Kapasitiften Cezaya Giren Bir İşletmeye Gidiyoruz İlk Yapacağımız Ne Olmalıdır?

Arkadaşlar merhaba,

Yaklaşık 7 aydır bir üniversitede çalışıyorum ve sorunum şu;
Bilinçsiz bir şekilde yaklaşık 1,5 sene kadar önce ana kampüs ve bağlı birimlere kompanzasyon panosu yapılmış. Bunların çoğu tektip, yani nereye gitsem aynı pano(kademe sayısı ve kademe değerleri açısından) ile karşılaşıyorum ve çoğu birime reaktif ceza geliyor.

Panolarda Siemens'in tek akım trafolu prophi rölesi kullanılmış.

Mesala A yerleşkesi için;

günlük 200-250 KW aktif tüketim var. Kompanzasyon panosu 5 kademeden oluşmuş. 50/5 lik akım trafosu var. Daha önceki değerler 6,25-6,25-12,5-25-50 Kvar şeklindeydi ve sürekli kapasitif yazıyordu, daha sonra bunu eldeki imkanlar dahilinde 1,5-1,5-1,5-2,5-2,5 şekinde değiştirdik ve kapasitif artışı önledik, ancak şimdi de % 25-30 civarında endüktif gidiyor(kapasitif de çok düşük değil, %10 civarında). Ayrıca 15 Kw ık bir su pompasına da münferit 5 Kvar kondansatör bağladık. Bilindiği gibi 2008 için bu da yeterli değil, benim aklımdan geçen 12 kademeli bir röle kullanarak kademe sayını artırmak, çünkü az ve dengesiz tüketimin olduğu bir yer. Bu konu hakkında tavsiyesi olan var mı? Hangi röleyi kullanmalıyız veya röleyi değiştirmeden çözebilirmiyiz?

Mesala B yerleşkesinde;

yine ortalama günlük 220 Kw tüketim var, ancak gece tüketim yok denecek kadar az. Burada da 5 kademeli kompanzasyon panosu var, bir gittiğimde fazlardan 39-32-25 A, diğerinde 45-45-40 A gibi değerler aldım. Burda da 6,25-6,25-12,5-25-50 Kvar lık kademe değerleri vardı ancak yukardakinin aksine burası endüktif yazıyordu. Sanırım kademeler büyük geliyor ve röle devreye almıyordu. 50/5 lik akım trafosu var. Kademe değerlerini 1,5-2,5-2,5-5-10 Kvar şeklinde değiştirebildik, oranları sınırlar altına soktuk ancak yine de her an aşabilecek durumda.

Evet, arkadaşlar daha bunlar gibi 3-5 yer daha var ve ne yapacağım şaşırmış durumdayım, sürekli ceza geliyor.

Adım adım yapılması gerekenleri anlatırsanız çok sevinirim. Dengesiz yüklenmenin olduğu ve geceleri tüketimin çok az olduğu yerlerde sistemi nasıl kurmalıyız? Ampermetre ile fazlardan okunan değerlere göre iş yapmak mantıksız geliyor, çünkü sürekli değişiyor. Analizörle uzun süreli izleme gerekiyor belki ama tek biyerle uğraşmıyoruz ve deneme yanıma yoluyla bieyler yapmaya çalışıyoruz...

Şimdiden teşekkür ederim...
 
Sayın uzmyrd,
öncelikle bu 3-5 yer tekbir noktadanmı ölçülüyor. tek yerden ölçülüyorsa merkezi bir kompanzasyon daha uygun çözüm olur. Ayrı ayrı ölçülüyorsa AG abonesi olmalı bu yüzden sabit grup koyma derim.
 
Sayın E-VAR,

Bunlar ayrı ayrı ölçülüyor, AG abonesi. Sabit hiçbirinde yok.
 
Birde akım trafosu 50/5A demişsin akım trafoları sağlammı gerçi günlük ortalama güç leri vermişsiniz ama bana göre üzerinden fazla akım geçmiş ve akım trafoları yanmış veya hassasiyeti bozulmuş olabilir
 

Fazlarda dengesiz yuklenmeler sonucu olusan akimlardan sadece bir fazi alarak ve diger iki fazin geriliminden yaralanilarak yapilan kompanzasyonda yanlis hatirlamiyorsam Harmonik esik degerlerinden yaralanilarak kompanze etmek mumkun. Harmonik esik degerlerinin bir onceki degeri hedef kompanzasyonu icin gecerli olan roleler mevcut.
Bu nedenle aslinda kompanzasyon rolesinin iyi secilmis olmasi sart. Sadece induktif guc yeterli degil.
Ayrica dinamik kompanzasyon oneriliyor. Transistor ve yari iletken anahtarlar vasitasiyla yapilan dinamik komp. da kapasitor omru de tabiki iyi bir devereye alma soz konusu ise artar. Isin guzel tarafi transistorlu komp.da desarj suresi neredeyse ihmal edilebilir( 70ms). Cunki bu guzel aletler 0 dereceye yakin tetikleme yapabiliyor.

