Konuyu 18 mayıs 2006'da açmıştım şimdi tam 2 yıl sonra açtığım konuya cevap vericem tebrik edin beni önce
başlıyorum.
Kader ve Tesadüfler
Öncelikle tesadüflerden bahs etmek istiyorum. Örneğin bir falcıyı ele alalım.
Falcı aslında ileriyi görmez sadece öngörülemeyecek şeyleri öngörmeye çalışır. Sizce falcının söylediği şeyler tuttuğunda bu onun ileriyi gördüğünü mü gösterir? Elbette hayır sadece söylediği onca şeyden tesadüfen tutan bir kaç şeydir. Söylediği onca şeyden sadece bir kaçının tutması bunun tesadüf olduğunu kanıtlar.
Kader Nedir? İste dünyamızın çözülemeyen sorusu
Kaderin ne olduğunu düşünmek yerine öncelikle kadere inanıyormuyuz inanmıyormuyuz bunu düşünmeliyiz.
Kadere inanıyormusunuz?
Bundan pek emin değilim. Ama kadere inanan pek çok kişi tanıyorum. Örneğin sınıfım da gazetedeki yıldız falını okuyan arkadaşlarım var. Astrolojiye inanıyorlarsa kaderede inanıyor olmalılar. Çünkü astrologlara göre gökyüzündeki yıldızların sıralanışının dünyada ki insanların kaderleri üstünde bir etkisi var.
İnsan yoldan geçen kara kedinin uğursuzluk getirdiğine inanıyorsa sizce kadere inanıyormudur? Düşündükçe aklıma kadere dair inanışlara pek çok örnek geliyor. Neden ayın 13'üne rastlayan cumaya uğursuz gün deniyor? Pek çok otelde 13 numaraları odanın olmadığını biliyormusunuz? Herhalde batıl inancı çok büyüten insanlar vardır. "Batıl inanç" buda garip bir sözcük değil mi? İnsan hristiyanlığa ya da müslümanlığa inanıyorsa bunun adına sadece inanç deniyorda astrolojiye ya da ayın 13'üne rastlayan cuma gününün uğursuzluğuna inanıyorsa bu birden bire "Batıl inanç" oluveriyor. İnsan nasıl oluyorda başkalarının inancına batıl inanç diyebiliyor.
Hayatımı kontrol edemediğim fikrinden hoşlanmıyordum hala hoşlanmıyorum. Bence kader bir sistem. Bizim kader diye düşündüğümüz ise bu sistem. Sistemde yaşarken gördüklerimiz ise mühendisler, elektrikçiler, bilim adamları vs...Bu sisteme bilinçsizce bağlanmış insanlar. Bu insanlar okadar çaresiz ve bilinçsizce bu sisteme bağlılarki önlerine çıkan her olumsuz olayda kader diyorlar. Peki ya kader ne bunu biliyorlarmı gerçekten düşünüp yada araştırmışlarmı hayır tabiki. (İstisnalar hiç bi zaman kaideyi bozmaz)
Şimdi bunları basitçe bi örnekle anlatmaya çalışıcam;
Diyelimki XX kişisi ileriyi görebilen birisi ve neler olacağını bilen birisi. Burdan yola çıkarak örneğe geçiyorum.
XX kişisi YY kişisine iş teklif ediyor. XX kişisi ileriyi görebildiği için YY kişisinin teklifi kabul edeceğini ya da reddedeceğini biliyor. Peki XX kişisi seçimi zaten biliyorsa YY kişisi seçimi neye göre yapıcak yani eğer zaten bir seçim varsa kendi seçimini nasıl yapıcak. Hiç şüphesizki yapamıyacak ve kötü sonuçlandığındada kader diyecek.
Hayır arkadaşlar ben dinimi seviyorum ve elhamdülillah müslümanım ama insanlar herşeyi olduğu gibi kaderi de sapıtıyorlar. Evet belki kader var belki yok ama olan kaderin insan zihniyetinde sadece kötü olaylara kader demesi değildir. Siz hiç iyi sonuçlanan bi olayda birisinin buda kadermiş dediğini gördünüz ya da duydunuz mu kendinizi ele alın kötü olaylarda demişsinizdir kader diye. Ama hangi iyi olayda kader dediniz. Öncelikle kader varmı yokmu derken bence kendinizi sorgulayın ben inanıyorum yada inanmıyorum diye.
Herkesin düşünceleri için çok teşekkür ederim herkes içinden geleni yazmış.