KAZIM UĞUR Arkadaşdan Yardım Talebimdir.

KAZIM Arkadaş,

Bu forumda Mach3 konusunu bıkmadan okumuştum. Zaten bıktırıcı bir durum da yoktu. Ben bu kart ile de Mach3 kullanırız zannediyordum.

"Kontrol elektroniğini tam anladığınızı sanmıyorum." diyorsunuz ; tam da söz mü, hiç anlamıyorum üstad. Son mesajımda bir şeyler anlatmak istedim ama becerememişim. Durum şudur :

İlk başta konuştuğumuzdan daha geri bir makinaya geçiş icab ediyor. Dediğiniz gibi servo motorlarla ikinci bir makina yapmak icab ediyor. Şimdilik :

Diş çekmek yok. Delik delmek yok. Yüksek devir ihtiyacı yok.
Karşı ayna/pens olmadan bu imalatın başarılması imkansız. İkisinin aynı dönmesi mecburiyet. Baktık ki olmuyor, iş mili motorundan karşı pense 1:1 devir yollarız mekanik olarak. İki motorun devri birbirini tutmazsa, işin kesme anında kopma olur. Kopma, çıkıntı yada çöküntü yaratır, bu da işin reddini getirir. İkinci ayna sadece bu nedenle gerekli zaten.

Ben işin elektrik/elektronik kumandası konusunda sizi meşgul edip duruyorum. Size zahmet olacak ama, bana elektriksel olarak neler alacağımı mümkünse listeleyin ve ben bunları alayım. Motorlara boşta kumanda edebilir hale geleyim. Üstadım mekanik kısmı bana zul gelmiyor. Ne yapar eder, işin o kısmını hallederim.

Diyebilirsiniz ki, mekaniğin ihtiyacı bilinmeden kontrol elemanları planlanmaz. Sağolun karşılıklı yazışıyoruz. Yazılarınızı önceden okudum. Siz salt elektronikçi değilsiniz. İşi biraz anlatayım, meseleyi çözersiniz.

İş mili, 3 metre/3000 mm boyunda 6061 aluminyum çubuk. Çap 5 mm.

İş boyu 8 mm. İş çapı 4 mm. 8 e 4 elipsoid.

Fizvm_rot_elipsoid000.png


Tezgah, çubuktan, 8 e 4 mm elipsoidler talaşlayacak. Üzerinde yani başlangıç ve bitişlerde çıkıntı/çük yada çökme olmayacak. boy ve çap 0.01 mm toleranslı.

Malzeme ve tornalanacak çaplar bunlar üstad. Dilerim bu bilgiler, sizin bana, kumandaya dair şunları şunları alacaksın demeniz için yeterli olur.

Saygı ile...
 
Tesbih tanesine benzer bir cisim tanımlamışınız ya da ben öyle anladım.
Motor milini uzatarak aynı çaplarda kayış-kasnakla devir eşitlenebilir.
Karşı pensiniz özel olmalı.
En azından ekseni geçecek kadar kavramalı ve şekli uygun olmalı.

Eksen boyları uzun değil.
Bu sebeple , bilyalı milleriniz 16mm çap / 5mm hatveli uygundur.
Alacağınız bilyalı mil-somun toleranslarına dikkat edin .
Sınıfları var ve hassasiyet arttıkça fiyatları katlanıyor.
Aldığınız ya da seçtiğiniz yerde ilgili elemanın pdf lerini iyi inceleyin.
2 adet Z ekseni tasarlayacaksınız.
1 adet X ( diğer değişle c) ekseni olacak .
Yani 3 adet ekseniniz olacak.
Taret olacaksa bir eksende o.
Eksenlerin çakışık olmasını garanti için aynı ray kullanılabilir.
En az 20 lik olsun.

Hassasiyet için sonlandırma rulmanlarınız dandik olmasın.
Oynak yataklı rulmanlarda sonlandırma rulmanı diye satılıyor malum - olmaz.
Kendiniz yapabilirseniz büte öneririm hem ucuz hemde boşluksuz olur.

