Kapasitiften Cezaya Giren Bir İşletmeye Gidiyoruz İlk Yapacağımız Ne Olmalıdır?

rezistans varsa o işletmede yani ısıtıcı agırlıkta ise rezistanslar kapasitif yazdırır
 
rezistanslar omik yük değilmidir neden kapasitif yazdırıyor ?
 
Bunu yapabilmek için birazcık tecrübe birazcık alet edevat birazcıkta bilgi olması yeterlidir.

Tecrübe ; ne kadar çok kompanzasyon yaparsan o kadar kazanırsın.

Alet edevat ; ölçü aletlerini iyi kullanmalısın ve yanında olmalı en azından bir adet kvar ölçüm cihazın voltmetren ve kısa devre cihazın olmalıdır.

Bilgi ; internet sayfaları işe yarıyor çoğu zaman teorik bilgilerde işe yarıyor ama her zaman değil tecrübe bu işin en etkili silahıdır.

İşin kısası şudur arkadaşlar ;

Firmaya gidildiğin de ilk başta sayaca bakılır arızalımıdır değilmidir sonra doğru bağlanmış yanlışmı bağlanmış daha sonra kompanzasyona bakılır kontaktörlü mü tristörlü mü diye kontaktörlü ise kontaktörlerin yapışık olup olmadığını ölçü aletlerimizle bakarız tristörlü ise tekrardan ölçü aletlerimizle bakarız sürekli iletimde olan tristörümüz var mı diye baktık her şey normal ama sistemde hala kapasitif var tekrardan bakarız sayacımıza orta gerilimden mi okunuyor alçak gerilimden mi orta gerilimden ise mutlaka yer altı kablosudur endüktör bağlamaktan başka çareniz yoktur. Baktıkki alçak gerilimden ölçüm yapılıyor bu seferde firmada ups var mı yok mu ona bakarız çünkü gücümüz düşük ups imiz büyük ise ups'imiz bir kapatırız bakarız hala kapasitif yazıyor mu diye (genelde UPS çıkıyor!!!) baktıkki UPS'imiz kapasitif basmıyor devam ederiz lambalarımıza bakarız Elektronik balast var mı diye (genelde oluyor!!!) baktıkki oradada sorun yok bir iki tane lamba açarız içerisinde kondansatör varmı diye bakarız baktıkki yok devam ederiz gezmeye tavalardaki veya dışarıdan çekilen hatlara bakarım ALPEK kablo var mı diye veya kablolar burgu yapılarak mı götürüldü diye bunların hemen hemen hepsi kapasitif oluşturur.Baktıkki bunlarda normal sistem takip edilir herhangi bir yere sabit bir kondansatör bağlanmış mı diye (genelde bazı kötü niyetli kişiler yapıyor benden başkasını çağırmasınlar çağırsalar bile çözemesinler diye) bu kadar yer gezdik firmaya bakarım asansör var mı diye genelde bazı elektrikçi arkadaşlarımız asansörlerin motorlarının kontaktörlerine paralel bir kontaktör bağlarlar sonrada ucuna kondansatör ilave ederler motor çalıştığında kondansatörde devreye girip kompanzasyon yapsın diye fakat saçma sapan hesaplamalar sonucu istenilenden yüksek bir kondansatör genelde ilave edildiği için sorun yaratır. Bu kadar gezmede illaki bulunur sorun değil mi arkadaşlar benim bunca yıllık deneyimi mi sizlerle paylaşmak istedim.İnşallah bir kaç arkadaşa yardımcı olabilmişimdir.

Saygılarımla...

İsmail Ufuk


Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.
 
buişin en kısayolu r.g.k.r niz mikro işlemcilli diğer adıyla akıllı röle ise bütün kondansatörler devreden çıkartılır ve reaktif ölçüm hanesinden yükler okunur (-)olan kapasitiftir.orada okunan yük kadar şönt reaktör bağlayacaksın.
 
röle ayarlarına ve çekilen amperaja bakarım faz dengesizliklerine karsın
 
kondansatörlerin faz dağılımlarını kontrol ediniz röleleri de ayarlama yapın
 
panodaki akım trafosuna gelen ve çıkan akımları kontrol ederim sonrada kondansatörleri kontrol ederim
 
Arkadaşım kapasitiften cezaya giren bir işletme ise ve sen bu işletmenin sorununu çözmek istiyorsan sana tavsiyem İNTER RKR 3P 13T 3 faz akım trafolu 13 kademe c/k ayarını kendisi yapan çok profesyonel bir röledir. gücün dengesizliğine göre 1 ve 3 fazlı kondansatör kullanabilirsinn. kesin çözüm..
 
arkadaşlar çok güzel bilgi paylaşımı olmuş ama Röle Ayarlarını Unutmayalım Yalnış Ayar Olabilir

kullanılan şimdiki bütün röle markaları ''akıllı röle' olduguna göre

rölenin bağlantısı doğru ve çalışmıyor birbaşka değişle kondanstör alıp bırakmıyorsa

yada Klavyeah arkadaşım biraz daha röle ayarlarını bizlere öğretirse sorun kalmaz diye, düşünmekteyim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…