Kamu Kurumlarında Çalışanların Durumu

sayın selcukeem bende muhendislerın hepsı yan gelıp yatıyor demıyorum dememde benım şahit olduğum kişiler oyleydı hatta akademisyenler bu durumdan şikayetçiydı özelleştırmeden muhendisler geldı çalıştığım yıllarda muhendislere masa dahı vermedıler özelde iş yapamıyan muhendis bu kişiler baktılarkı olmıyacak kamuda bişeyler yapınca saygı gorduler ben sözumun arkasındayım eğer bir muhendis gorduğu yılların eğıtımını yan gelıp yatmak için kamuya gıreyım kurtulayım dıyorsa o kişiden ne köy olur nede kasaba bankomat memuru olur aybaşi alır maaşını ne uzar ne kısalır maaşada talım edecekse oylelerınede sözum yok benım oğlumda muhendıs okuduğu okulun gereğını vermelı vermezse bende destek vermem ama oyle değılmesleğıyle ılgılı projelerı var bunları duymakta bır baba olarak çok mutlu edıyor benı allaha şukur çalıştığı yerde tatıl gunlerının hesabını yapmıyor
 
Öncelikle benden iyi biliyorsunuz ki devlette de yükselme imkanları ve buna bağlı olarak maaş değişiklikleri vardır(başmühendis,şef,teknik müdür,şube müdürleri vb.).Oğlunuzun da mühendis olduğunu belitmişsiniz.Bakınız bende eem okuyorum staj yeri yaparken bile zar zor bir yer bulabildim size soruyorum satjyer olarak bile kaç yere başvurdum kabul eden 1-2 özel şirket oldu onlar da dağın tepesinde ve servis yok.Bunu anlatma nedenim sizce bizi stajyer olarak almayan bu yerler mühendis olarak alır mı?Elbette HAYIR!
Oğlunuz hangi üni. mezun bunu sorma nedenim gerçekten çok iyi üni. mezun olan kişilerin elbette özelde çalışması normaldir onlara daha iyi imkanlar sunulacaktır iş bulması da daha kolay olacaktır çünkü en kötü sizin tanıdığınız insanlar vardır.
Evet belki herşey maaş değil ama bu da önemli özelde 1500 e çalışarak bir aile nasıl geçindirilir.
Eve geceleri gelerek aile ile nasıl ilgilenir.
Evet bir baba için tatil önemli değildiyelim o babanın çocukları yaz tatiline girildiğinde gezmek istemeyecek mi
İşte bu yüzden kamuda çalışmak istiyorum kamuda da öyle boş durmayı yan gelip yatmayı da düşünmüyorum çünkü ben aileme HARAM para da yedirtmem ve de kamudqa ömür boyu mühendis olarak çalışmayı da değil yükselmeyi de istiyorum
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Saygılar.
 
Açılan konu önemli amma düzgün bilgi malesef göremedim, kamu özel muhabbetine girip faydasız samimi vede inandırıcı olmayan yorumlar dışında malesef bilgi yok.

Çalıştığınız Kurumda;

-657 li devlet memurluğu mu?, 399 lu KİT personelini mi çalışır?
-Kurumunuz çalışma alanları nedir?
-Kurumunuzda merkezi ve taşra alanında çalışma farkları nedir? Avantajları ve dezavantajları nedir?
-Kurumunuz Türkiyenin hangi bölgelerinde hizmet verir?
-Becayiş tayin durumları nasıldır?
-Mühendis net kazançı nedir? (tüm ek ödeme detaylarıyla)
-Mühendislerin yükselme durumu var mıdır? Görevde yükselme sınavları var mıdır?
-Kıdem ücretlendirmesi nasıldır?
-Lojman durumu nasıldır?
-Sosyal imkanlar nasıldır?
*******************************

EÜAŞ, (Elektrik Üretim AŞ)

-399 sayılı kanun hükmünde kararnameye bağlı kit personeli çalışır.

-Elektrik üretim alanında, kamuya ait elektrik santrallarını kapsar.

-Kurumun taşraları demek Santrallardır, santralların avantajı mesleki anlamda işin öğrenilmesini sağlar, dezavantajı ise yerleşim yerlerinden uzak olmaları , ilerde çocuk ve ailenin ihtiyaçları için sıkıntı olabilir. Lojman avantajıda taşrada vardır. Merkezde masa başıdır, Bazıların masa başı çalışanlara ile problemi olsada yine yoğun bir tempo vardır. Avantajı merkezi yer olması her türlü sosyal aktive avantajı vardır. Lakin ilk başlayan mühendisin lojman şansı merkezde yoktur. Kıdem arttıkça avanatajı artar.

-Santralları olduğu yaklaşık türkiyenin her bölgesi diyebiliriz.

-Becayiş vardır.Tayin ise çok zordur.

-Mühendis temmuz 2012 maaşı yaklaşık 2.950-3.000 tl dir (%20 vergi dilimi).Vergi dilimleri %15 le başlar, %27 ile biter. Ocak 2012 3.200 tl diyebiliriz. 6 ayda bir 263 tl banka promosyonu, 3 ayda bir 45 tl sendika ödeneği vardır. Dil tazminatı KPDS A puan türünde maaşın %10, B puan türünde %5 , c de ise %2 maaşa ekenir. Çalışmayan eş için yaklaşık 170 tl, çocuk başınada 30 tl aile yardımı maaşa eklenir. 6. yılı dolduran %2 kıdem farkı alır, bundan sonraki her 6 yılda bir %1 kıdem farkı maaşa eklenir.

-Mühendislerin yükselme durumu vardır. 2 yılda bir görevde yükselme sınavı yapılır. Teknik şef, müdür yardımcısı, müdür sınavla olunur (müdürlük yeni eklendi). Sınav mesleki konular ağırlıklı olmakla beraber, genel kültür vs. konularda vardır.

-Kıdem ücretini maaşta belirttim. Kıdemle birlikte teknik şef , müdür yardımcı gibi ünvanlarda tabiki maaş artışı vardır.

-Taşralarda lojman kolaydır, genel müdürlükte zordur. Genel müdürlükte şube müdürü oldunuz mu, görev tahsisi olarak emekli olana kadar lojman hakkı kazanırsınız.

-Kreşler, misafirhaneler, tatil yerleri kurumun oldukça fazla vardır. Bu gibi yerlerde çok ucuza kalınabilir. Özellikle teknik personelin yurt dışına eğtim amaçlı gezilere katılma ihtimali vardır.
Şu an verebileceğim bilgiler bunlar. Saçma sapan faydasız bilgiler yerine somut bilgilerle konuşmak, gençlere verebileceğimiz en büyük fayda olur.Tabii niyetimiz yardımcı olmak ise...
 
Son düzenleme:
sayın selckeem bu yorumunuzdakıne katılmamak mumkun değıl benım acimasızca eleştırdığım muhendislerden olmadığınız gonulden ınanıyorum kararınız çok doğru iş hayatınızı garantıye almak ıstıyorsunuz buda guzel yarın kamu personelı olarak aldığınız maaşla özeldekı alanlarla kıyaslamazsanız maaşiniza şukur edersenız sorun yok benım yazdıklarımda özelle kamu arasındakı fark ilk işim özeldeydım 6 ay çalıştım hoşuma gıden bır bolgede ev yapma planım oluştu çunku aldığım maaş ev yaptıracak durumdaydı özelden kamu kurumuna geçtım değıl ev yaptırmak tuğla dahı alacak bırıkım yapamadım ben yaşadım kamu kurumundan ıster ınanın ıster ınanmayın istıfa edıp ayrılmayı duşundum benı bağlıyan tazmınat oldu kendı adıma konuşuyorum şu anda işe yenı başlamış olsam 1 dk kamuda kalmam belkıde gözumden kaçırmış olduğum tarafı vardırkı mıllet kamu dıyor bu yazdıklarımda kımseyı etkılemek yanlış yonlendırmek gıbı bır duşuncem olmadığını tamamen kendı goruşum kamuda çalışacak veya çalışmıyacak hiç ılgılendırmez benı benı kendı ortamım ılgılendırır herkese başarılar
 
Murat Bey çok haklısınız konu niyeyse sürekli aslından sapıp kamu ile özeli karşılaştırma boyutuna geliyor bu kişiden kişiye değişecek ve her iki tarafta ikna olmayacak(Örneğin babasının şirketi olan birine gel devlette çalıış diyeneyiz her neyse vb.)
İkinci olarak acaba forumda bu kadar kamu kuruluşunda çalışan olduğu halde acaba niye çalışma ortamlarını yazıp bizi bilgilendirmiyorlar
Buradan tekrar kamu çalışanlardan isteğimizi yazıyorum:Kamu kuruluşunda çalışan mühendis,tekniker,teknisyen arakdaşlar murat beyin hazırladığı şablondaki gibi çalışma ortamlarını hazırlamalarını rica ediyoruz umarım bu arkadaşlar murat bey gibi ricamızı kırmadan bizi bilgilendirir ve bizde böylece hangi kamu kuruluşunun maaş ve sosyal açıdan daha iyi olduğunu somut olarak görebiliriz
Murat Bey'e de bize verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum
Saygılar.
 
Haha murat hocam teşekkürler, senin verdiğin bilgileri malesef kimse veremiyor, aklınca kendilerini ve hatta ailesindeki elemanları övüp diğer insanlara gönderme yapan yani tavuk dötü kadar beyni olup, eşegin şeyi kadar akıl verenleri zaten ciddiye almıyoruz. Adam kamuda aldığı maaşla ev araba alamazmış diyen tekniker acaba dışarda maaşları kaç zannediyor??? İzin günleri hesabı yapmayı tembellik olarak göstermeye çalışmak değilde karşılaştırmalı olarak dışarda insanların ne kadar sömürüldüğü anlama olarak algılanması için çok mu zeka gerekli? Bu devirde kamuda çalışmayı küçük gören özele yönlendiren insan, diğer kişilerle alay ediyordur, çok net!!! Sanki özel sektörü bilmiyoruz da bize anlatıyorlar. Türkiyede %80 için özel sektör sömürüdür. Yukarda Murat Hocamın saydığı ve hatta belirtmediği bazı avantajları özelde kaç firma veriyor agalar beyler, yemeyin bizi.

Kapanan devlet mi özel mi konusunda bir vatandaş, tembelik yan gelip yatmak isteyen mühendis devleti tercih eder demişti, sonra baktım aynı vatandaş teknik öğretmenlere " öğretmenlik gibisi var mı, girin kpsss ye atanan hayatınızın düzene kurun" diye yorum yapıyor??? Benim professör hocam, devlette mühendislik yapılmaz sıradan bir memur olursun derken, 3 sene sonra mühendis oğlu kpss ile atandı.Bu ne şimdi??????? Şantiyede saha mühendisi olmak istersin epdk da uzman yardımcısı olmak istersin, fabrikada bakımcı mı olmak istersin bakanlıkta müfettiş mi olmak istersin. Hangisi daha itibarlı??? Hayatı düzenli yaşamak isteyen mühendis niye tembellikle suçlanıyor, devlette çalışan mühendis bir öğretmenden, bir işletmeciden , bir doktordan, bir avukattan, bir uluslararası ilişkiciden, bir iktisatçıdan, daha mı az çalışıyor, daha mı az efor veriyor?? Hangisinde nöbet var, hangisinde vardiya var, hangisinde milyarlık projelerin sorumluluğu var. Bırakın bu çalışmayı övücü sömürücüyü göstermeyen embesil sahte yüzleri. Gerçeği söyleyin.

Özelde çalışan bir ortalama mühendisin yaşamı işle geçip gider, ne ailesine nede kandine vakit ayıramaz. Bunu görmek çok zor değil. Ne öyle abartı ücretler nede öyle yaşam standartları yok. Kamu her şekilde bu kıyaslamayı kazanıyor. Bir kişinin aklına devlet mi özel mi sorusu geliyorsa zaten o kişi tercihini devletten yana yapmıştır. Kamudan özele beş kişi geçiyorsa, özelden kamuya 50 kişi geçiyordur. Bu da hangi tarafın şartların daha iyi olduğunun belirtisidir.

Hayatın gerçeklerini koyma, ondan sonra insanlara yol göster, kimse o kadar saf değil. Niye özel diye sorduğumzda mantıklı bir tane cevap alamadık, ya yalandan söylenen yüksek ücretler yada umut tacirliği dışında cevap yoktu. Bi de sıradan memurluk demek kötü bişey mi, sıradan işçi olmaktan daha mı kötü? Bırakın haftanın 6 günü çalışan süpermen olmayayım, sıradan haftanın 5 günü çalışan bir insan olayım.!!! Sıradan olarak izin günlerimi hesaplayım, sıradan olarak haftasonları ve resmi günler tatil yapayım.

Kamuda mühendislik yapılmaz, tamam da özelde ne kadar yapabiliyorsun? Dev sanayimiz vardı da ben nerde onu göremedim. Eğer mühendislik bir kısım insanın aklındaki yapı olsa kimse mühendislik tercih etmez, yemin billah. Sonuçta kamuda mühendislik yapamayabilirim ama bir şekilde işin hakkını görevinide yerine getiririm sonuçta üniversite mezunuyum, analiz ve raporlama yeteneğim sözel meslek mesuplarından çok daha iyi olduğunuda düşünüyorum. Mühendislik yaptığı zannedenlere de olimpiyat altın madalyası takılmıyor, işte biz bunları farkettik bazı sevgili büyüklerimiz. Benim aklımda kamu var artık, 1-1.500 liralık şantiye işlerinizi alın bir tarafınıza uygunca monte edin!!!!
 
Şimdi kimsenin elbette cevap yazma zorunluluğu yok tabi de forumda bu kadar kamuda çalışan mühendis,tekniker,teknisyen arkadaş olduğu halde sadece bir abimiz bizi bilgilendirdi.Arkadaşlar korkmayın yerinizi alacak değiliz herhalde biz sizin kurumunuza mühendis olarak gelince sizi işten de çıkarmayacaklar.Neyse sonuçta herkesin kendi hür düşüncesi isteyen yardım eder isteyen okur geçer.
Benim kendi araştırdığım bilgilere göre en iyi maaşı Dhmi kurumu veriyormuş fakat buradada pek yükselme durumunuz yokmuş ve sanırım bir de özelleşme ihtimali gündemdeymiş.
Sanırım bundan sonra ise Teiaş geliyor ve yükselme açısından da bir elektrik mühendisi için çok avantajlıymış ve maaşı da dhmi kadar yüksek değilsede iyi bir ücret var diyorlar fakat kimse ne yazık ki maaşını söylemiyor söylerse maaşları azalıyor herhalde
Saygılar.
 
Bakın özeldekiler nasıl söylüyorlar maaşları, maşallah 3.500 4 binler gırla gidiyor forumda )
 
Yok ben gerçek dünyadaki maaşları merak ediyorum ütopyadkileri değil
 
Ama eğer özeli düşünen değil özelde çalışan mühendis tekniker ve teknisyenler varsa onlarda:
Krumlarını:
Kaç yıldır o kurumda olduklarını:
Haftalık tatil sürelerini:
Net maaşlarını:
yazabilir ve böylece özel ile kamuyu karşılaştırada biliriz Hadi bakalım gerçekler açığa çıksın
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…