Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı

Çıkışlara direnç bağladım tekrar denedim. Isınma düştü ama hafiften sıcaklık yine oluşuyor. Bu da normaldir herhalde. Karttan gelen cızırtı da azalıyor bu şekilde. Hoparlör bağlıyken de cızırtının şiddetinden emin olamamıştım. Şimdi anlaşıldı.

Bass çıkışına bağladığım dirence yanlışlıkla elimi değdirmesem iyiydi. Ufak bi kaza yaşadık.
 
niye twitterları yalnız deniyorsun? böyle yanarlar Mikado hiç ihtiyaç duymamış MD3012 ve 2012 yok...
 
Son testte hiç hoparlör bağlamadan, çıkışlara sadece 8 ohm direnç ile test ettim.

Ondan önce tweeterların yanmasının sebebi elektriklerin gidip gelmesinden dolayı. Ampli osilasyon yaptı ve tiz bir ses duydum sonra da koku. Gerisi zaten belli

@Mr_YAMYAM bu arada kabinin sadece kapaklarını kapatıp deneyeyim dedim abi bu nasıl bir sestir. Alt frekanslara o kadar rahat iniyor ki. Kulaklığımdan duyduğum basslara çok yakın çalıyor.
Ama galiba 40 Hz civarında biraz bass yoğunluğu artıyor. 28Hz’e kadar duyulabilir seviyede arttı basslar. Kabini tamamen kapattığımda daha net sonuçları yazacağım.
ELEMEEEEE YANARSIN
Yandım anam v2 oldu
 
Geçmiş olsun. Allah korusun.
 
Böyle olması lazım zaten.
40Hz civarı bass artışı normaldir. Hem kulağının kuyruğunun duyma eğrisinden, hem de kabinin ve filtrenin yapım teknolojisinden arada fark olması son derece olağandır.
30Hz ile 40Hz arasındaki frekans bölgesinin eşit şekilde duyulabilmesini sağlayabilecek bir kabin için bir kaç bin dolar bile yeterli olmayabilir.
Bu sebeple elimizdeki yapmış olduğumuz ürünün seviyesini bilmemiz şimdilik yeterlidir.
Gerçek bir testi SPL metre ile yapabilirsin.
Buradaki en önemli unsur, fabrikasyon markalı ürünle (aynı hopları kullandığı halde) bizim tasarlamış olduğumuz kabinin farkıdır.
Teorik olarak bizim ürünümüzde 50Hz ve alt frekansları sadece birkaç db artırabilmiş olmamız ve Fo frekansını (35Hz) istediğimiz şekilde elde etmiş olmamız bizim emeğimizin tam karşılığıdır.
Eğer @sasen1 de konuya gelirse daha önceki yapmış olduğumuz alçak frekans testlerini hatırlayacak ve belki de gudurabilecektir
Yandım anam v2 oldu
ÜLEEEYYNN ORAYI GIBIZLATMA DEMEDİMMİ SANA
 
Fabrikasyon olan kabin ile şuanda bile fark var. Tamamen kapatınca fark daha net ortaya çıkacak bence. Kendi kabininde alt frekanslar bu kadar yüksek duyulmuyordu. Belki 40 Hz ve aşağısı yok gibi bir şeydi. Bitince çok sağlam bir sistem olacak

28 Hz'e kadar olan frekansları daha iyi duyabilmek için ampliyi çok yormadan azıcık EQ ayarı ile de denedim. O zaman daha da net duyuluyor. Tabi her zaman böyle dinlenmez. Belli bir ses seviyesinden sonra zemin de titreşmeye başlıyor.

Sadece crossover kaldı. Ya kondansatör alıp değiştireceğim yada tamamlanmış bütün devre sipariş edeceğim. Şuanda hazırladığımız kart kalite olarak çoğu crossover devrelerinden iyi. Düzgün çalışan bi kondansatör temin edebilsem sanki bizim için daha iyi olacak gibi. Biraz kafam karışık.

Bu arada her şey bittikten sonra testte kullanacağım alt frekansları bol bol olan müzikleri seçiyorum. Öneri var ise alabilirim.
 
