Sami ustam sanki sigortalar çok kaliteli ben Sakarya/Kaynarcalı yım.Şuan kocaeli de yaşıyorum da kaynarcada başıma bir olay geldi.Adam istanbuldan araba gönderiyor elektrikçilere malzeme satmak için Sigorta satış fiyatı 2 tl.Allah aşkına çinden bu sigorta kaç tl geliyor Türkiye ye Türkiye deki toptancı bundan kaç tl kazanıyorda 2 tl.Sakaryaya gönderiyor bu sigorta ne işe yarar sizce?Şuan kaynarca daki Elektrik tesisatlarının yüzde 90 nında bu sigortalar kullanıyor.Çünkü adam tesisat yaptıracak şems marka sigorta olursa 1200tl yaparım ama Siemens olursa 1700 tl diyor elektrikçiler de 2010 yılında.KAR da arıza olursa ( piyasadaki dandik sayısını düşünürsek ),vay başımıza gelene.Önce bağlı ve kısa devre olduğunda,bu arıza akımı ,zaten,KAR danda geçmiyormu ?
Ustad kesinlikle yanlış anlamayın.Bu gerçekten önemli bir konu çünkü.Sizi kazandık yeter.
Konuyla ilgili yönetmelik maddesini,sizin ekliyeceğinizi umuyordum.Yine de bekleyeceğim.Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde 52/d-V ve aşağıdaki bilgiyi incelemenizde yarar var.Kalite konusunda haklısınız.Önede,arkayada koysanız,koruma devresinin açma süresi boyunca aynı darbeye maruz kalacağından ve hiç bir farklı durum olmayacağınıda kabul etmekten başka bir seçenek yoktur.300 mA ile,30mA için,konumda farklılık olamaz.KAR akım-
ları,25-40-63 vs bu kısa devre akımları düşünülerek ! dizayn edilir.Bahsettiğiniz 22-27 mA de-
ğerleri,fark akım değeridir.22 değeride 15 tir.
Arkadaşlar, pano girişine kaçak akım rölesi bağlarsak çıkışınada şalter bağlamaya gerek varmı ? yoksa direk KAR dan W otomatlara atlama mi atmak gerekiyor ??? KAR varsa neden bazıları çıkışına şalter kullanıyor ?