Kaynak önerisi

Deriaene

Üye
Katılım
30 May 2024
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
24
Proteus devre tasarımlarında ve PLC Programlamada Uzmanlaşmak istiyorum. Youtubeda bildiğiniz herhangi güzel ders videoları varsa lütfen önerin. Birde bol bol pratik yapabileceğim. Projeler yaptıran kitaplar & kanallar ne olursa hiç farketmez lütfen önerin. Programlama için kullandığım program PIC BASİC PRO similasyon için Proteus kullanıyorum. Yönlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Genç kardeşim.Benim tavsiyem pic programlamayı ögrenmeye çalışacagınıza;bir sonraki adımda ögrenmek isteyeceginiz arm programlamayı ögrenmekle başlayın.Stm32 hakkında oldukca fazla yayın ve döküman mevcut.Zaten bu sayede de pic'in papucunu dama attı.
Ben de daha önceleri assambler ve C dillerinde pic prıgramlamayla ugraşıyordum.Şu anda bana pic ile ugraşmak eziyet olrak geliyor;zira arm işlemci ile istediklerimi çok daha basit şekilde dizayn edebiliyorum.
İşin başında gözünüze zor gözükebilir;zaman geçtikce taşlar yerine oturuyor.
Youtube de "conrol tech" adlı bir yayımcı var.Blink led uygulamasından başlayıp sırası ile adım adım ilerleyin.Ben önce videoları iki üç kez seyrediyordum.Sonra da benzer uygulamayı kendim deniyerek kendimi geliştirdim.Size de tavsiye ederim.
 
Çok teşekkür ederim. Bunu izleyeceğim. Şuan halihazırda çalıştığım mikrodenetleyiciler pic ailesi olduğundan dolayı pic programlama ile uğraşıyorum. Daha başka alternatiflerle hiç çalışmadım daha okyanusa yeni girdim ben abi
 
Tavsiyem ilk aşamada sağlam bir şekilde c öğren. C yi bildikten sonra herhangi platformda kod yazman çok kolay. İster plc kodla ister pic ister arm.
 
Bence herkes gibi ( bende dahil ) aynı hataya düşüyorsunuz

Evet programlama öğrenmek gayet güzel hoş bir iştir. Lakin programlama öğrenmeye gelene kadar bir çok aşama hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Kısa bir soru ile örnek vermek istiyorum :

1 : 5 Adet 3 fazlı asenkron motor ile çalışan bant var. Sizden bu bantların hızlarının ayarlanmasını istiyorlar ve bantlarda ürün geçişi sıklaşıp bant dolmaya başlayınca durması gerekiyor.

Nasıl bir çözüm üretirsiniz ? hangi ürünleri / malzemeleri kullanırsınız ?

____________________________

2 : Bir proje yapmanız gerekiyor pic16f628A kullanacaksınız 3 tane 220 volt AC ile çalışan Elektrik süpürge motoru var. 3 tane buton var ve 3 tane de lamba var diyelim 220 volt ac lamba.

Enerjiyi verdiğiniz anda 1. motor çalışacak 5 sn sonra 2. motor 5 sn sonra da 3. motor çalışacak hepsi birlikte 3 dk çalıştıktan sonra 1. motor duracak ve 5 sn boyunca 1. lamba yanacak söndü mü tekrar 1. motor çalışmaya başlayacak. 1. sonra 2. motor duracak ve 2. lamba 5 sn boyunca yanacak lamba söndü mü 2. motor tekrar çalışmaya başlayacak ve 3. motor duracak 3. lamba 5 sn yanacak sönünce 3. motor tekrar devreye girecek sistem bu şekilde sonsuz döngüde çalışırken 1. butona basıldığı anda 1. motor durup lamba yanacak taa ki butonu tuttuğunuz sürece buton bırakılınca lamba sönüp motor devreye girecek, 2. buton ikinci motoru durdurup 2. lambayı yakacak bırakılınca lamba sönüp motor devreye girecek 3. buton da aynı şekilde 3. motoru durdurup lambayı yakacak çekince lamba sönüp motor devreye girecek.

Bu tarz bir ürün ortaya koymanız gerekiyor diyelim ki yazılım kısmını hiç sorunsuz yaptınız fakat Elektronik devre şeması hakkında nasıl bir yol kullanırsınız Biraz bilgi verebilir misiniz ?

Konu biraz uzun oldu ama ilginizi çekerse sizi çok başka bir dünya ile tanıştırmak istiyorum.
 
