Kaçak Akım Rölesi Paradoksu

öncelikle 300 mA koruma sağlayamaz demek yanlış olur bu noktada size katılıyorum.Eğer dikkat ederseniz tüm markaların akım eşikleri bir standart dahilinde dir.Fransada,almanyada,Uganda da nereye giderseniz gidin 30mA kaçak akım burada ne ise orada da odur.Buda bu işin uluslararası bir kabulü yada geçerliliği olduğunun göstergesidir.Rakamsal Görsellik istiyorsanız IEC(ULUSLARARASI ELEKTROTEKNİK KOMİSYONU) 60479-1 e BAKIN.
Gelelim ülkemizdeki duruma yada neden böyle olduğuna;
Yanlış hatırlamıyorsam Önceden Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin bir Maddesi’nde elektrik ana dağıtım noktalarına yangından korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (300 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) kullanılması, tali dağıtım noktalarına ise hayat korumaya yönelik kaçak akım rölesinin (30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi) düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik Sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulması ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanması şeklinde bir açıklama yer almaktaydı diye hatirlıyorum yada buna benzer ifade vardı emin değilim.aynı yönetmelikte artık kaçak akım diye bir tabirde yok,akım anahtarı diye bir tabir var.
Şimdi; hiç kimse kalkıp yönetmelkte 30,300,500 falan diye rakam aramaya kalkmasın çünkü bulamazsınız.Bulamayacağınız için koruma sağlayıp sağlamadığına ilişkin mantıklı açıklamada isteyemezsiniz çünkü kimse size bunu rakamsal olarak ispat edemez.Tüm bunların nedeni ise devletin kendini korumaya almak için yönetmeliklerde yaptığı değişikliklerden kaynaklanmakta.
Elektrik iç tesisat yönetmeliğinin MADDE 3 H ve H8 ile H9 fıkraları bu konuya Tehlikeli gerilim seviyesinden yola çıkarak rakamsal ifade vermiştir.(50V devletimiz için tehlikeli görünmeye başlamış yani)
Tüm bunlardan sonra EMO insan toprak arası direncin standartlarını ortalama 1.666 ohm(1.66 Kohm) olarak kabul edince(siz mühendis olduğunuz için bunu biliyorsunuzdur zaten) iç tesisat yönetmeliğindeki açıklamalar neticesinde 30 mA rakamsal değerleri bulunur oldu.
Tüm bu rakam,sınır değer vesaire karmaşasının özü budur işte.
 
Almanya ve bir çok avrupa ülkeleri buna japonyada dahil makinelerde veya fan pompa ve vb.yerlerlerde makinelere kaçak akım rölesi kullanmazlar mesela fabrikalardan örnek verecek olursak sadece yemekhane ve ofislerde kaçak akım rölesi kullanılır.
Türkiye para babalarının daha fazla kazanmak için EMO ya şartnameyi ekletmişler birde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığından gelen iş bimez denetimciler fabrikaya geldikleri gibi şunu sorarlar makinelerde kaçak akım rölesi varmı diye soru sorarlar sorsan evinde bile yoktur.
 
Sen o mühendislik diplomasını bakkaldan aldın galiba!Birde önce efendi olmak lazım ama ukalalık ta diz boyu!Ben schnieder çalışanı değilim bunu başka bir abimiz paylaşmıştı ben kaydettim sayfayı bu konuda paylaştım!
@rgms ukalası bu paylaştığım sayfada 30 mA diye aratırsan cevabını alacaksın sakın 30mA diye aratma çıkmıyor sonuç 30 mA nerede yazdığını piyasada senin gibi cahil mühendisler dolduğu için hiç bir mesleğin de değeri kalmadı artık.
http://www.emo.org.tr/ekler/280d4b870940ba5_ek.pdf?dergi=92
 
Son düzenleme:
Makinelerde kaçak akım çalışmaz diye birşey yok ben bağlantıları yaptım ve 300 mA de ve hatta 30 mA de sanayii makinelerini çalıştırdım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…