Kaçak elektrik sorunu?

sayın serkan5983 nötr ve toprak aynı şeyler değildir. arkadaşları yanlış bilgilendirmeyelim. sayaca nötr yerine toprak verirseniz sayacın daha hızlı döndüğünü görürsünüz.nötr toprak karışımı çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur.daha önceki mesjlarımı okursanız bunu görebilirsiniz. k.a.r. kullanmak gerektiğine terddütsüz katılıyorum. zaten kullanılmış olan bi tesisatta bunların hiç birisini konuşmamıza gerek kalmazdı. kolay gelsin.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
SERKAN 5983 Kardeş ağzına sağlık,bence doğru bir çözümleme yapmışssın..
 
sayın serkan5983 nötr ve toprak aynı şeyler değildir. arkadaşları yanlış bilgilendirmeyelim. sayaca nötr yerine toprak verirseniz sayacın daha hızlı döndüğünü görürsünüz.nötr toprak karışımı çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur.daha önceki mesjlarımı okursanız bunu görebilirsiniz. k.a.r. kullanmak gerektiğine terddütsüz katılıyorum. zaten kullanılmış olan bi tesisatta bunların hiç birisini konuşmamıza gerek kalmazdı. kolay gelsin.

Sayın REZİSTANS öncelikle sizden özür diler, bilginize ve tecrübenize saygısızlık etmek istemem. sanırım yazımı dikkatli okumadınız. ben nötr ile toprak aynı şey demedim. hemen hemen aynı şeydir dedim. yani birbirine benzediğini, nötr hattının trafonun yıldız (toplanma) noktasına bağlanıp ordan toprağa bağlandığını, topraklamanın ise koruma amaçlı toprağa bağlanarak bireysel nötr hattı (nötr hattı gibi) elde etmek olduğunu söyledim (benzetme yaptım).

Aynı zamanda nötr toprak karışımı (yani sıfırlama) hakkında bişey söylemedim.

Sayaca nötr yerine toprak bağlama tezinize katılmıyorum. unutulmamalı ki nötr hattı direnci toprak hattı direncine göre çok çok azdır. topraklama hattı iyi değilse direnç daha fazla olur. sayaca nötr yerine toprak bağlamak sayacı yavaş döndürme yöntemlerinden biridir(hele bide topraklama kötü yani dirençte yüksekse sayaç daha yavaş döner).ha sayacı toprağa bağlamışınız ha sayacı bir dirençle nötre bağlamışınız.

Daha fazla bilgi için:

Topraklama ve Paratoner Tesisi

Lütfen bu yazdıklarımı size ukalalık olarak nitelendirmeyin. sadece bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek için yazıyorum. eğer bir kusurum varsa özür dilerim.
 
Ek bilgi olarak 3 çeşit topraklama vardır.

1- İşletme Topraklaması : Trafonun yıldız noktasından yapılan topraklama
2- Koruma topraklaması : Gerilimsiz temas bölgesine yani alıcıların gövdesine ve kaçak akımlara karşı kullanıcıları koruması için yapılan topraklama
3- Mahalli topraklama : Yüksek gerilim tesislerinde çalışma yapılacak bölgeye çalışanı koruma amacı ile yapılan topraklama
 
serkan 5983 arkadaşım söylediklerine aynen katılıyorum. ayrıca özür dilenecek hiç bir şey yok. önemli olan uygarca tartışıp doğruları bulmak ve herkese faydalı olmaktır. bu hassasiyetinizden dolayı ben teşekür eder işlerinizde başarılar dilerim. kolay gelsin. selamlar.
 
Diğer arkadaşların da söylediği üzere,kaçak akım rölesini (KAR) mutlaka ama mutlaka taktırın.Sebebi ise;sizin şu anki durumunuzda KAR taktırmak bir "LÜKS" değil bir "ZORUNLULUK" olmuştur.Faturanızdaki aşırı yükselmenin tek sebebi bence de faz hattından toprak hattına olan ve hissedilmeden geçen küçük akımlardır.Tesisatla ilgili bir yanlış bağlama veya dengesizlik sonucu da,bu kaçak akımlar belki normal bir sigortanın atmasını engellemekte,çok az miktarda akan bir su örneğindeki gibi,bu küçük ve kaçak akımlar faturanızı oldukça arttırmaktadır.Cihazlardan bağlı olduğu zemine de bir kaçak söz konusu olabilir.KAR'ınız olmadığından bunu anlayamamış da olabilirsiniz.Bir de nötr-toprak karmaşasıyla sigorta da atmıyorsa,binanın toprak direnç değeri çeşitli nedenlerle bir miktar da yüksek değerlerdeyse,alınan bu sonuçlar bir sürpriz olarak görülmemelidir.