Artvili kardeş;insanların gözünü korkutma.Bu işler led yakıp söndürmeyle başlar.Gerisi yavaş yavaş gelir.
Sizin sorunuza gelince:
Ben olsam böyle bir projede;eger motor hızları manuel ayarlansın diyorlarsa sorun yok;hazır sürücü kullanır;dur calış komutlarını mikroişlemciden gönderir;devreyi ona göre dizay ederdim.
Yok motor hızlarınıda microişlemci kontrol etsin diyorlarsa;
microişlemciden pwm üretir;bir kondansatör ve direnç yardımı ile sürücünün hız kontrol kısmına girer;yine aynı şekilde kontrolleri saglardım.
Sürücüyü kendim yapacam diye hiç ugraşmam;cuzi fiyatlara piyasada dolu.
Ben bu tarz işleri sürekli olarak yapıyorum zaten.benim yaptıgım uygulamalardan bir:
 
İlk soruda ki gibi bir durumda sanırım aklıma gelen ilk şey ilk önce bantların belirli konumlarını Optik yada Fotoelektrik sensörler ile desteklemek olur ki ilk önce sistem bant üzerinde ne kadar ürün var ne kadar ürün yok bunu tanımlayabilsin. Eğer bantta ürünler birikmişsse ve sıkışık bir durum oluştuysa sensörler sayesinde 3 fazlı asenkron motorlara bir sinyal gönderilmesi gerekiyor. Motorların hızını kontrol etmek için her bir motor için ayrı ayrı VFD kullanmam gerekir. Sensörlerden gelen verileri işlemek ve motorları kontrol etmek ve VFD lere uygun komutları göndermek için PLC de kullanmam gerekir. Tabii birde sistemin izlenmesi ve gerektiğinde manuel müdahale için bir HMI paneli kullanmakta verimliliği arttırırdı.

Kullanacağım VFD Siemens Sinamics V20 yada Schneider Altivar 12 olabilir. Banner QS18 serisi sensörler kullanabilirim. Siemens S7-1200 gibi bir PLC kullanılabilir Siemens KTP700 HMI kullanılabilir. Tabi devre üzerinde bağlantı şemasını düzgün yapmak için datasheetlerinden kesinlikle yardımda alırdım. Benim aklıma gelen çözüm bu şekilde daha profesyoneller belki daha kolay bir çözüm üretebilir ama ben daha profesyonel bile değilim
----------------------------------------------------------
Hocam bu soru üniversite final ödevi projesi gibi soru olmuş yazılım kısmını sorunsuz yaptığım bir senaryoda sadece sistemin çalışmaya elverişli duruma gelmesi için elektronik devre şemasını uygun şekilde hazırlamam gerektiğini farz edersek İlk önce PIC16F628A mı alır devrenin baş köşesine bi güzel konumlandırırım. PIC mikrodenetleyici ve diğer düşük voltajlı bileşenler için 5V DC güç kaynağı kullanırım. Elimde 3 adet 220 v AC ile çalışan motor ve 3 adet lamba var. PIC mikrodenetleyicisi düşük gerilimli sinyaller üretir, bu nedenle röleler ile bu sinyalleri yüksek gerilimli motorları ve lambaları kontrol edebilecek hale getirmem lazım. Her bir motor ve lamba için birer Röle modülü kullanırım toplamda 6 tane. Rölelerin bobinlerini beslemek için 12V DC kullanırım. Mikrodenetleyicimi yüksek voltaj ve gürültüden korumak benim asli görevlerimden biridir. Mikrodenetleyici ile röleler arasında izolasyon sağlamak için optoisolatorler kullanırım. Röle bobinlerinde oluşabilecek ters EMF voltajını yok etmek için her röleye paralel olarak diyot bağlarım. Optoisolatorleri sürmek için transistörler kullanırım. Motorları manuel olarak kontrol etmek için 3 adet buton kullanırım ve mikrodenetleyicinin dijital giriş pinlerine bağlarım. Buton1 RB0 Buton2 RB1 Buton3 RB2 sonra her buton için 10k lık pull-down direnç kullanırım. Optoisolatorlerin giriş ledlerini mikrodenetleyicinin dijital çıkış pinlerine bağlarım. Motor1 Kontrol RA0 Motor2 Kontrol RA1 Motor3 Kontrol RA2 Lamba1 Kontrol RA3 Lamba2 Kontrol RA4 Lamba3 Kontrol RA5 Optoisalatorlerin çıkışlarını transistörlerin bazlarına 1 k seri direnç ile bağlarım. Transistörlerin kollektörlerini rölelerin negatif uçlarına bağlarım. Transistörlerin emitter uçlarını ise toprağa bağlarım. Rölelerin pozitif uçları 12V luk güç kaynağına bağlarım. Röle bobinlerine paralel olarak diyotlar bağlarım diyotların katot uçları rölenin pozitif ucuna, anot uçları negatif ucuna gelecek şekilde. Rölelerin normalde açık ve ortak kontaklarını motorlara ve lambalara bağlarım. Motorların ve lambaların diğer uçlarını 220V AC güç kaynağına bağlarım. ( teoride böyle aklımda şekillendi de pratikte yapiyim dedim beceremedim hocam lütfen bu şemayı proteusta hazırlayıp bana resmini gönderir misiniz nerede yanlış yapıyorum görmek istiyorum kafayı yicem sabahtan beri )
Abi çok güzel sistem ya bende bu seviyeye gelmek istiyorum işte
Tavsiyem ilk aşamada sağlam bir şekilde c öğren. C yi bildikten sonra herhangi platformda kod yazman çok kolay. İster plc kodla ister pic ister arm.
hem uygulama hazırlayıp hemde progrmalamaya çalışırken öğrenmek istiyorum hocam benim kafam o şekilde öğreniyor öyle söyliyim başka türlü öğrenemiyor öğrenmeye çalışırken aynı zamandada elimin altında uygulama yapmam lazım
 
