KAR mı ŞALTER mi ?

KAR da arıza olursa ( piyasadaki dandik sayısını düşünürsek ),vay başımıza gelene.Önce bağlı ve kısa devre olduğunda,bu arıza akımı ,zaten,KAR danda geçmiyormu ?

Sigorta kakr dan sonra oldugu icin kisa devre akimi ilk olarak sigortadan gecer ve sigorta devreyi keser..kisa devre akimi her iki durumda da ( oncesi sonrasi farketmeksizin) hem kakr dan hem sigortadan gecseydi her kisa devre de role degistirmek durumunda kalmazmiydik?..

KAR da arıza olursa ( piyasadaki dandik sayısını düşünürsek ),vay başımıza gelene.Önce bağlı ve kısa devre olduğunda,bu arıza akımı ,zaten,KAR danda geçmiyormu ?
Sami ustam sanki sigortalar çok kaliteli ben Sakarya/Kaynarcalı yım.Şuan kocaeli de yaşıyorum da kaynarcada başıma bir olay geldi.Adam istanbuldan araba gönderiyor elektrikçilere malzeme satmak için Sigorta satış fiyatı 2 tl.Allah aşkına çinden bu sigorta kaç tl geliyor Türkiye ye Türkiye deki toptancı bundan kaç tl kazanıyorda 2 tl.Sakaryaya gönderiyor bu sigorta ne işe yarar sizce?Şuan kaynarca daki Elektrik tesisatlarının yüzde 90 nında bu sigortalar kullanıyor.Çünkü adam tesisat yaptıracak şems marka sigorta olursa 1200tl yaparım ama Siemens olursa 1700 tl diyor elektrikçiler de 2010 yılında.
Kalite olayı başka bir şey.Yine kaynarca da yaşadığım bir olay var.Bir evde kiracı oturuyordum.Gece eve geldim televizyonu açtım Televizyon çalışmıyor.Evde elektrikte var televizyon mu bozuldu derken 2*0,75ttr kablodan bir seyyar kablo yapmıştım televizyon için bir baktım kablo kısa devre olmuş kopmuş ama sigorta atmamış kablo ince olduğu için Allah tan kablo kopmuş 2,5 kablo olsa belki ev yanacaktı.Ev sahibine gittim sigortalarını değiştireceğim dedim.Ev sahibi bana diyor ki:Bizim sigortalar çok iyi hiç atmıyor:(Sigortanın atmamasını iyi sanıyor adam.
Yani piyasada KAR lar kalitesizde sigortalar çok mu kaliteli?
Kaliteli bir sigorta ve KAR da benim gördüğüm ve yaptığım işlem önce KAR a elektriği girerim buradan çıkar bir ana sigortaya girerim sonra elektriği dağıtırım sigortalara nedeni de kısa devre olursa kısa devre akımı KAR a gelmeden sigorta da kesilsin diye!KAR üstünde 40A 30mA yazar bunu sizde biliyorsunuz ki 40A kontakların dayanma akımıdır kısa devre olduğunda 40A den daha yüksek akım geçmek istediğinde KAR ın kontakları yanar gibi geliyor bana!Ayrıca KAR ların iç yapılarınıda gördüm legrand fabrikasında manyetik alanla ayar yapılıyor KAR lara kısa devre akımına maruz kalırsa çünkü KAR 30mA de dediğimiz 30mA de açmaz 22-27mA de açar bundan yüksek ve düşük olanlar arızalı diye ayrılır.Bu kadar küçük değerdeki bir akım anahtarını kısa devre akımına maruz bırakmak bence çok doğru değil diye düşünüyorum.

Konuyla ilgili yönetmelik maddesini,sizin ekliyeceğinizi umuyordum.Yine de bekleyeceğim.Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde 52/d-V ve aşağıdaki bilgiyi incelemenizde yarar var.Kalite konusunda haklısınız.Önede,arkayada koysanız,koruma devresinin açma süresi boyunca aynı darbeye maruz kalacağından ve hiç bir farklı durum olmayacağınıda kabul etmekten başka bir seçenek yoktur.300 mA ile,30mA için,konumda farklılık olamaz.KAR akım-
ları,25-40-63 vs bu kısa devre akımları düşünülerek ! dizayn edilir.Bahsettiğiniz 22-27 mA de-
ğerleri,fark akım değeridir.22 değeride 15 tir.

Ekli dosyalar

• EMO KAÇAK AKIM RÖLELERİ.pdf
    2.4 MB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
Sizi kazandık yeter.
Ustad kesinlikle yanlış anlamayın.Bu gerçekten önemli bir konu çünkü.
Uygulamalarda ben de dahil bir çok arkadaşımız sigortadan önce bağlıyor kakr rölesini..
Paylaşmış olduğunuz dosyayı açtım ve okudum..300 ma.yangın koruma sigortadan sonra bağlanır diyor.
Üst kısımda da monofaze bir rölenin bağlantı şeması var.giriş 1p 1n sonra kakr sonra yine w otomat şeklinde..yani öncesinde de Sigorta var sonrasında da sigorta var..?
İkincisi daha birkaç gün önce danışmanlık hizmeti aldığımız bir mühendis abimiz(40 yıl),
kiralik olarak tuttuğumuz bir dairenin Elektrik projesini verdi.dairede trifaze besleme olacak.
proje de giriş beslemesi sırasıyla Kakr-K otomat-sayaç ve yine K otomat şeklinde devam ediyor..Kafam cidden çok karıştı.:)..
Verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için ayrıca teşekkürler.

Konuyla ilgili yönetmelik maddesini,sizin ekliyeceğinizi umuyordum.Yine de bekleyeceğim.Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde 52/d-V ve aşağıdaki bilgiyi incelemenizde yarar var.Kalite konusunda haklısınız.Önede,arkayada koysanız,koruma devresinin açma süresi boyunca aynı darbeye maruz kalacağından ve hiç bir farklı durum olmayacağınıda kabul etmekten başka bir seçenek yoktur.300 mA ile,30mA için,konumda farklılık olamaz.KAR akım-
ları,25-40-63 vs bu kısa devre akımları düşünülerek ! dizayn edilir.Bahsettiğiniz 22-27 mA de-
ğerleri,fark akım değeridir.22 değeride 15 tir.

İç Tesisleri Yönetmeliği Şekil - 17.

hATA aKIMI kORUMA rÖLESİ.jpg

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri