Her iki şekilde de görüldüğü üzere kaçak akım rölesinin üzerinde bulunan test butonu bir direnç üzerinden çıkış fazı ile giriş nötrü arasına bağlanmış durumda. Butona basıldığında direnç üzerinden bir akım geçmiş oluyor ve bu akım kaçak akım olarak algılanarak röle açmış oluyor.
Şimdi birinci sorum şu; bu kaçak akım rölesine aşağıdaki şekildeki gibi haricen bir acil stop butonu bağlansa ve acil durumda butona basılarak kaçak akım rölesinin atması sağlansa, bu yöntem acil durum enerji kesme için uygun bir yöntem olur mu?
Şekil-3 Acil Stop Butonu ve harici direnç üzerinden kaçak akım rölesinin açtırılması için bağlantı.
İkinci sorum ise yöntem uygun ise seçilen 2,2K'lık direnç (220/2,2 k = 100 mA) yeterli midir?
Bana kalırsa yapılan işlem kaçak akım rölesi üzerinde bulunan test butonunu biraz daha uzağa, ulaşılabilir bir alana konulmuş halidir. Sistem teoride çalışır görünüyor. 100mA değerine gelince genelde kaçak akım röleleri 30mA. Yani en azından evlerde kullanılan monofaze olanlar öyle. Yani 100mA fazlasıyla yeterli gelecektir diye düşünüyorum. Bence denemekten zarar gelmez.
Bana kalırsa böyle bir işlem acil durdurmanın mantığına ters olur. Acil durdurma için normalde kapalı kontak kullanılması, hattın açılması durumunda acil durmanın gerçekleşmesi gerekir. Aksi halde hatta bir kopukluk olsa haberimiz olmaz, acil durdurma butonumuz işlevsiz kalabilir.
2. sorunuza cevap olması açısından; Birara 4 kutuplu 30mA Siemens röleyi sökmüştüm içindeki direncin 1,1k olduğunu görmüştüm. Direnç faz-nötr arasına bağlanmıştı.