ben asıl konuyu kaçırıyorum.
asıl önemli olan. arkadaşlar mutlaka okuyun. hem bu yazıları hem de dataları. data okumayı öğrenin.
diğer elektronik alanlarında işlemler standarttır.
siz alırsınız elinize pici şunu bunu. onu şemaya göre bağlantılar, sonra ver ceryanı gitsin
oysa ki amfi tasarımları öyle mi?
adam bir örnek şema vermiş. ama o örnek şema. aynı datada 10 tane şema görebilisiniz. biri birini tutarsa gel beni döv
kullanacağınız parçaları her seferine göre geçmelisiniz. misal 3-12 volt arası besleme özelliğine sahip bir amfinin her votlajda kullanacağı kondansator bile değişik. kiminde sadece besleme kondansatoru yüksek gerilim isterken kimi amfilerde kuplaj kondansatorunden bile besleme gerilimi geçebilir. ya da kimisinde o gerilim yoktur taktığınız kondansator geç dolar. bu da sorun yaşatır. o yüzden datasını adam gibi okuyun. ama dikkat bazen yanlış yazabilirİ
misal tda2822m in çıkışında 100 uf tek kondansator yeter diyor. bu değer amfide sağ-sol ayrışmasını engellemekte ve distorsiyona yol açmaktadır. tizleri yersiniz. daha büyük bir değer şart.
ya da preamfilerde özellikle elektrolikit kondansatorleri çok fazla kullanmamaya dikkat edin. gürültü arttırabilirler.
ya da bir tasarımda bir parça direkt şaseye gidiyorken öbüründe beslemeye gidebilir.
bazı yöntemler sayesinde amfinin cevap vereceği frekansı da seçmek zorunda olabilsiniz. ve bu direkt örnek şemalarda anlatılmaz. oturun datayı okuyun. ingilazcanız gelişsin
en 1 cümleyi okumayı unuttuğum için 3 ay gürültü çektim. sonra öyle denk geldim. bir daha açıp baktım. o cümmleyi okuyunca aha dedim
özellikle orjinal ilk çıkan dataları elinizde tutmaya özen gösterin. diğer fason üretim yapan şirketlerin nette verdiği datalar eksik olabilr. bir iki tüyo eksik olabilir.
özellikle nette pek çok sitenin verdiği şemalardan uzak duru. 320 volt nispeten düzgün şemalar verse de bazı şemaları isteristemez zayıf. ancak verdikleri entegre kodlarından yola çıkarak orjinal dataları indirip onlardan yararlanabilir ve bu sayede işinizi görebilirsiniz.
electroschematics e özellikle dikkat edin. bazı bariz hataları olabilir.
özellikle netteki inverter tasarımlarına çok dikkat edin. adam kasti size patlayacak b ir devre vermez. ama olur bir bacağı unutmuştur. resim kötü çıkmıştır. sonuçta +-70 volt civarına kadar güçlerden bahsediyoruz. kötü sonuçlar olabilir. smps şakaya gelmez. trafo gibi değildir. can yakabilir. trafo yansa da patlama riski olmaz. smps ise giderken muhakkak bir şeyler götürür.
smps ünitelerinizin çıkışlarını mümkün olduğunca hılı diyotlardan seçin. ve yüksek iç dirençli kapasitör olsun. kapasitörlere seri direnç koyun. diyotların önüne kutupsuz kapasitör koyun. bu sayede dirençlere kare dalganın çekiç etkisi hafiflemiş olacak.
en önemlisi ab class amfilerde smps den mümkün olduğunca uzak durun. hoş olmaz. 5 volt dc verebilen adam gibi smps üniteler bile 40 lira civarı zaten. değmez.