kayar bara nedir?

Merhaba arkadaşlar;
Konuyu incelediğimde farklı yorumlar görmekteyim.Amacım bu uyğulamanın doğru yada yanlış olduğunu savunmak değil.Resimlerde görüldüğü üzere fazları taşıyan baraların üzerinde akım trafoları var, bu akım trafolarının bağlı bulunduğu roleler muhakkak vardır ve ayarlanan aşırı akımlarda veya kısa devrelerde açma vereceği enversör şalterler olması gerektiğini düşünüyorum,dolayısı ile barada oluşar aşırı akımda enversör şaltere açma gider ve sistem korumaya alınıri
Normalinde oradada T.M.Ş. veya Enversör şalter bulunmalımı evet bulunmalı fakat anlattığım şekildede koruma sağlanacagı için maliyeti düşürmek amacı ile böyle bir uyğulama yapılmış.
Eğer sistemde enversör şalter yok ise ozman durum vahim resmen hat korumasız çalışıyor demektir.
Resimleri çeken arkadaş bu konudada bilgi verirse konu daha aydınlanır.
Saygılarımla...
 
Sn.€mrah,kayar baralı uygulamalarda,AG de ana devre kesici bulunmamaktadır.AG.akım trafoları termik röleye bağlıdır.Termik röle YG tarafındaki ,trafo koruma sigortalı yük kesici hücresine açma verdirmektedir.Nadiren YG tarafında kesicili hücre bulunmakta bu seferde ona açma verdirmektedir.Sistemin başarılı bir açma yapması için;1-Yardımcı gerilim var olmalıdır.Bar 24 arızalı veya sıkıntılı ise sistem çalışmaz.2-Yük kesicili hücrede bulunan açma bobini elektriksel ve mekaniksel olarak sağlıklı olmak zorundadır.Bobin mekanik olarak bazen sıkıntı yaşatabilmektedir.Bazen yanabilmektedir.
Yani devre kesici kullanıldığında ki kadar garantili bir koruma sağlanmamaktadır.Üstelik BAR 24 lerin sürekli bakım gerektirdiği ve sistemde çoğunluk ile bozuk veya gerilimi düşmüş şekilde yer aldığı bir gerçektir.Ülkemiz gerçekleri göz önüne alındığında bu uygulama bence hiç de iyi değildir.
 
Sn.tknsyn,
Kayar bara düzeneğini daha önce görmediğimi belirterek,konudaki yorumlarımmı yapmak isterim.Ben öncelikle A.G. çıkışının kesiciye açma verdiğini ilk defa bu uygulamada sizden duydum.Buradaki yorumları sistemde,A.G. yük ayırıcısı var olarak yaptım,eğer hakikaten konu sizin anlattığınız şekilde ise bu uyğulamanın tamamiyle yanlış olduğunu birkez de ben teyit edebilirim.
Normal şartlar altında;
Kesici trafonun orta gerilim kısmında ve O.G. de oluşabilecek bir arızadan dolayı açma alır,ayrıca sekonder sargılarındaki arızadan dolayı kendini korumaya alır.
Tarofonun A.G. kısmı ise T.M.Ş. yada Enversör şalterler bulunur ve A.G. korumada bu şekilde olur.
Saygılarımla...
 
AG dağıtım panolarındaki aydınlatma devrelerinde kullanılan 2x1.5 mm2 kabloda bir kısa devre olursa acaba Sigorta açarmı acaba.Bunu bilen varmı?
 
AG dağıtım panolarındaki aydınlatma devrelerinde kullanılan 2x1.5 mm2 kabloda bir kısa devre olursa acaba Sigorta açarmı acaba.Bunu bilen varmı?

Kısadevrede açar tabii ki. Ama bu açma süresi sigortanın değerine ve karakteristiğine göre değişir. Ekteki belgeden akım-zaman eğrilerini inceleyebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Anahtarlı Otomatik Sigortalara Ait Teknik Tablo, Akım Zaman Eğrileri.pdf
    385 KB · Görüntüleme: 32
arkadaşlar bız AYDEM olarak kayar baralı tesıslerde O G aşırı akım koruma rolesı kullanıyoruz cunku cok kotu durumlarla karşılaştık.AG tarafına bu roleleri takarak bıraz olsun guven tazeledık deneyip görücez
 
Arkadaşlar öncelikle şunu söylemeliyim yüzlerce amperlim bir TMŞ bir panoyu insan hayatı için daha güvenli kılmaz. Hatta meydana gelen arızaların büyük çoğunluğu TMŞ gibi anahtarlama elemanlarında meydana geliyor. Bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar bilirler . Bir panoda patlama olmuşsa %80 ihtimalle bu girişteki TMŞ den kaynaklanmıştır. Alçak gerilim panolarındaki ana şalterin çıkarılıp enerjinin OG den kesilip verilmesi daha güvenlidir. OG tarafında kullanılan hücreler bir hata yapılmadıysa Sigorta korumalıdır. Bu yüzden yardımcı gerilimden bağımsız olarak çalışır. Yardımcı gerilim. aşırı akım koruması için gerekir. Bunun korumasınıda çıkış sigortaları yapar. Ana barayla çıkış sigortaları arasında aşırı akım arızası oluşmaz. Olsa olsa kısa devre olabilir. Dediğim gibi bu durumda OG sigortaları atar ve enerjiyi keser.

İşin özeti mümkün olduğunca manevraları AG panosundan yapmayın . OG tarafının bakımını iyi yapın.

Kolay gelsin..........
 
Kayar bara bazı durumlarda birleştirme bazen de ayırma işlemi mi yapıyor? Tam olarak anlayamadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,777
Mesajlar
930,011
Kullanıcılar
452,548
Son üye
rmznyldm

Yeni konular

Geri
Üst