kaçak akım sorunu

Aslında çok önemli bir konu, ç@yl@k nikli arkadaş biraz giriş yapmış. Bir çok yerde açıkladığım gibi konunun çok uzmanı değilim ve K.A.R denince ne idüğü belirsiz çin malı cihazlardan bahsetmiyorum. Siemens, merlingerin, legrand gibi markalardan bahsediyorum ve elektronikmiş, mekanikmiş, elektromekanikmiş .... aklım ermez. Bunca sene tecrübeden dolayı izninizle benim şöyle bir yorumum olacak.
Bazı kısa devrelerde sigortanın kontağının yapışık kaldığına ve içindeki termik koruyucu telin erimeden önce öndeki NH veya T.M.Ş nin attıgına şahit olmuşuzdur. Eriyen telli sigortanın en güvenlisi olduğunu devrenin başında biryerlerde mutlaka bulunması gerektiğini her zaman söylemişimdir. Bazı kısa devreler tabiri için de birkaç örnek vermek gerekir: Örneğin toprağa bir kısadevre vardır fakat topraklama çok iyi olmadığı için tam kısadevre değildir. Yada kablo yer altında ezilmiştir yağmur yağdığında fazlar (nötr, toprak) arası ark oluşur fakat tam kısadevre değildir. gerilim, kabloların uzunluğu vs de kısadevre için önemli faktörler olduğu için bazı kısa devreler tabiri her kısadevrenin mutlaka faz-faz, faz-nötr (toprak) çakışması olmadığını anlatmak içindir. Kesme kapasitesi önemli bir kriterdir (form da detay var diye hatırlıyorum çok uzayacak) şu örnek daha anlaşılması için yeterli olur sanırım elimin altında olan siemes 14 kasım 2005 fiyat listesinden baktım 250 A lik T.M.Ş 40 kA için 525 YTL 100 kA için 940 YTL.
Bir diğer hususta faz nört kesici sigortalar yada 4 kutuplu sigortalar gibi K.A.R nin nötr kontaklarında termik manyetik korumanın olmamasıdır. Aynen 4 kutuplu (3 faz + nötr kesicili) otomatik sigortalar gibi. Yani nötr kontağı fazlara bağlı kesmelerde mekanik bağlantı vasıtası ile kontağını açar.

Gelelim benim yorumuma: İlk cevabımda da yazdım 2 cevabımda da kaynakçılarınıza şaseyi doğru bağlamalarını söyleyin diye uyardım, kaynak akımınızın seyyar kablonuz ve K.A.R üzerinden geçerek devreyi tamamladığını düşünüyorum. Sanırım seyyar kablonuzun toprak hattı tamamen erimiştir hatta bu hat yanmaya başlamıştır. Kendi yolunda bulunan panonun içi dahil tüm sisteme zarar vermiştir.
Yukarıdaki açıklamaları dikkate alırsanız Bu olayda K.A.R veya Sigorta veya T.M.Ş atmaz ancak yanmadan sonra oluşacak kısa devreler bu koruma sistemlerini devreye sokar.
Kaynak kablosunun şasesi kaynak yapılacak yere en kısa mesafede ve düzgün bağlanmalıdır. Eğer iyi bir bağlantı yapılmamışsa topraklı makina gövdesinin kaynak yapılacak metale değiyor olması yada sekonder uçlarından 1 tanesinin makina gövdesine değiyor olması ve kaynak yapılacak parçanın metal konstürksiyon üzerinden toprak alması kaynak akımının bir kısmının (çok azının, çoğunun, yada tamamımın..... direçlere bağlı) toprak yada nötr üzerinden devreyi tamalamasına yol açar. 200-300 Amper her neyse bu kabloların ve devrenin üzerinden geçmeye çalışır. Tekrar söylüyorum bence K.A.R falan iptal etmeden önce kaynak bağlantılarının doğru yapılmasına dikkat ediniz. Kolay gelsin saygılar.
 
iki tür toprak kaçak akım cihazı üretiliyor.
1- Kaçak akım korumalı devre kesici.(gövde içinde hem Sigorta hemde kaçak akım mekanizması var)
2- Kaçak akım koruma anahtarı.
zaten kaçak akım anahtarının aynı zamanda sigorta işlevi görmesi kullanışsız olur.attığı zaman
neden attığını anlayamazsınız.aşırı akım,kısa devre,kaçak akım? hangisi?
kaçak akım anahtarını ayrıca sigorta ile korumanız gerekir
 