Mekaniğinize bağlı olarak 8,5Nm ile 12Nm motorlar olabilir.
8,5 deneyin.
Sürücüleriniz motorlarınızla uyumlu olmalı.

Arabirim işi şöyle.
Masaüstü pc ya da eski paralel portlu laptop kullanacaksanız bunların arabirimi çok.
Resimlerini verdikleriniz böyle şeyler.
Lakin yeni tip laptop larda paralel port yoktur.
Bunun için usb den bağlı arabirim kullanacaksınız.
Bunlarla ilgili ayrıntılı bilgiler cnc bölümünde mevcut.
Bazı usb arabirimler sadece kendi yazılımları ile çalışır mach3 tanımazlar , buna dikkat edin.
Aynı şekilde arabirim - sürücü ve motor temini için cnc bölümünde bir çok başlık var.
Yurtiçi ve dışı imkanlar anlatıldı...

Spindle motorun 2.2kW 2800 devir ve sürücüsü ona uygun yani 2.2kW olsun.
Servis - ilgi ve fiyat açısından Delta öneriyorum.

Edit :
İsim vermekle diğer arkadaşlardan gelecek yardımın önünü kestiğinin farkındasın değil mi ?
 
Son düzenleme:
[video=youtube;fJov8SdmsS4]http://www.youtube.com/watch?v=fJov8SdmsS4[/video]
 
KAZIM Arkadaş,

Karşı ayna/pens için gereken tutucu/tükürücü pensi hazırlamıştım. İş milini sürmek için gerekli olan sürücü pens dediğimiz "collet closer"ı da hazırlamıştım. Guide Bush denilen elmas yatakları her 3 iş için de önceden almıştım. Pens yuvalarının şaselerini de hazırlamıştım. Yuvaları açmadım, onları tezgahın kendi üzerinde açarsam eksen kaymasının önüne geçerim. Kızak üzeri, yuva açıcı aparatı da hazırlamıştım. Lineer kızakları 25 lik düşünüyorum.

C dediğimiz eksendeki milin çap ve hatvesinin küçük olmasını arzu etmiştim ama Mach3 ü iyice okuyunca bundan caydım onu da 15/5 mil olarak işleyeceğim.

Z ekseni kısmı, söylediğiniz gibi 1 çift paralel lineer ray üzerinde yer alacak. İki ayna/pens/yatak kısmı ve iş mili sürücü sistem bu rayı kullanacak.

Daha önce de belirttiğim gibi, ilk düşündüğüm tezgahı yapmak yerine daha geri ve tek bir iş için bu makinayı planlamış oluyoruz. Dediğiniz gibi, iş deliksiz tesbih tanesine benziyor. Kesme devri düşük olacak. Bu nedenle spindle motor olarak tavsiye ettiğiniz motorlara ihtiyacım yok. 400 rpm işimi görecek.

Elimdekilerden hariç kalan mekanik aksam için yuvarlak hesap 1.000 lira gidecek. Elimde de 1.000 lira daha kalmış oluyor. Tüm elektrik/elektronik aksamı ne tutacak hala bilemediğim için, kalan mekanik kısmı satın alamıyorum. Benim bu işe ayırabileceğim bütün bütçem bu. Şu ana kadar hazırladıklarım ve kesiciler zaten 1.200 lira tuttu.

Kumanda kartına dair o kadar okudum, hala netleşemedim. Bana harici sürücü/driver kullanabileceğim ve içine Mach3 yüklenebilen, hobi tipi olmayan bir kart lazımmış. Anlayabildiğim bu.



