Kaçak Akım ve Topraklama Sorunu

Analyzer

Üye
Katılım
15 May 2007
Mesajlar
192
Puanları
1
Selam,

Bir makinamızın otomasyon revizyonunu elimden geldiğince yaptım ancak makinanın gövdesinde mütemadiyen kaçak akım oluyor. Temas eden hopluyor tabi. Bu makinanın gövdesini toprak hattına mı bağlamam lazım yoksa geniş metal bir yüzeye mi bağlayayım. (Çatı kons. gibi) Toprak hattına direkt bağlamaktan çekindim çünkü makina üzerinde monofaze çalışan cihazlar var ve 1 faz 1 toprak olarak çalışıyorlar.
Ne dersiniz?

Analyzer
 
Sayın Analyzer !
Makina gövdesini direk topraklamaya bağlayabilirsin. Üzerinde bulunan monofaze motorlar dediğin gibi 1 faz - 1 toprak değil, 1 faz - 1 nötr ile çalışır. Trifaze motorlar 3 faz ile çalışırken nötr bağlantısına ihtiyaç yok. Gövdeye de toprak bağlanır.
 
sn.Analyzer

Sevgili sef arkadasımızında dedıgı gıbı sıstemınızde monofaze calısan unıteler faz-notr arası calısmaktadır.Yanlız sıstemınızde topraklama yaparken dıkkat edecegınız hususlar var.Sisteminizde daha once topraklama tertibatı kurulmamıs ıse muhtemelen sıfırlama yapılmıstır.Sıfırlama topraklama tertıbatı olmayan sıstemlerde sıstemın metal kısmına notr verılerek yapılır ve şaseye kaçakta Sigorta attırarak insan hayatını korur.Sistemde elektronık kartlar,sürücüler ve buna benzer ekipmanlar varsa bunların notr baralaranı topraklama tertibatıyla birleştirmeniz bence yanlış olur ve sisteminize zarar verebilirsiniz.
Bence sisteminizi kontrol edin ve sıfırlama yapılmıs ıse nötr baranızı topraklama yapıcagınız ekıpmandan izole ederek topraklamanızı yapın.

Kolay Gelsin
Saygılarımla..
 
BuRçin. nın yazdıklarına katılıyorum.Genelde sıfırlama yapıyorlar.Bu durumda kaçak akım röleleride açma yaptığından by-pass ediliyor.Evet ya nötr hattınıda faz hattı gibi tamamenizole yapacaksın,gövdeyi de topraklıyacaksın ki gövdeye kaçak olduğunda emniyet sağlanabilsin.
Bunu yapamıyorsanız tavsiyem nötrü cihaz gövdelerini binanın demir donatısı dahil her türlü metel aksamı bir potansiyel dengeleme barası üzerinde birleştirin.
Analyzer in dediği temas eden hopluyor çünkü temas eden potansiyel farka maruz kalıyor ve üzerinden akım geçiyor böylecede hopluyor.Potansiyel dengeleme olursa makinaya dokunanlar potansiyel farka maruz kalmaz üzerlerinden akım geçmez,aynı kuşun Elektrik teline konduğunda bir şey olmadığı gibi.
 
