Kıyıcı(DC Chopper) Sorusu

samich

Üye
Katılım
9 Ara 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Selamlar,
Ben bu hafta yaptığımız bir DC kıyıcı deneyindeki düzeneğin bilgisayar simülasyonunu yapmaya çalıştım ancak bir sorunla karşılaştım. Oluşturduğum devre ile bir RL devresi besleyeceğim ve oluşan akım-gerilim grafiklerinin aşağıdaki gibi olmasını bekliyorum:

ancak PROTEUS programında kurduğum devrede oluşan şekil ise aşağıdaki gibi:


acaba sorunun nerede olduğunu belirlemeye yardım edebilecek olan birisi var mı?

bu arada devre elemanlarının değerleri aşağıdaki gibidir:
R: 24 ohm
L: 51 mH
V: 30V
Darbe üreteci frekansı: 633 Hz
Darbe Üreteci darbe genişliği(%): 59

bir de not: aynı devreyi PSIM programında denedim ve akım grafiği aynı şekilde çıktı. ben de PROTEUS ta denedim ama bu da aynı çıktı. lütfen yardım edin!
 
Matlab' ta kurduğum boost devresi. Ben 9V sabit istediğim için constant bloğunu 9 olarak ayarladım. Sen de onun yerine istediğin referansı vererek istediğin çıkışı elde edebilirsin.
 
cevap için teşekkürler. ancak benden aynen deneydeki gibi bir devre(yani RL yükünü besleyen kıyıcı devresi) kurmamı(R ve L değerlerini de deneydeki gibi almamı) ve simülasyonda çıkan değerlerle deneyde gözlemlediğim değerleri karşılaştırmamı istiyorlar. ayrıca matlab da devre kurma ya da buna benzer konularda tamamen bilgisizim.
 

Çıkıştaki benim koyduğum R yerine istediğin R L yi koyabilirsin. Karşılaştırma şansın da var scope bloğunu açarak ama proteus istiyorsan yardım edemeyeceğim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…