Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Çok faydalı oldu. Bu bilgi akışına devam ederiz umarım. Kablo sektöründe kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Kalite kontrol kısmındayım. Kalite kontrolla beraber üretimide öğrenmek istiyorum. Turgay arkadaş, ben görüşmeye gittiğimde kablo tasarımı yapıcaz bilgisayar bilgin nasıl diye sordularr. Hatta bir arkadaşım İstanbbul'da 2m kabloyla görüşmeye gitti. Ona da aynı şeyleri söylemişler hatta biz sana autocad öğreticez demişler.
Standart kablo, tel çapları belli olan kablo, onların zaten tablosunu yapmşlar sağolsunlar ordan bakıp bulabiliyosun. Ama meselaa 1,68 çap ta özel mal üretimi, adam diyorki sıcak çapı ne olur. Anladığım kadarıyla. Şöyle yapıyoruz. Yavaş yavaş anlamaya başladım. Eğer soğuk çapı biliyorsak, üretilecek malınn standart da sıcak çapı için ne kadar büzülme payı verildiyse onada o payda büzülme payı veriliyorr. Yani şöyleki: 2x4 istenen soğuk çap 10,65,standart değil. Fakat siz standarttasıcak için ne kadar arttırıyorsanız. Bundada o kadar artıyorsunuz. Tablodaa 25 arrtırmış. Sizde 10,90 yapıyorsunuz.(Şimdi kardeşim pvc üretime girdiğinde sıcakken 1,80 mm2 çapında geliyorsa suya girip soğutulduğunda 1,50 mm2 ye düşer bu senin anlatmak istediğin şey.) cengizsan arkadaş çok teşekküR ederim.
Turgay arkadaş senin de engin bilgilerinden yaralanmak isterim. Bana bu işin inceliklerini öğretirseniz çok mutlu olurum. Benim ilk işim olduğu için. Okulda öğrendiğim bilgilerimi kullanmak istiyorum.
Soğuk çapada şöyle ulaşıyoruz: Kesit + et kalınlığının 2 katı. Ama cengizsan arkadaş bu kaç kat olacağı demişsin ben orayı anlamadım. Yani birbirinin üstüne katkat mı bükülüyor. Hepsi aynı çap ta teller diye tahmin ediyordum. Çaplar katlar arasında farklı mı?