Bu yazdığınız daha da önemli ve haklısınız bu iki cihaz nasıl ayrılacak bahsettiğimiz markalardan 1-2 örnek döküman falan bulabilirmisiniz. Piyasadaki hemen herkes tedaş dahil bunları sigorta olarak varsayıyor.
Yukarıda bahsettiğim Siemens kataloğunda (monofaze hata akım koruma anahtarı şeklinde) faz hattında aşırı akım koruma sembolü vardı trifazede yoktu çizim eksikliği olarak yorumladım. Ayni kodları almanca genel siemens kataloğunda arattırdım farklı model (priz tipi) cihazlara ulaştım orada satılan cihazlarda genelikle 6kA kesme kapasitesi yazılmış.
Gene de teşekürler yorumumu tahsih edeceğim.
 
merhaba kardeş kolay gelsin sanırım sorunu halen çözemedin.geçen yıl bu bahsettiğin arıza bi ev de başıma geldi ve problemi topraklama tesisatındaki arızayı çözerek giderdim kaçak akım rolesi özellikle nötr için çok hassas dır.kaynak makinasında attığını belirtmişsin ve de gövdesinde nötr bağlı diyosun senin sorunun kesinlikle bu .gövdede topraklama ucu bağlı olması gerekmektedir.bak örnek vermek gerekirse k akım rolesinin bağlı oldugu bir tesisatta nötr ve topraklamayı denemek için bi kısa devre yaptır.ne demek istediğimi anlarsın. anında atacaktır.nötr kanyanak makinasının gövdesinde ve onu kullan kişiden ve kaynattığı nesneden toprak aldığı için attırıyor.dediğimi yaptığında 100%90 olumlu sonuç alacaksın. kolay gelsin
 
nötr ü kullanmayayımmı onu demek istiyorsan zaten onu yaptım şimdi atmıyor ama kacak akımın ğüvenırlıği gitti ha kaçak akım kullanmışım ha kulllanmamışım onun gibi bişey oldu gecende 2 adet kaçak akım yandı kısa devreden burdan şunu anladım kacak akımdan notür dönmüyorsa sigarta hıçbır koruma yapmıyor acaba kaçak akımlar faz lar arasınımı ölçüyor yoksa fazla nötr arasınımı monofazelerde belli ama trifaz larda nasıl aluyor bilimiyorum
 
mutlaka şantiyede kullanılan asansör vs Elektrik kaçırıyor.Genelde şantiyede kullanılan elektrikli aletler iyi bakım yapılmıyor. Nedeni bençe bu bizim başımızada geliyor.Bençe kaçak akımı sökmeyin,inşaat sahibinin sorumluluğunda olduğunu hatırlatın.notr geçmeyen kaçak akım rölesi standardına uygun değil.
 
bu tür arızalarda ana sebep nötr ve topraklama bağlantılarının bir yerde birleşmesinden kaynaklanır bunun kesin çözümü toprak ve nötr ün doğru şekilde bağlanmasıdır ve birbirinden bağımsız olmalıdır slamlar kolay gelsin
 
kabloların yanması ile ilgili bir olay gelmişti başıma:kaynakçılar , mekanik bağlantısı olmayan ünitelerde kaynak yaparken motor kabloları yanmıştı(özellikle toprak hattı)nedeni ise - kaynak makinesinin şasesini bağladıkları üniteden ayırmadan yanındaki ünitede kaynak yapmışlar,tabi panoda bütün toprak kabloları aynı yere bağlı olduğundan şase demir aksam üzerinden değilde toprak üzerinden kaynak akımı geçtiğinden kablolar yanmıştı bütün kabloları değiştirdim kaynakçılarla hala bozuğuz.
 
arkadaşlar durun;
1. bir makine enerjisini kaçak akım sigortasından alıyorsa çarpılma riskiniz çok düşüktür. kaçak akım rölesi bunun için mevcut.
2. kaynak makinesi kablo kesiti yetersiz olduğu için veya uygun Sigorta kısa devre anında atmadığı için kablo yanar
3. güvenlik önlemleri iyidir çalışanları bilgilendirelim.
 

arkadaşım nötr niye gövdeye bağlıyosun. muhtemelen birisi bir eliyle kaynak makinasına öteki eliylede bi toprağa temas eden bi metale vs. değdiği zaman kaçak akım çalişacaktır.sen en güzeli 1 veya 2 tane toprak kazığı kısacası geçici bir topraklama yap kendine kaynak makinanın gövdesine toprak ver son pişmanlık fayda etmez...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…