Kaçak Akım Rölesi Seçimi

tamam röle çalışır onda bir sıkıntı yok. Siz diyosunuz ki trifaze kaçak akım rölesine trifaze priz bağlarsın, kaçak akım rölesinin çıkışından bir faz alıp onlada monofaze prizi beslersin. Mantık olarak bana ters geliyo, tek faza fazla yüklenmiş oluyorum böylece, sonuçta kaçak akımın mantığına uymaz, fazlar arasındaki dengesizlikten dolayı kaçak akım açmazmı bir fazdan çekilen akımla, diğer fazlardan dönen akım farklı? (trifaze kaçak akım rölesine nötr kullanılmayacak)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kaçak akım rölesinin mantığı aşırı akımla alakalı değildir. adı üstünde kaçak bir akım ile alakalıdır. siz trifaze kaçak akım rölesinin çıkışına ne bağlarsanız bağlayın (3 fazlı) akım değerleri hepsinin aynı olma ihtimali % kaçtır? motor bile bağlasanız sargılarda da farklı akım çekebilecektir. sonuç olarak trifaze kaçak akım rölesinin çıkışından her alıcıya enerji verebilirsiniz. ister monofaze ister trifaze. yalnız unutmayın nötr de rölenin çıkışından alınacaktır.
 
1 ad trifaze kaçak akım yada yangın koruma takarsan monofaze kaçak akıma gerek kalmaz. yeter ki trifazenin çıkışından al hepsini.

Merhaba. Bildiğiniz üzere kombinasyon priz kutularında otomatlar için fazla bir alan yok. Hele hele trifaze bir kaçak akım takılması gerekiyorsa daha da sıkıntı yaşanıyor.

Benim sorum şu şekilde; kombinasyon kutusunda 2 adet 380 ve 1 adet 220 prizler mevcut. Tüm bu sistem için bir trifaze kaçak akım rölesi kullanarak, hem trifaze ler için hem de monofazeler için kaçak akım koruması yapılabiliyor. Peki, trifaze otomatı 2 trifaze priz için kullanmak mümkün müdür? Aynı anda ikisi kullanılırsa, pratikte sorun yaşanır mı?
 
2 cihaz çalıştıgında çekeceği akım ile trifaze sigortanın akım taşıma kapasitesini karşılaştır.
 
2 cihaz çalıştıgında çekeceği akım ile trifaze sigortanın akım taşıma kapasitesini karşılaştır.

O halde, toplam akım otomatın taşıma kapasitesini geçmiyorsa uygulamada sorun oluşturmuyor. Peki kaçak akım koruma rölesinden sonra otomat kullanmayabilir miyiz? Yani kaçak akım röleleri hem kaçak akım hem de aşırı akım olarak kullanılabilir mi?
 

Dediğiniz şekilde kaçak akım rolesi var. Hem sigorta hem de kaçak akım özelliği barındıran kaçak akım rolesi. Bunu belirterek almanız lazım. Ama bu şekilde almazsanız amacınıza hizmet etmez. Çünkü kaçak akım rolesi yüksek akım ve kısa devreye karşı koruma yapmaz. Aynı sebeple yani kısa devre ve yüksek akıma karşı bir fonksiyonu olmadıgı için kendinden önce sigorta ile koruma altına alınıp sistem muhafaza edilir. Kaçak akım rolesinden önce sigorta ve sonrasında sigorta kullanabilirsiniz.
 

Bilgi için teşekkürler. Sigortanın kaçak akım rölesinden önce veya sonra olması önemli midir? Yoksa hem öncesinde hem de sonrasında kullanılması mı uygundur?
 
Bilgi için teşekkürler. Sigortanın kaçak akım rölesinden önce veya sonra olması önemli midir? Yoksa hem öncesinde hem de sonrasında kullanılması mı uygundur?

Hem öncesinde hem de sonrasında kullanılması lazım. Dediğim gibi KAR yüksek akıma ve kısa devreye karşı koruma yapmaz.
Kendinden önce sigorta konulmasa yüksek akıma karşı kontaklar zarar görür. Kısa devrede açma yapmaz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…