Kayan yazı parlaklık ve afallama sorunu

Hocam zaten pnp ile sürdüm önce bc307 sonrada akım kazancı fazla olan bc327 ile sürdüm
satır kısmında problem yok ama sütun kısmında var dediğin şeyi bende düşünüyordum
Ama onu yaparsam aynı parlaklık sorununu çözeceğini sanmıyorum.
 
Benim aklıma afallama ile ilgili bir çözüm var sizlere danışıp öyle icraata geçecem.
(inşallah izah edebilirim çok koplex, neyse hadi bismillah )

1-)Gerilimi artırdığım zaman aynı zaman bütün entegrelerin(pic,max232,74164) besleme gerilimi artıyor. Pic in besleme geriliminin artması sinyal çıkışlarının artması manasına gelmediği için çıkış gerilimi ve akımı sabit oluyor.
Yaptığım devrede 74164 ün sinyal uçlarını direk pic ten alıyor yani gerilimi artırsamda 74164 ün pic ten delen sinyal uçları(clock,enable,start) aynı akımdan ve geriliminde besleniyor.
Acaba ben bu 3 sinyalide kuvvetlendirsem afallamayı ve parlaklığı halledebilirmiyim ?
 
Son düzenleme:
böyle bir şey yapıp çözüme gitmeyi düşünüyorum siz nedersiniz 74164 ün sinyalini kuvvetlendirmek işe yarar mı ?
 
74164 çıkışından çekebileceğin max. akım (yanlış bilmiyorsam)20 25 ma buda demek oluyorki sadece 1 2 ledi ancak sürebilir. Ya bunun çıkışlarına transistör bağlayarak kuvvetlendireceksin yada sana mail ile gönderdiğim şekilde uln2803a ile tersleyip pnp transistör ile 5v uygulayacaksın.clock data reset uçlarını güçlendirmen senin ledlerine gidecek akımı arttırmaz.
 
Hocam bendeki sürüm 7.2 bi zahmet farklı kaydet / isis 7.0 Desing File diye gönderirsen inceliyeceğim ilgilendiğin için çok teşekkür ederim

Eğer sendeki devrenin parlaklığı hepsinde aynı ise tekrar denerim.
 
Benim yaptığım devreyi çok kişi yaptı. başka bir sitede yüzlerce mesajı var devrenin
 
Teşekkürler arkadaşlar
Şimdi birde 33 R lik bir dirençle deneyim inşallah iyi netice verir.
Birde afallamanın nedeni PRoTeCtioN arkadaşın dediği gibi 74164 ten yüksek akım çekmesi gibi.


Arkadaşlar birde şunuda ilave edeyim;
dirençlerden kurtulmak içindir ki transistor kısmına direnç koydum, halbuki protection arkadaşımızın devresinde 30-40 tane direnç var.

Ben şöyle düşünmüştüm; akım,sütün transistorundan her durumda geçecek. O zaman 40 tane direnç yerine 7 tane dirençte aynı işi görebilir?
 
Son düzenleme:
dostum bence sorun akımdan kaynaklanıyo regülatör olarak 7805 kullandıysan bu gerilimi sabitler ama akımıda sınırlar pic 5 v la çalışır 5 v un üzerine çıktığında hem pic hemde 74164 sapıtır dolayısıyla senin yapacağn 2N3055 güç transistörünü 7805 bağlamak böylece gerilimin sabit 5 V ta kalıcak ama akımın devrenin istediği düzeye çıkacaktır. bence sorun budur. yazılımda sorun olsa devre hiç çalışmaz demi ;)
 
Devreyi tam incelemedim ama beslemeyi picten aldım diye birşey okudum.Beslemeyi pic değilde regülatör vasıtasıyla direk güç kaynağından alsaydın daha iyi olurdu.Bildiğin gibi Pic'in her bacağı max 25ma akım verebiliyor.Tarama yöntemi kullanıldığı için belki yeterli gelebilir ama matrix sayısı artınca bazı harflerde ledler sönük yanabilir.Bu sadece olabilecek bir sorun.Arkadaşların dediği gibi transistör seçimin direnç seçiminde bi etkendir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,885
Mesajlar
921,340
Kullanıcılar
451,028
Son üye
Mashiro Shiina

Yeni konular

Geri
Üst