Analyzer arkadaşın sorunu işletme topraklamasının zayıflığından kaynaklanıyordur. Makinada sıfırlama varsa, Elektrik devresini gövde üzerinden tamamlıyordur. O da dokunanı hoplatır.
Çözüm için işletme topraklamasının kontrol edilip (megerle ölçülüp) takviye levha(lar) eklenmelidir.
İçinde Elektronik kart, beyin vb. bulunan bazı cihazların panolarında, fabrika üretiminde toprak ve nört klemenslerini kabloyla birleştirip sıfırlama yapıyorlar (Yurdışından gelenlerin tamamına yakınında var.).
Bizde besleme panosuna kaçak akım rölesi koyamıyoruz.
Makinanın Faz, Nötr, Toprak bağlantısını yapınca otamatik olarak sıfırlama gerçekleşiyor.
Bu bazen sorun oluşturuyor:
Trafo tesisini bitirip Tedaş kabulüne hazır hale getiriyoruz. Şartnamelere göre işletme ve koruma topraklaması irtibatsız, ayrı olmak zorunda. Makina kabulden sonra gelip faz nötr toprak bağlanınca bütün topraklamalar birleşiyor. Nerde kaldı şartname...
Bir yönden iyi; bütün topraklamalar birleşince toprak direnci azalıyor.
Bir yönden kötü; trafo gövdesi, parafudr, direk gövdesi de işletmeyle birleşiyor. Koruma tehlikeye giriyor.
Makinayı toplaklasan dert topraklamasan dert. (Genede topraklamamızı her seferinde yaptık.)
İki ucu boyalı değnek...
 
merhabalar
sıfırlama yapılması durumunda kaçak akım nötrden geri döndüğüne göre kaçak akım rölesinin atması bir yana, kaçak olması durumunda bile atmayarak işlevini yerine getirmemesi durumu olmaz mı?
 
öncelikle bu makina ne makinası tekstil makinalarıda (kumaş kontrol)bu sorun hep vrdır statik elektrikten dolayı ve aşırı derecedede çarpar bunun içinde özel cihazlar var ama normal bir makinada kaçak varsa mutlaka topraklanmalı en kötüsü nötr le sıfırlama yaparak bu sorun ortadan kalkabilir ;)
 
Merhaba arkadaşlar,
işletme topraklaması ile ilgili olarak diyeceğim kısa bi sözüm olacak. Makinelerinizin gövdesinde kaçak akım gözlemleniliyorsa, şaselerinin toprakla irtibatlandırılması gereklidir. Böylece makine çalışıken kullanan kullanıcı operatör yada her kimse yalıtımı ve topraklanması iyi olan bir tesiste gereksiz yere bir kazaya maruz kalmaz. Ayrıca makinenin enerji bağlantılarınıda gözlemlemek gerekir. Eğer ki sisteminizde monofaze çalısan ünıteler faz-notr arası çalısmakta olmasaydı o zaman da farkı kombinasyonlarda yapmak gerekirdi. ŞEF ve Burçin arkadaşlarımızın sözlerinde de benim diyeceklerimin aynısı var zaten. Umarım dikkate alınır sözlerim. Sevgi ve saygılarımla...
 
Selam,

Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim.Şimdi belirtmeyi unutmuşum taa ilk mesajımda. Bizim makinamıza panodan 3 faz 1 toprak geliyor. Elektrik panosunu yapan ustayla bir aralar konuştuğumuzu hatırlıyorum. Atölyelere 3 faz 1 nötr 1 toprak çekilmesi lazım diye. Ancak bizim atölyemizde bu yok maalesef.(Ya da biz bilmiyoruz) Sıfırlama olayı nedir? Nasıl yapmak gerekir? Bu arada başka bir makina daha var aynı sistem çalışıyor. Onda da 3 faz 1 toprak var ve toprak nötr yerine kullanılıyor. (Yani 220VAC çalışan tüm cihazlar 1 faz 1 toprak gibi çalışıyor)
Şimdi ben nereden başlayayım, izlemem gereken yol nedir? En iyisi bir OG elektrikçi mi çağırayım?

Analyzer
 
Analyzer kardeşim,
Makinanıza 3 faz+toprak giriyorsa ve 220V ile çalışan kısımlar varsa, makinada 220V elde etmek için 380/220 trafo vardır. Topraklama da bu kısımların gövdesine bağlıdır.

İşletmenizde topraklama olmaması ihtimali bile (benim için) üzücü bir durum.
İşten anlayan birisinin bakması (hem can sağlığı, hem de işletme güvenliği için) daha uygun olur...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,679
Son üye
kenan7777

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst