vardır ve siz yalnızca ataş ni-krom'dan yapılmış ve şu sayıda seri bağlarsam 220 volt ac.ye dayanır şeklinde düz mantıkla bu deneyleri yapmamanız gerekirdi.Örneğin bir ni-krom rezistansta,belirli yüzde değerleri,alaşım olarak beraberce dökülüp,bu oran tutturulunca,malzeme kafes yapısında,atomların geçişine direnç gösterip,elektron hızları (Voltajı) düşüp,çıkış ucundan 220 volt ac. de yavaşlamış,enerjisi bitmiş ve kısa devre yapamayacak duruma gelmiş olarak çıkarlar.Bu yavaşlatılma ve voltaj düşümü (Direnç olayı) ancak malzemelerin belirli bir oranlarında olur,o oran nikel ve krom için,ataş örneğindeki gibi,rezistans için düşünülmediyse eğer,tıpkı bir düz bakır tel,çivi gibi,alaşımlanmamış gibi, direk akımı geçirip(Kısa devre yaptırıp), sigortaya ve direkteki bağlantılara zarar verir doğal olarak.Film dirençlerde de çok çeşitli malzeme karışımları harman yapılıp film şeklinde ve çok ince katman halinde bir porselen yanmaz çubuğa kaplanır.Yani direnç olayı oldukça hassas olan bir konudur,atomların kafes yapısındaki yapılanmalarıyla,oluşumlarıyla ilişkilidir.
Grafite(Yumuşak karbon allotropu) az veya çok kil katılarak oluşturulan kurşun kalem de elektriği bir direnç gibi iletmeyebilir,kil oranına göre,elektrolizde kullanılan karbon(Saf grafit) çubuklar kadar da iletken olup,220 volt ac. de 500 taneyi de seri bağlasanız yine kontak olmasına,kısa devre akımının aşırı oranda da geçmesine neden olabilir.Bu oranların alaşımlanarak ayarlanabilmasi,direnç oluşturan atomik kafes yapısının oluşturulması amacıyla,çok hassas ve bilimsel hesaplarla bu işlem olur.Keşki ölçüm yapmadan önce,örneğin seri bağlı 100 ataşın omajını ohm. ölçerle ölçüp o şekilde prize takabilseydiniz.
Ben tamir ettiğim tüm elektrikli cihazları,basit olsun veya çok karmaşık bir elektronik devre olsun,cihazı fişe takmadan önce mutlaka omaj olçümünü yapar,düşük omajlı veya 0 omajlı durumda,bir kısa devreden şüphelenip devreyi en yeni baştan incelerim.Çalıştırmadan evvel yapılan son kontroller kanımca son derecede önemlidir,çünkü bizler neticede insanız her an her yerde,her çeşit hatayı,unutarak,yanlış düşünerek,yanlış şekilde devreyi hesaplayarak veya elimizde olmayan malzeme hataları nedeniyle,devrelerin içinde son anda yaşanan,istenmeyen sürpriz gelişmeler nedeniyle de yapabilmemiz,her zaman çalıştırmadan önce mutlaka son omaj kontrolünü yapmamız güvenlik amaçlı olarak büyük önem taşır ve mutlaka yapılması gerekir.Kolay gelsin.