KABLO KESİTİ

akarsu

Üye
Tedaşdan gelıp ana panoya baglanan kabloların notur hatlarının kesıtı fazlara gore kucuk oluyor.mesela 3*25+16 niyee notür kesiti kücük. O üç fazdan gelen akım tek bir nötürden geri dönmeyecekmı. Notür diger kablolar gibi yada daha büyük olması gerekmıyormu. Teşekkürler

Faz akımları cebirsel olarak toplanmıyor...aralarında açı farkı olduğu için...

bu konu daha önce tartışılmıştı diye hatırlıyorum.
dengeli trifaze yüklerde nötr'de problem olmuyor diye yazmışlardı. ama herkes nötr'ünde faz kesiti olarak seçilmesinin daha uygun olacağında karar verilmişti diye hatırlıyorum.

ELEK BİRAZDAHA ACIK ANLATIRMISIN.

lisede vektörler dersini görmüşsündür
başlangıç noktasından 3 tane vektör ve her vektörün diğer vektörlerle yaptığı açılar 120 derece olsun
bu durumda bileşke kuvveti 3 vektörün cebirsel toplamı değil vektörel toplamıdır.
yani sıfıra eşittir
elektrikte de r s ve t fazları arasında 120 derece faz farkı vardır
her üç fazın vektörel toplamı da sıfıra eşit olur.

fakat mesken tipi yerlerde nötr hattının kesiti faz kesitlerinden küçük olmaması gerekirdi. 3 daire olsun
her daire ayrı fazlarla besleniyor olsun ve sadece 1 daire çalışıyor olup diğer 2 daire boşta dursun
işte bu durumda nötr kesiti ısınmaya başlayacaktır.

lisede vektörler dersini görmüşsündür
başlangıç noktasından 3 tane vektör ve her vektörün diğer vektörlerle yaptığı açılar 120 derece olsun
bu durumda bileşke kuvveti 3 vektörün cebirsel toplamı değil vektörel toplamıdır.
yani sıfıra eşittir
elektrikte de r s ve t fazları arasında 120 derece faz farkı vardır
her üç fazın vektörel toplamı da sıfıra eşit olur.

fakat mesken tipi yerlerde nötr hattının kesiti faz kesitlerinden küçük olmaması gerekirdi. 3 daire olsun
her daire ayrı fazlarla besleniyor olsun ve sadece 1 daire çalışıyor olup diğer 2 daire boşta dursun
işte bu durumda nötr kesiti ısınmaya başlayacaktır.

Tamam 3 fazlı sısteme bıse demıyorum. Ama meskenlerde küçük çekiliyorr benim düsünceme gore notur tek oldugu ıcın bırazdaha buyuk olması gerekıyor. Tam tersine kücük çekiliyor.

eğer tek fazlı bir sistem ise nötr ile faz aynı kesitte olmalıdır. fakat 3 fazlı dengeli sistemlerde nötr hattından akım akmaz ama uygulamada dengeli üç fazı yakalamak zordur ayrıca harmonikler özellikle 3. harmonik nötrde aşırı bir akım akmasına sebep olmaktadır. o yüzden 3. fazlı sistemlerde nötr fazın en yarı kesitte olmalıdır. hatta bir çok uygulamda aynı kesitte olması tercih edilir.

Tek fazlı meskenlerde nötr keisti faz kesiti ile aynıdır. 3 fazlı sistemlerde de arkadaşların dediği gibi en az faz kesitinin yarısı kabul edilir. Dengeli 3 fazlı sistemlerde ise evet nötrden akım akmaz fakat o dengeyi çok iyi yakalamak lazım. İster istemez bir fark akımı akacaktır diye düşünüyorum.. İyi çalışmalar..

mesela 10 katlı bir evde 3 faz cekılıyor. bu dengelı uc faza mı gırıyor.

Forum istatistikleri

Konular
129,712
Kullanıcılar
452,422
Son üye
emrecetinkule

Yeni konular

Geri