KAK

Muhip

Üye
Katılım
11 Tem 2008
Mesajlar
195
Puanları
1
Şekildeki bağlantıda monofaze prizlere bir yük bağlanırsa kaçak akım rölesi atar mı?
Bunların dışında bir de prizlere Pe iletkeni bağlı.
(1 fazlı prizin birinin nötrü fazının alınmadığı diğer 3 fazlı kak dan alınıyor.)

Bir fazlı prizin faz ve nötrü aynı üç fazlı kak ın çıkışından alınırsa sadece tek fazdan akım çekileceği için kak atar mı?

 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Şekildeki bağlantıda monofaze prizlere bir yük bağlanırsa kaçak akım rölesi atar mı?

atar
Bir fazlı prizin faz ve nötrü aynı üç fazlı kak ın çıkışından alınırsa sadece tek fazdan akım çekileceği için kak atar mı?

atmaz
 
Bu olayı şöyle özetlersek daha iyi anlaşılır.
Birden fazla K.A.R kullanılıyorsa her prizin veya alıcının fazını aldığımız K.A.R' den nötürünü de almak zorundayız. Burada ifade edilen atarmı kelimesi kaçak anında atarmı anlamında soruldu ise, böyle bir bağlantıda prize fiş taktığımızda veya lambayı yaktığımızda anında atar, cihaz çalışmaz.
Normal bir şekilde çalışırken kaçak anında atar diye yorumlamak yanlış olur.

Ayrıca 3 fazlı K.A.R' ne aynı anda hem 3 fazlı priz, hem de tek fazlı priz bağlanabilir.
 
3 fazlı KAK'nın test butonu çalışmıyor.Bunun nedeni ne olabilir?
Nötr iletkeninin giriş/çıkış yeri mi yanlış acaba. (üzerinde,L1/L2/L3/MP veya R/ST/MP diye herhangi bir sembol/yazı yok)
 
test butonun çalışmaması nötr hattı yada topraklama hattında bir sorun olduğunu anlatır. bir buatta nötr ile toprak hatların kısa devre yapması sonucu nasıl kaçak akım rölesi atıyorsa test butonuna basılıncada toprak ile nötr kısa devre olmakta. önce yapmanız gereken topraklamanın sağlam olduğuna bakmanız. eğer topraklama sağlamsa kaçak akım rölesi bozuk olabilir kaçak akım koruma rölesinin metal aksamları topraklama yapılmamışsa test butonu çalışmaz.
 
Arkadaslar topragin KAK rolesinde ne isi var?
 
kaçak akım koruma rölesini sigorta kutusuna koymak için arka bölümdeki tırnak metalden. bundan 5 yıl kadar önce test butonlu kaçak akım rölelerin yeni yeni piyasaya çıktığı zamanlar kaçak akım rölesinin iyi çalışması için topraklama hattın sağlam olması isteniyordu işte bende bu mantığı hiç anlamıyordum nitekim bir kaçak akım rölesi ile denemeye karar verdim çıkışlara bir lamba devresi bağlayarak kontrol ettim devre normal çalışıyordu ancak kaçak akım rölesi test butonuna basınca çalışmaya devam ediyordu. kaçak akım rölesinin arkasında bulunan sigorta kutusuna istiflemeye yarayan tırnak ile nötr hattını kısa devre yapar yapmaz kaçak akım açtığını fark ettim.
belkide yaptığım deneyi yanlış yorumlamış olabilirim. saygılarımla...
 
Rolenin arkasindaki tirnak ile notr u kopruler koprulemez kacak akimin atmasindaki sebeb topraklama olup olmamasi ile alakali degildir. Tesisatin herhangi bir noktasinda, notr ile topragi ya da notr ile herhangi bir metal yuzeyi koprulediginizde de ayni sey olacaktir. Bazi elektrikciler, montaj veya bakim esnasinda, ta panoya kadar yurumemek icin enerjiyi KAK rolesinden istifade ederek toprak ile notr u gecici degdirmek suretiyle kestiklerine bir kac kez sahit oldum...Kolay gelsin
 
Atölyelerde priz kombinesi diye adlandırılan pvc kutu kırılmış. Kutuyu değiştik,üzerinde legrand KAK vardı ve test butonu çalışıyordu.Yeni kutuyla gelen MG KAK ları kullandık.Pano metal değil,KAK tırnakları da metal değil sadece yayı metal. Pano pvc olduğundan sadece metal olan monte rayı üzerinde herhangi bi toprak bağlantısı olsa dikkatimizi çekerdi. Çok yoğun olduğundan deneylere vakit ayıramıyoruz.Vakit olsa çıkan KAK ları takıp deneyecektik.
 
Evde olmadığım için deneyemiyorum, Kaçak Akım Rölesi Kısa Devre anında devreyi açarmı ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…