Kaçak Akım Rölesi Paradoksu

K.A.R Açınca motor kontaktörü devre dışı olmaz. Kumanda devresinden kontaktörün enerjisinin kesilmesi gerekir. Diğer motorlar çalışıyor görürler. 3 Adet hız kontrollü sistemde, komplike bir sistemde 30mA K.A.R muhtemelen tutmaz ayar yükseltilmek zorunda kalınır. Bu durumda hayat kurtarma değerlerinin dışına çıkılır. Amacım kumanda konusuna girmek değil elbette çözümler var, bulunur. Amacım yaşanan zorlukları ortaya koymaktır. hem işçilik, hem işletmecilik, hem maddi olarak. Bazen de çözüm gerçekten zor ve uzaktır.

iarslan sizleri tebrik ederim. Uğraşmışsınız hız kontrol dahi değiştirmeyi göze almışsınız. Kaç tane patrona bunu anlatabilirsiniz.

Benim de tutmayan 1-2 noktam kaldı. Kuyu pompası gibi. Ama busbar hattında olanları devreye almıyorum. Hem küçük bir arızada komple hattın enerjisinin kesilmesini istemiyorum hem Enerji kesilmesinde sıcak su kazanı gibi sorun çıkarabilecek bölümler var.

Son düzenleme:
Kumanda devresiyle konveyörlerin çalışma durumları ayarlı değil mi? kontaktör yapışırsa kumanda off olsada motor çalışır okey ama bandın dönme hareketinden feedback almıyormusunuz limitswitch - sensör ???
Yani bahsettiğiniz sıkıntı kaçak anında bir motorun devre dışı kalma durumundan öte çok daha büyük bir önem arz etmekte. Bant durması gerekirken bir kontaktör yapışınca bant çalışınca kalan kısım çalışmaması gerekiyorsa çalışmamalı ! bunun önlemleri zaten alınmış olmalı !

Hakan abi sanırım K.A.R. kontaktörden sonra bağlamışlar!Kaçak akım atınca sadece motor duruyor!

Bu tip sistemlerde ben devir bekçisi kullanırım. Hatta PİC programlayarak kendi yaptığım devir bekçileri vardır. Ama her dönen makinenin devir kontrolü yoktur. Çok kişi bu konuyu bilmez bile.

Güç devrelerinde otomatik Sigorta yada K.A.R atarsa kumada devresine bunu haber verecek bir bir sistem en basitinden Faz koruma Rölesidir. Eski fabrikada tüm aspiratörlere (NH Sigortalı idiler) F.K.R bağlamıştım. Yeni yaptıklarıma da T.M.Ş den sonra bağlarım. Küçük motorlarda ise Motor koruma şalterlerine kontak bloğu takarak kullanıyorum. M.K.Ş açtığını kontak üzerinden arıza sinyali verdiririm.

Hakan Bey sizin Teknik Bilginize ve forma yaptığınız katkıya hayranım. İlginiz için tekrar teşekkür ediyorum.

Hakan abi sanırım K.A.R. kontaktörden sonra bağlamışlar!Kaçak akım atınca sadece motor duruyor!

Yok olay farklı kaçak akım koruma güç devresini enerjisiz bıraktığında kontaktör hala çekilidir ve kumandasal olarak motor çalışıyor algılanır. Sn @edremit 'in dediği gibi faz koruma rölesi ve hareketli sistemden bilgi alma gibi ekstra çözüm yolları olabilir ama kaçak akım korumada böyle bir kontak olsa fena olmaz mıydı demek istiyor bu tip grift karmaşık sistemler için mantıklı ve uygundur. Toroid+röle sisteminde rölede kontak var ama düşük güçlü ve çok sayıda motor olan sistemlerde toroid sistemi ekonomik olmaz.
Sn @edremit bey bende foruma katkılarınızdan dolayı sizi takdir ediyorum. Çalışmalarınız ve başarılarınızın devamını dilerim.

Son düzenleme:
Bir çok İSG uzmanı ve Müfettiş konuyu tam bilmiyor. Bazıları TT Sistem TN sistem ... diye konuya girip daha karmaşık hale getiriyor. Amacım konunun bu işin uzmanları tarafından tartışılıp mantıklı bir öneri haline dönüştürülmesidir.[/QUOTE]

Bu tartışmayı çok değerli buluyorum ama çözüm bulamadım henüz. Bugün iş teftiş kurulundan bir mail geldi. Olduğu gibi yapıştırıyorum buraya :

Söz konusu kaçak akım rölesi kullanımı ile ilgili olarak Başkanlığımızca, TN-C ve TN-C-S sistemlerinde İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Madde:5 Ek-1 Madde:8 kapsamında kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) istenilmesi zorunluluğunun bulunmadığı mütalaa edilmiştir. Bu sistemler dışında kullanılması gerekmektedir.

Bilginize.

Bizim projede biz 3 frekans konvertörü kullanacağız 0.75 kw lik. ayrıca 90 motor var toplamda.
KAKR rölesi kullanılması hemde 30mA kullanmamız gerekiyormuş şartnameye göre. Müşterinin şebekesi de TN-S maalesef. İstisnalar kapsamında değil. Anlamadığım TN-C ye istisna var TN-S ye neden yok?

Selamlar

yani trafosu olan işletme TT sistemi TN ye çevirir ise KAKR kullanmak zorunda kalmıyor

Merhabalar
TN-S şebeke sistemi olan bir işletme KAKR kullanmak zorunda değil mi bu durumda???

Bu tartışmayı çok değerli buluyorum ama çözüm bulamadım henüz. Bugün iş teftiş kurulundan bir mail geldi. Olduğu gibi yapıştırıyorum buraya :

Söz konusu kaçak akım rölesi kullanımı ile ilgili olarak Başkanlığımızca, TN-C ve TN-C-S sistemlerinde İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Madde:5 Ek-1 Madde:8 kapsamında kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) istenilmesi zorunluluğunun bulunmadığı mütalaa edilmiştir. Bu sistemler dışında kullanılması gerekmektedir.

Bilginize.

Selamlar
Bu yazıyı hangi kurum yayınlamış?Tedaş mı Enerji bakanlığı mı?

Buyurun Bizim İş Müfettişlerinin Konu İle İlgili yorumu.
Bu yorum ile firmaya ceza yazılmıştır. İş çözülmez ise bir daha ki sefere ceza katlanacaktır.

CNC Makinede Güç kaynaklarının - uçları ile nötr birleşik ve girişlerinde EMC filtre var. Adam olmaz ayırın diyor. :mad::p:D

upload_2016-2-20_21-36-12.png

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri