arkadaşlar daha önce bahsi geçen atelyeye gittim.. patronun bana dediği şu oldu bana masraf çıkartma kardeşim. dedi.. bende gerekli ölçümleri yaptım. bir kaç arkadaşa danıştım. herkes farklı bi şey söylüyor.şimdi amcam
Elektrik firması sahibi ona danıştım. malzeme aldığımız elektrik firmasının panocusu var ona telefonla danıştım. çalıştığım şirketin eski elektrik teknikeri ile konuştum. oda bilgili birisi.. farklı farklı düşünceler oldu. şaştım kaldım..
1- sistemde sabit kondansatör ve bitik durumda kondansatör görmedim.. ayrıca yapışık kontaktör de yok..bütün sistemden ayrı çalışan yani entes röleye bağlı olmayan tahmini asansöre bağlı olan asansör çalış tığında kontaktörü çeken, asansör durduğunda kontaktörü bırakan 5 kvar lık bir kondansatör var. onun beslemesini sigortasını kapattım. anlık saat değerini aldım.. bir kaç gün takip edeceğim.
2- ilk kademe kondansatörü 10 kvar 3 fazlı
3- röle entes rg3- 12 c
4- diğer kademe kondansatörlerinden bir tane 3 faz 7.5 kvar
5- bir tane 3 faz 7.5 kvar
6 bir tane 3 faz 5 kvar
7- bir tane 3 faz 2.5 kvar
8- bir tane 3 faz 1 kvar bulunmakta kalan 6 kademe için 1 fazlı kondansatörler bağlanmış. 3 tanesi bir faza diğer üç tanesi diğer faza.
9-bunlar şöyle sıralanmış 2.5- 2.5-2.5 kvar
10- 1.5-1.5-1.5 kvar.. kompanze panoya %14 kapasitif %12 endüktif gelmekte. tam sınırdayım..
amcam yani elektrik firması sahibi dedi ki.. cons 0,98 yap..2.5 kvar monofaze kondansatörleri 1.5-1.0.1.5 yap dedi..
şirketin eski elektrikçisi geldi tam müdahale ediyordum ki..sisteme..hayır öyle yapma yaparsan endüktif yükselir dedi..tavandaki aydınlatmalar yani tms armatürleri
Elektronik balastlı olarak değiştir dedi..yada led falan yap dedi..(yaklaşık 25 armatür )
malzemeleri temin ettiğim şirketin panocusu ile konştum. dedi ki bana ..onların dedikleri geçici çözüm önerileri öyle şey olmaz neden zor olanı yapıyorsun ki yapman gereken şey.2.5 olan monofaze kondansatörleri 1.0 1.0 1.5 yap ..3 fazlı olanları yani 5 kvar ile 2.5 kvar olanları daha düşük kapasiteli olan ile değiştir dedi..
patronda şönt falan dinlemem dedi.. bedavadan iş istiyor.. ne yapacağım?