Sendeki problemin ana nedeni prophinin hedef cos degerinin uygun secilmemesi sonucu kompanzasyonun yipranmasi ve kondansatorlerin verimsizlesmesi olabilir. 0,98 degeri uygundur.
Diger bir ortak hata da kondansatorlerinin hangi gerilim degerine gore secilmis olmasi. Cunki bazen 520V veya 440 V gibi degerler siparis edilmis olabiliyor ve bu da 400 V luk bi sebekede kondansatorun asil degerinden uzakta bir guce sahip oldugu anlamina gelir.Nominal degerleri kontrol etmende yarar var. Bu sorun ozellikle prophinin Learn denen fonksiyonunun yerine manual olarak kondansator guclerinin girildigi durumlarda bas gosterir.
Ayrica kontaktorlerinin ontrol etmende yara var. Devreden cikardigini sandigin bir kondansatorun kontaktor kontaklari aslinda yapismis olabilir.
Kolay gelsin
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar harbiden bu bölüm tam bir bilgi alış veriş merkezi olmuş.Bilgilerini paylaşan herkese teşekkür.Moner69 arkadaşıda isabetli tesbitlerinden dolayı ayrıca kutluyorum.
 
sn uzmyrd kampüste ölçüm faturalandırma A.G'den mi? O.G'den mi? yapılıyor bende 2,5 senedir bir üniversitenin işlerini yapıyorum Ölçüm faturalandırma O.G'den yapılmakta. A yerleşkesi için bir trafo köşkü B yerleşkesi için ayrı bir trafo köşkümü var.Bu olay çok önemli faturalandırma O.G'den ise sorunun O.G kaynaklı olabilir.
Faturalandırma A.G sayaç üzerinden ise; Bir kere 12 kademeli röle kullanman şart bu yüzden röleyi değiştirmen gerekecek, grup kondansatör güçlerini düşürmelisin. Asılında her faz için ayrı kompanzasyon yapan röleler var ama bunu kullanırsan tüm kondansatörleri tek fazlıya çevirmen lazım mali açıdan mantıklı bir işlem değil. üç fazdan akım bilgisi alan röle kullanmanı tavsiye ederim, bunun içinde iki tane daha akım trafosu takman lazım ana baraya bunlar Cl:0,5 olmalı. Röle ayarlarıda çok önemli bunları dikkatli bir şekilde yapmanı öneririm. Saygılarımla...


Gültekin bey'in sorusuna cevap ;

Yukarıda kombi sayacın bağlantısı görülmektedir. Bu devrede kompanzasyon güç kabloları kırmızı nokta koyduğum yerlere bağlanırsa eğer (Röle ayarları,akım trafo polaritesi,v.s herşey doğru yapılmış olsa dahi) röle tüm kondansatör gruplarını sırayla devreye alacaktır kompanzasyon işlemi akım trafosundan önce yapıldığı için röle göremeyecektir. Endüktif akımlar akım trafosundan geçtikten sonra kompanze edilmiş olacaktır.Sistem şebekeye kapasitif çalışırken sayaç endüktif yazacaktır
 
Bu panoda sanırım şebeke girişi Kompakt şalterin üstünden, yüklerde şalterin altında.... öyle mi..?
 
Sayın Teknikadam_41;

Anlattığım yerleşkelerin hepsinde faturalandırmalar AG sayaç üzerinden yapılıyor. Önerdiğiniz gibi, bir yerleşke için İnter'in 3 fazdan ölçüm alan RKR-3P12C rölesini kullanarak 12 kademeli bir pano yaptık 2 gün önce fakat dün değer aldığımda kapasitifin %35 oranında endüktifinde %25 oranında ilerlediğini gördüm. Kademeler, 0,5-0,5-1,5-1,5-1,5-1,5-2,5-2,5-5-5-10-10 şeklinde. Kondansatörleri tek faza çevirmek dışında bir alternatif kalmadı sanırım, ancak bunun da çok fazla uygulaması yok sanırım?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…