Son düzenleme:
Eser seçerken bass seslerin çok olduğu değil az olduğu eserleri tercih etmelisin.
Bass seslerin az olduğu bir eserde bile bir saniyelik 32 hz bileşenlerine rastlayabilirsin. İşte bu sesleri yakalayabiliyorsan sistemin oturmuş demektir.
35Hz civarı bileşen bulunmaktadır.

50-60Hz ler ile alt bileşenlerini ayırt edebilmelisin.

Bu eseri dinlediğim yıllarda sen henüz ufacık çocuktun.
Benim STK lı amplim ve SUMMIT hoparlörlerimle 30Hz lere inebilen bir sistemim vardı.
Bir arkadaşım bana ziyarete gelmişti. Bu CD'yi dinlerken tek tepkisi şu olmuştu.
''ÜFF BASSLARA BAK''
Aslında duyduğu bass bileşeni çık kısa bir 32 Hz bileşeni idi
 
Son düzenleme:
Hoparlörleri tekrar eski kabinlerine takmıştım zamanım olmadığı için bunlarda deneyeyim dedim. Bunlarda da bass tonlamaları sadece 70-80 Hz gibi seviyede çalıyor gibi Aşağısı hiç yok.

Tabii burada ampli faktörü de ciddi etki eder. Benim amplinin doğrusallığı seninkiyle yarışamaz zaten.

Bassları crossover olmadan direkt bağladım bu arada.
Bende test için şu playlisti hazırlamıştım


"Yalan" şarkısında çok güzel bass tonları varmış aslında. Tabii duyamayınca bilemiyoruz
Sadece giriş kısmından söze girene kadarki kısmı kaydedip aldım.

 
Son düzenleme:
Spectrumda görmüş olduğun şu bölgelerdeki anlık sesleri duyabiliyorsan hoparlörlerin şipirdek demektir.

Senin kabinlerde 40Hz civarını rahatlıkla duyabilmen gerekir. Ama bir alt bölge olan 20-30Hz bölgesini lineer duyabilmen ne yazık ki çok zordur.
(kırmızı boş bölge)
Esasen kabinlerinde bu bölgeleri de duyabilirsin ama reel olarak oldukça fazla kaybın bulunmaktadır. Yani 20-30Hz bölgesini tam duyabilmen için bu bölgenin seviyesinin oldukça yüksek olması (Takribi 10 db fazla) gereklidir.
İşte bir kabinin pahalı veya ucuz olmasındaki temel unsurlardan birisi de budur. ALT FREKANS GENİŞLİĞİ.
Bu bölgenin de eşdeğer duyulabilmesi ne yazık ki bizim gibi kişilerin harcı değildir. Bu bölgelere inebilen bir bass hoparlörün 1000 $ civarında olduğunu kabul edersek, ve aynı disiplinle bir kabin yapmaya kalkışırsak takribi 5-10 bin dolarlık bir bütçe gereklidir ki, böbrek dalak ne varsa satsak alamayız.
Biz burada teknik özelliklerini bildiğimiz bir hoparlör ile ilmine uygun bir kabin tasarlamak olmuştur. Böyle bir kabin günümüzde bir çok hoparlörden kat kat iyidir.
Yani sen müşteri bulup bu kabinlerini 1000$ a satsan bile, aynı parayla sıfırdan böyle bir kabin tasarlayıp yapamazsın. Çünkü yeni üretim kabinlerin çoğuları çin menşeili ve uyduruk.

Bir diğer husus ise.
Kabin yapımında belli disiplin ve hesaplamalar bulunmaktadır.
Burada kullanılan hoparlörleri ben daha önce test ettiğim için kabaca bir hesap ile sonucaa gittik. Aynı kabine VAS özelliği farklı bir hoparlör taktığında sonuç asla aynı olmayabilir. Sonuç daha kötü ya da daha iyi olabilir. Ancak Fo 25Hz civarı olan herhangi bir hoparlör böyle bir kabinde iyi netice verecektir diye düşünüyorum.

NOT:
@Under Ground çaktırmadan konumuzu takip ediyor galiba. O da böyle bir kabin yapmak peşinde olabilir
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…