Kacak akım röle sorunu


Büyük ihtimalle, sayaçtan itibaren daire panosuna kadar giden kabloda, çok ufak ölçülerde, sürekli kaçak akım akışı oluyor. Yüksek gerilim hatlarından, alçak gerilim hatlarına kadar, elektrik kablolarında bu tarz kaçaklar olabilir. Yangında koruma kaçak akım rölesi de zaten, genelde kablolarda meydana gelen bu tarz kaçak akımlar sebebiyle, yangın oluşmasını engelleme amaçlıdır. Yangına sebep olabilecek, 300mA seviyesinde, hatta 30mA seviyesinde olmasa da, daha düşük seviyelerde, sayaç ile daire panosu arası kabloda da kaçak akım mevcuttur. Daire panosundan sonra mesela 12mA kaçak oluşunca, 30mA'lik kaçak akım rölesi açmıyordur. Buna karşın, sayaş ve pano arasındaki kolon hattında da 6mA kaçak akım var diyelim, sayaçtan sonraki kaçak akım miktarı 18mA olur; sayaçtan sonraki kaçak akım rölesinin açmasına sebep olur. Türkiye'deki sistem tasarımlarında, pek seçicilik, koruma, çevresel faktörler, vb. hesaba katılmıyor maalesef. Benim bahsettiğiniz tarz sorunlara yönelik bir çözüm önerim var da, yönetmelik ve standartlarda henüz öngörülmemiş bir çözüm yolu olduğundan, pek uygulanması mümkün değildir sanırım.
 
Son düzenleme:
Kaçak akım rölelerinin açma süreleri markadan markaya, hatta aynı marka içerisinde üretilen partiden partiye göre değişir. Röle arızalı olmasa dahi açma hassasiyeti fazla olan yani daha çabuk tepki veren atar. Ana panoda ki 30mA zaten gereksiz olmuş illa orada da olacak deniyorsa açma zamanı ayarlanabilen tipte kaçak akım rölesi takıp seçiciliği sağlayabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…