Kaçak Akım Rölesini acil stop butonu ile açtırmak

Nötr-toprak kısa devresi her zaman kaçak akım rölesini attıracak büyüklükte bir kaçak akım oluşturmayacağı için bu yöntem tam işe yaramaz.

Ekli dosyayı görüntüle 107912

Schneider'ın sitesinde de kaçak akımı test etmek için 1K direnci giriş-çıkış fazı arasına bağlayıp bir kaçak oluşturarak kaçak akım rölesinin açtırılabileceği söylenmiş.

Dediğim şekildeki bağlantı hem kaçak akım rölesini test yöntemi hem de enerji kesme olarak kullanılabilir diye düşünüyorum.

Sizin yaptığınız bağlantıda ki durum ile Sn.Erhan_TR nin bahsettiği durum farklı sistemde yük olmaması durumunda nötür toprak kısa devresi devreyi açtırmaz fakat sizin yaptığınız bağlantıda direnç üzerinden bir yük verdiğiniz için vektörel toplam bozulduğundan röle açacaktır. Rölenin arızalı olması dışında her zaman açma yapacaktır. Ben sizin bağlantı da problem olmayacağı kanaatindeyim .
 
Erhan hocamın bahsettiği gibi bir durum oluşursa?
Risk hepsinde var aslında, mesela sizin önerdiğinizde ya şalterin düşük gerilim bobini/açtırma bobini bozulursa, ya mekanik olarak takılı kalırsa, ya buton kontağı geçirmezse vs...
 
Risk hepsinde var aslında, mesela sizin önerdiğinizde ya şalterin düşük gerilim bobini/açtırma bobini bozulursa, ya mekanik olarak takılı kalırsa, ya buton kontağı geçirmezse vs...
Düşük gerilim bobini arızalanırsa ilk mesajımda belirtmiş olduğum gibi (normalde kapalı kontak mevzusu) gerçekleşir ve şalter açar, ama açtırma bobini arızası veya açtırma bobinini kumanda eden normalde açık kontağın çalışmaması ya da aradaki hattan kaynaklı bir problem oluşması durumunda risk daha fazla.
Şalterdeki mekanik sorundan bahsetmiyorum çünkü aynı durumun rölede de gerçekleşme ihtimali var. Belki %100 güvenlik sağlanamaz ama risk ne kadar azaltılsa okadar iyidir.​
 
En ucuzlarından UNI-T UT522 ve Unit UT582+

Diğer üst düzey


 
Şimdi amacımız panodan uzak bir yerden (mesafeyi bilmiyorum) acil olarak gücü kesmek, kısaca panodaki stop butonuna basabilmek değil mi. Bir sürü fikir ileri sürüldü, tehlikeli diyenler oldu mantıklı diyenler oldu.
Bir fikir de ben sunsam, 1 kanal röleli rf kumanda kiti alsanız, röle kontaklarını panodaki stop butonu ile ilişkilendirseniz. Acil stop halinde kumandadan butona basmanız yeterli olur.
 
Bir hatırlatma;
Konuya dair savım "öyle değil, böyle olsun.." şeklinde değil.
Ana fikrim: "Her nasıl olursa olsun acil kapama/durdurma işleminin K.A.R'ne bırakılması kabul edilebilir güvenlik standartlarına uygun değildir."
 
acil kapama/durdurma işleminin K.A.R'ne bırakılması kabul edilebilir güvenlik standartlarına uygun değildir.
Normal İşletmede bilmeyerek yapılan doğrudan temas veya dolaylı temas ile devreyi ve insanı koruma görevi gören KAR, bilerek yaptırılan açtırmada güvenilir değil. İlginç 🤔. Hangi güvenlik standardının hangi maddesi?
 
Kaçak akım rölesinin görevi zaten herhangi bir kaçak durumunda koruma sağlamak. Eğer röle eşik değerlerindeki bir kaçak durumunda açma yapmıyorsa siz ona buton bağlasınız bile yine açma yapmayacaktır. Eğer röle eşik değerlerindeki bir kaçak durumunda otomatik olarak koruma yapacaksa butona gereksinim neden? Bu buton hangi tehlikeli durumu önlemek kullanılacak? 300mA röleye uygulama yapıp birinin çarpılması sırasında röle açma yapmazsa butonla açma yaparız diye mi? Ya da Allah korusun bir makinaya sıkışma durumu vs. olması durumunda kullanılmak için mi? Gerçi böyle bir makina varsa üzerinde de acil durdurma butonu olur. Yoksa yangın vb. durumlar için mi? Yanlış anlaşılmasın sırf merakımdan soruyorum.​
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Mesajlar
933,271
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst