Kaçak Akım ve Topraklama Sorunu

Selam,

Sabah jeneratörcü tanıdığımı getirdim. Hala moralim çok bozuk. Arkadaş der ki, sen bu vakte kadar nasıl böyle çalıştın, atölyende topraklama yok! Problem olan makinanın nötr ucu panonun gövdesine bağlanmış öyle alelade! Nötr ucu var ona diğer makinalar bağlantı yapmışlar. Toprak uçları da panoda ucu boş olan bakır baraya bağlanmış. Hemen alelacele gittim 2 adet 1 mt. lik som bakır topraklama kazığı aldım çaktım. İkisi arasında bağlantı yaptım, panoyla arasına 25 lik kablo çektim. Ardından toprak barasına bu toprak hattını bağladım. Şimdi iki sorum var. Bu kaçak hala ve hala kesilmedi! Nerede yanlış yapıyorum hala? İkincisi yanlış yaptığım bir şey var mı? Bulunduğum yerde 2 adet meger varmış onların da işleri oteller yüzünden çok yoğunmuş gelemezlermiş falan filan. Ne yapmam lazım?

Analyzer
 
Cihazlarda bir yalıtım hatası var.cihazları kontrol edin.tabii birde toprak direncini.
ayrıca kaçak akım anahtarı taktırın uygun yerlere. 300 ma lik ve 30 ma lik.
 
Makinene 3F+toprak geldiğine göre senin motor ÜÇGEN bağlı demektir. Nitekim öbür makinelere de aynı şekilde enerji gidiyor diyorsun, doğrudur, normaldir. Yükün üçgen olduğuna göre kuvvetli ihtimalle kaynağın trafo ise şayet o da üçgen bağlı demektir. Bu durumda trafonun gövdesinden gelen koruma iletkeni ile motorların gövdelerinden gelen koruma iletkenlerinin bir topraklama barasında birleşmiş olması lazım. Bu topraklama barasının da tabi ki topraklanmış olması lazımdır. Şimdi böyle bir sistemde topraklama direnci çok küçük olmalıdır, sıfıra yakın yani, ki gövdelerde endüklenen gerilim toprağa aksın. Yani olayın nötürle, sıfırlamayla felan alakası olmaması lazım, çünkü üçgen bağlantıda nötr hattına gerek yoktur. Yalnız motor sargılarının da çok dengeli olması lazım, faz akımlarına dikkat et, eğer birlerinden farklı ise ya da biri diğerlerine göre farklı ise bu durumda sargı dirençlerini kontrol et muhtemelen farklı değerler ölçeceksindir, böyle bir durumda motor sargılarında nem ya da küçük bir kısmında yalıtım bozulmuş olabilir.
 
sayın arkadaşım teknik konularda izahat yaparken SAKIN HA SAKIN muhtemelen veya kuvvetli ihtimalle gibi ifadeler sakıncalıdır...dikkat şayet değil diyorsan bende derimki muhtemelen hatta kuvvetli ihtimalle çarpılırsın!...
 
sayın kaktüs, ya okuduğunu anlayamadın ya da yanlış anladın, ya da ben anlatamadım, ya da ben bir mesaj yazayım dedin... Varsa bir izahatın onu yap, başkalarının sözcüklerine takılma, karşı açıklamanı yap, noktayı koy.
 
Lütfen,konu içersinde yapacagımız yorumlarda ve fikir beyanlarında,konunun ana temasından uzaklaşmamaya çalışalım.Hoşgörü ve saygı çerçevesinde yapacagım fikir alış_verişleri paylaşımı daha üst noktaya taşımamızı saglayacaktır.


Saygılarımla; Blacktooth
 
bence sen en başından başla.yani öncelikle cihazını beslediğin panonun topraklı olup olmadığını kontrol et.eğer topraklama yoksa yap.sonra cihazına 3 faz-1 nötr-1 torak hattı çek.toprak hattını cihazın gövdesine nötr hattını ise tek fazla çalışan kısımların nötr klemenslerine bağla.o zaman sorununu gşdereceğini umuyorum.
 
Arkadaşlar sıfırlama yapmak monofaze makinalarda oldukça tehlikelidir.Çünkü makinaya nötr girişinde bir kopukluk olduğu zaman faz gövdeye dikekt gelir ki (nötr köprüsünden) ölümcül olabilir
 
slm arkadaşlar hepinizin yazdıklarını okudum saygı duydum hemen hemen hepiniz aynı şeyleri anlatmışsınız ama bence dogrusu yaptıgı topraklamıyı ölçmesi ve baglantıları tekrar gözden geçirmesi sanırım en dogrusu olcaktır saygılarımla.
 
merhaba arkadaslar,meslektaslar
30 senedir meslegimi yapiyorum bunun son 20 senesi hollandada.
bu sayfada birsuredir bircok konuyu takip ediyorum ve bildigimce fikir uretiyorum baska meslektaslarimin bilgisinden yararlaniyorum.
Topraklama konusunda hep tesiste topraklama yapilmadigindan sikayet ediliyor,gercetten buyuk eksik, ancak kendim nekadar kolay oldugunu ve cok asiri fiyatta olmadigini bildigimden soyluyorum niye topraklama yapilmiyor? niye saglam bir toprak hatti cakilmiyor? toprak hattinin insan hayatini koruma amacli oldugunu bile bile niye bu konuda tasarrufa gidiliyor anlamis degilim.
konumuza donecek olursak ,benim fikrim tabiki makinanin govdesinin toprak hattina baglanmasi , ve oyle dama catiya baglanmasi gibi fikirler gercekten komik, ancak dami catiyi metal olan herseyi TOPRAKLAMAK amaci ilen toprak hattina baglamak yarar gosterir, baska bir konuda bir arkadasim su borusundan toprak yapmaktan bahsediyor idi, tam aksine su borusunu SAGLAM olan toprak hattina baglamak gerekir, topraklamanin amaci insan hayatini korumaktir,konuya boyle yaklasinca cevaplarda zaten kendiliginden gelir diye dusunuyorum.(biliyorum bircok arkadas o dedigin hollandada olur diyor) Elektrik orada nasil carpiyorsa buradada ayni gucle carpiyor!
islerinizde kolay gelsin arkadaslar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,685
Kullanıcılar
452,682
Son üye
ugurcankut1

Yeni konular

Geri
Üst