En başta,kendi gayretinizle yapılmış olan tadilatlı priz veya cihaz bağlantılarını kaldırıp,hem KAR ,hem de bu tadilatları ehliyetli bir elektrikçiye yaptırın.Sonrasında yeni faturayı bekleyin.Umarız ki,yine aşırı abartılı bir fatura ile yine karşılaşmazsınız.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
şimdi arkadaşım öncelikle tüm cihazları fişten çekmek kaydı ile devre dışı bırak standbayt konumunda bekleyen tv pc recevır gibi cihazlar standby konumunda dahi içindeki trafodan dolayı belli bi akım çekerler.bu işlemleri yaptıktan sonra yani çalışan hiçbir elektrikli cihaz kalmadığından emin olduktan sonra sayaçın karşısına geç sayaç mekanik ise diskine elektronik ise sayaç üzerinde bulunan led.e bakacaksın sayaçın modeline göre 500-1000-1600-3000-5000 impuls/kwh yazan yere bakacaksın eğer led impuls verirse yani yanıp söner ise sayaçtan çekilen bi yük var demektir.led çok impuls veriyorsa çekilen yük o denli fazladır. buda demektir ki tesisatta faz toprağa elektrik kaçıyor demektir.sırayla linye sigortalarını yani kısım kısım odaları besleyen sigortalardan enerjiyi kesersin sayaç hangi sigortayı kapattığında(kestiğinde) değer kaydetmez ise arıza o linyenin beslediği iletkenlerde prizlerde buvatlarda demektir. kolay gelsin
 
bakın arkadaşlar öncelikle nötr ile toprak ayırımını yapalım nötr trafonun yıldız noktası (sıfır noktası) dır trafonun nötr noktasından topraga topraklama yapılır buna işletme topraklaması denir. trafo gövdesinden yapılan topraklamaya koruma topraklaması denilir.şimdi gelelim ev tesisatına ev tesisatında faz nötr ve topraklama iletkenleri vardır nötr ile topraklama iletkenleri tesisatta birleşir ise sistemde kaçak akım rölesi var ise çalışmaz görevi gereği. şebekeden gelen nötr sayaçtan çıkartılır sayaça topraklama uçu bağlanır ise sayaç çalışmaz (trafo uzakta ise yada yakında bulunan tedaş Şebeke direğinde işletme topraklaması yok ise (direkteki nötr iletkeninden direğin dibine inen topraklama şeriti)parantez içindekiler mevcut ise sayaç topraklama ve faz arasındaki oluşan potansiyel fark oranında çalışır yani faz toprak arası 215v 220 v gibi evdeki cihazlarıda aynı şekilde faz toprak arası bağlar isek yeterli potansiyel fark oluşup cihazlar çalışır ise aynı şekilde bağlı olan sayaç ne eksik nede fazla yazar.sayaç faz toprak arası bağlı kalıp evdeki cihazlarınızı faz nötr arası bağlar iseniz sayaçınız eksik yazar .tesisatta bina duvarına kaçak var ise özellikle nemli yerlerde ve kaçak akım rölesi yok ise toprağa aşırı bir akım kaçağı olur güçlü bir cihaz çalışıyor misalı sayaç kayıt yapar ve çok abartılı elektrik faturanız gelir.(11 yıllık tedaş çalışanı elektrik teknikeriyim branşım sayaç ölçü ayar ve kontrol) herkesin bilgisine saygım sonsuz ama buraya uzman biri olarak yazıyorum faydam olur ise ne mutlu bana
 
Arkadaşım eğer bilyorsan elektrik bilgin var ise yada bir elektrikçiye bütün prizlerin boş ve bir alet takılı olmadığından emin olduktan sonra artı bunada lambalar dahil kapalı olması kaydıyla saatinin çıkışından pens ampermetre ile akım ölç eğer herşey normal ise teker teker kullandığın cihazları prize tak bi anormallik görünüyorsa orda sıkıntı var demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,062
Mesajlar
922,930
Kullanıcılar
451,333
Son üye
Buderusss

Yeni konular

Geri
Üst