Son düzenleme:
bak güzel insan, ben ne mühendisim nede bir şey, alaylı olarak elektronik kart tamiri öğrenmiş bir meraklıyım (hem de emekli olduktan sonra) şu yukarıdaki senin yazı varya bana bilmediğim bir dil gibi geliyor. kimse emeklemeden yürüyemiyor ve koşamıyor. ve her şeyi bilmek yapabilmek zorunda değilsin. kötü örnek ben elektronikten anlamam ama elektronik kart tamir ederim. dediğim gibi her şeyi bilmek zorunda değilsin ama bilgiyi nerede bulacağını bilmek zorundasın. sana ilk cevap yazan benim konuya her ne kadar fransız olsam da sadece basit bir aramayla sorununa bir nebze çözüm gösterdim.
bak @alarmko ustamız sana en güzel çözümü göstermiş. hiç sıkma tatlı canını yavaş yavaş ilerle. unutma alfabeyi bilmen sana yazı yazmayı biliyorsun dedirtmez. dil bilgisi ve imla kurallarını da bilmen gerekir.
öğrendiğin dili yazarak ve kurallarına uyarak harika hikayeler, romanlar yazabilirsin. makine dili kalıp bir hikayedir. bu hikayeyi sen bilgin ve yeteneğin/ hayal gücün dahilinde geliştirip güzel şeyler üretebilirsin.
yolun açık olsun, şansın bol olsun. forumdan kopma, burada takıldığın sorulara cevap verebilecek çok büyük ustalar var. ben onlardan değilim.
 
Doğru diyorsun ustam. Senin ellerinden öperim. Saygılarımla. Ben bu işe sadece meraklı değilim. Evet meraklıyım ve seviyorum bu işleri. aynı zamanda bu alanın üniversitesinden mezun oldum yani hayatım boyunca yapacağım bir iş olacak bu yüzden benim benden beklenen herşeyi yapacak kadar kendimi geliştirmem lazım. OKulda herşey öğrenilmiyor işte sadece size yabancı gelen malzemelerin isimlerini biliyorum sadece. Tek fark o. Artvinli abinin soruları kafamı daha fazla çalıştırmaya ve çözüm aramaya sevk etti. yeni bilmediğim şeyleri araştırıp öğrenmeme yaradı. Zaten bana üzerinde böyle kafa yoracağım örnek uygulamalar ve sorunlar lazım. Yarın başka bir gün çalışacağım yerde benden böyle sorunları çözmemi bekleyecekler çünkü. Yukarda yazdığım şeylerde okulda öğrendiğim uygulamada kullandığım şeyler aslında yabancı bir dil değil. Tamir ettiğiniz Elektronik kartların üzerindeki şeylerin bilgisayar üzerinde hazırlanan şemadaki isimleri bir çoğu. Ama çok lüzumlumu değil tabi. Önemli olan bu işi uygulayabilmek ustası olmak.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…