Tekrar merhaba arkadaşlar,
Konuyu takip eden ve ihtiyacı olabilecek arkadaşlar için bu ir ledler ile ilgili tecrübelerimi paylaşıyorum. İhtiyacı olan, bu bilgiler doğrultusunda led tercihini yapabilir.
940nm IR Ledler;
- Gözle görülür bir ışık yaymıyorlar.
- Diyot ölçümünde 1050 değerini veriyorlar
- 1.5v gerilim altında 230mAh güç tüketiyorlar
850nm IR Ledler;
- Gözle görülür kırmızı bir ışık yayıyorlar.
- Diyot ölçümünde 1280 değerini veriyorlar
- 1.5v gerilim altında 55mAh güç tüketiyor
lar
Özet geçmek gerekirse 940nm ir ledler standart ir aydınlatma dışında olup daha yüksek güç tüketimi yapmaktadır. Dolayısıyla kamera vb yerlerde kullanılacaksa devrede kullanılan standart dirençlerde göz önünde bulundurulduğunda %99 ihtimalle yeterli besleme alamayacağı için sönük kalacak ve işinizi görmeyecektir. Kamera vb aydınlatma cihazlarında yüksek ihtimalle 850nm kullanılmaktadır. Ben sorunumu 850nm ile çözdüm lakin orjinal ledler 70mAh civarı güç tükettikleri için benim taktıklarım ledleri süren transistörler üzerine fazla yüklenerek ısınmaya sebep oldular. Onlarıda daha güçlüleri ile değiştirip sorunu çözeceğim eğer olmazsa en son dirençlerde düzenlemeye giderim artık.
Genel olarak ir ledler ile ilgili çalışmalarımdan ortaya çıkan tecrübelerim bu şekildedir. Yalnız ir led işi gıcık iş, attığınız taş ürküteceğiniz kurbağaya değmezse hiç bulaşmayın derim