Kapasitiften ve indüktiften sürekli cezadayız?

herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar diğer doneleride bu gün yazıcam ama ölçümün og den yapılıp ona göre kompanze edilmesi fikri sorunu çözecek gibi geliyor çok sağolun
 
akım bilgisini ogden alacaksınız rolenize dikkat edin lutfen
 

Sn. Akel Elektrik;

Daha önce Sn. 3elibrahim' in de belirtmiş olduğu linkte bu konuya çok yakın bir konudur.

Sizin işletmenizde ki sorununuzun çözümü için ise şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Eğer bir sayaç hem kapasitif hemde indüktif yazıyorsa en küçük kademenin sisteme fazla geldiğini düşünürüm. En küçük kademeyi röle devreye alır, sonrasında ihtiyaçtan fazlası olduğuna karar verip çıkartır. Bu işlemde sistem de devamlı bir salınım oluştuğundan dolayı hem kapasitif, hem de endüktif değer okumasını sağlar.

Gerek röle sistemlerinde, gerekse sayaçların ölçüm devrelerinin minimum ölçüm seviyeleri birbirlerine çok yakındır.(yeni tip dijital sayaç ve kompanzasyon rölelerinden bahsediyorum)

Bence sisteminize bir enerji analizörü bağlayarak hangi fazdan nasıl bir güç çekiliyor ve toplama nasıl etki ettiğini araştırdıktan sonra sisteminizi ideal bir hale getirebileceğinizi düşünüyorum.

İkinci mesajınızda da jeneratör çalışması ile ilgili bir soru sormuşsunuz. Cevabı ise Jeneratörler devreye her zaman kesintili girerler. Kesintisiz olarak cihazlarınızı beslemek isterseniz UPS kullanmanız gerekir.
 
Bir yıla kadar (testleri devam ediyor) yeni ürünümüz olan KJS (Kesintisiz Jeneratör Sistemi) ile Jeneratörlerinizide kesintisiz hale getirmek mümkün olacak, biraz daha sabır
 
Bir yıla kadar (testleri devam ediyor) yeni ürünümüz olan KJS (Kesintisiz Jeneratör Sistemi) ile Jeneratörlerinizide kesintisiz hale getirmek mümkün olacak, biraz daha sabır

Bahsettiğiniz sistemlere dinamik UPS deniyor ve ve büyük tesislerde kullanılıyor.
 
Evet, çok yüksek bedeller ödeyerek kesintisiz bir jeneratöre sahip olmak isterseniz adı bu "dinamik UPS". Benim bahsettiğim farklı ve çok daha ekonomik olacak. UPS+Jeneratör ikilisinden daha uygun fiyatta olacak ve enerji kullanımında verim dinamik UPS den birmiktar daha yüksek olacak.Testleri bittiğinde detayları paylaşırız Tübitak destekli bir proje.
 
Ben de benzer bir sıkıtıyı,bir yıldan daha fazla süredir yaşadığımı yazmıştım.
Sizin gibi düşündük ve akım trafosunu değiştirdik.Fabrika bir daha eski yükünde çalışmayacak varsayımı ile,daha küçük değerde bir akım trafosu taktık.
Artık şebekeden çektiğimiz 1 amperi bile okyabiliyoruz diyelim.Fakat ben bu 1 ampere karşılık gelecek kondansatörü nereden bulacağım?
Fabrika tamamen kapalı durumdaki kompanzasyonu kolay.Kapatırım ana şalteri.Bir süre endeks alırım.örneğin 10 saat.Sonra saatlik ortalama reaktif tüketimine bakar ve bir sabir kondansatör koyarım.Fakat bu tarfo yüke binince bu durumun nasıl olacağı sorun.Sisteme ölçüm yapıyorsunuz.belirli kademeler seçiyorsunuz.Yarın bir gün bir kriz patlıyor.Aktif güç yine düşüyor.Artık daha farklı kademelere ihtiyaç duyuyorsunuz.Anladığım kadarıyla arkadaşımızın tesisindeki durum bu tarz bir şey.İşler eskisi kadar iyi olmadığı için,trafo gücünün çok altında çalışıyor.Ama ne zaman,ne kadar az çalışacağı belirsiz.Bu yüzden , elbetteki og den ölçüm çok güzel bir çözüm.Hatta keşke ucuz olsaydı da kompanzasyonu da og den yapsaydık.Fakat kompanzasyon için gerekli olan veriyi,değil og deki akım trafolarından,direkt olarak sayaçtan alsak bile,gerekli kademeler olmadıkça,reaktif endeks bir yönde artacaktır.
Bu durumda,ölçümün og den yapılmasının,tek başına çözüm olmayacağını düşünüyorum.Bize bol miktarda kademe lazım.Ayrıca her fazı tek tek kapasitif ve endüktif kompanze edebilmemiz lazım.Bir de çok hızlı bir anahtarlama lazım.Ama kondansatörleri ve kontaktörü yıpratmadan.
Bu konudaki görüşünüz ve çözümünüz nedir?
 
Bu tip problemlere,Alron'un yeni üretmiş olduğu " TRUVA " serisi cevap verecek gibi gözü-
küyor.Ancak,bu uygulamanın yapılabilmesi için,Tedaş'ın yadımcı olmaması nedeniyle,bu uy-
gulama zor uygulanabiliyor.Truva uygulamasında,kompanzasyon referansı,doğrudan,sayaç-
tan ( haberleşme çıkışlı ) alındığı için,akım / gerilim trafosu gibi referans eğerlerine ihtiyaç
duyulmamaktadır.Bu ve buna benzer uygulamalar dışındaki hiçbir çözümün,düşük yüklü sis-
temler için,sağlıklı sonuçlar üretmesinin çok zor olacağına inanıyorum.
 
fahri bey;
Aslında ben de lafı oraya getirecektim
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…