Bahsetmiş olduğunuz olayın gerçekleşmesi pek mümkün değil ! Sistemde tüm yük hiç değişmeden 1 fatura dönemi boyunca 7/24 çalışmaz. Yukarıda açıkladığım nedenden ötürüde kapasitifin ilerlememe ihtimali yoktur.
Endeks ilerlememe durumu çok eskiden yalnız aktif ve endüktif mekanik sayaçların olduğu işletmelerde fazla kapasitif alanda çalıştırılarak endüktif endeksin hiç ilerlememesi durumuyla karşımıza çıkabiliyordu. Anlatılanın ise doğruluk payı milyonda bir !
Tesis 50kVA altı olacak endüktif sınır %33 olacak yani cosfi=0,98 hedeflenen cosfi rölede 0,98'e ayarlanacak endüktifden ceza yemeden 1 fatura dönemini bu haliyle bitirme mucizesi gösterebilecekki 1 endüktif yükü devreye çıkması ardından 1 kondansatörün röle tarafından çıkarılması için geçen süreçte cosfi kapasitife geçmeyecek cosfi end. 0.99 falan olacak.
Yada hedef cosfi 0,99 olacakta yük değişimi çok çok az olacak ki rölenin kondansatörü devreden çıkartana kadarki süreçte sistem kapasitife geçmesin.
Kusura bakmayın ama arıza durumu dışında bana masal geliyor bu kapasitif sayacın hiç endeks yazmama işi. Bir çok tesiste kompanzasyon kurdum birçoğunkini takip ettim, bu konuda çalışan birçok arkadaşımda var böyle bir olaya ne şahit oldum nede şahit olunduğunu duydum. Teknik olarakta milyonda bir ihtimal diyorum.