Frame Size:86×86mm (NEMA 34)
Step Angle:1.8 Degree
Wire Connection:Bipolar or Unipolar
Current:6.0 A (Bipolar-Parallel)
Resistance:0.6 Ω (Bipolar-Parallel)
Inductance:6.0 mH (Bipolar-Parallel)
Holding Torque:850 N.cm (1200 oz-in)
(Bipolar-Parallel)
Detent Torque:12.5 N.cm (17.7 oz-in)
Rotor Inertia:1850 g.cm[SUP]2[/SUP]
Weight:4.0 Kg
Motor Length:118 mm
Lead Wire No.:8
Wire Length:50 cm
Wire Connector:None
Shaft Shape:25 mm double flats
Shaft Length:37 mm
Shaft Diameter:Ø14 mm

Bu motoru spindle motormuş gibi kullanmak istiyorum. Okuduklarıma göre 400 rpm üretebiliyormuş. Ama bunun sürücüsü bu motordan kaç amper daha fazla olmalı bilebilmiş değilim. 2.5 A olanlara 3.5 A tavsiye edildiğini forumdan okudum ama bu iş oranla mı oluyor yoksa başka bir hesabı mı var anlayamadım. Kartlardaki amper ile, sürücülerdeki amperin arasında zorunluluk var mı, bunu dahi anlayamadım. Okudukça öğreneceğime, öylece bakakalır halim pekişiyor.

Üstadım, bana, şu kart, şu sürücüler vb sair elemanlar lazım desen ben de onları temine yönelsem daha iyi olacak.

Saygı ile...
 
Freze işlemlerinde kalem-iş parçası na fazla yük binmez ama tornada ciddi yük biner.
Step motorları index olmayacaksa spindle olarak kullanmak pek mümkün değil.
Tork ya da güçleri yetmez.
Yetecek büyüklükde olanlar ve sürücüleri hayalinizden fazla duygusaldır.

Mach3 programı karta yüklenmez.
Bilgisayara yüklenir.
Arabirim kartı bilgisayara takılır sürücüler arabirime takılır.
 
Üstad, freze-torna mukayesesinde haklısınız fakat, bu tezgah üniversal olmayacak. Çap 5 mm alüminyum çubuktan çap 4 mm iş parçasına geçiş yapacağız. Tek talaş dahi versek 0.5 mm işe dalmış olacağız. Talaşlı ilerleme müddetimiz yaklaşık 10 mm (açık yay hesabı) olacak ve F0.08 ile ilerleyeceğiz. Yani 400 RPM üzerinden hesap yaparsak ; 10/0.08 = 125 RP-Tur toplam yük devri var, 125/400 = bu da yaklaşık 19 saniye yapar. Bu motorların hiç mi canı yok. İddia da edemiyorum çünki bilmiyorum, belki de 19 saniye lineer interpolasyon fazla. Ama, kesme konusu dersen, toplam talaş boyu çok az. Kesintisiz yük süresi az. 6061 in mukavemet gücü düşük. Şahsım da profil kalem üretme konusunda hatırı sayılır tecrübe sahibidir.

Bir de bu gözle bakarsanız memnun olurum.

Saygı ile.
 
KAZIM Arkadaş,

Tezgahın step motorlardan örülmesine olan itirazınızı göz önüne alarak konuyu incelemeye devam ettim. Haklısınız, motorların gücü yetse dahi mahiyeti o yönde değil. Geriye, bütçeyi artırmak kalıyordu ben de onunla uğraşıyorum.

Mach3 ü demo olarak indirdim. Doğru anlamışsam ; torna programı, benim ihtiyacımı karşılamaktan uzak. Freze programını tornaymış gibi kullanmak icab ediyor.

Tezgahtaki karşılıklı iki aynayı spindle motor ile eşleyemeyeceğimi, step motorların da bu işe uygun olmadığını yazdınız. Servo ile bunun mümkün olduğunu söylediniz. Bunun üzerine bu iki motoru servo olarak seçmek icab ettiğini anladım ve öyle yapacağım. Sürekli ve yük altında çalışması icab eden motorları step olarak seçmeyeceğim. Maliyet yükseliyor ama, işin icabı bu imiş.

Durum böyle olunca, tezgahın yeteneklerini sınırlayıp maliyeti düşürmeye kalkmanın da bir anlamı kalmadı. İlk başta planladığım tezgaha devam etme durumundayım. Bu da 9 civarında motora kumanda etme anlamına geliyor. 7 motorla çalışabiliyor, iki bölgedeki bazı takımları canlandırmak istersem 9 motora kadar da sayı yükseliyor.

Üstadım, ben bütçemi buna uygun hale getireceğim. İşin mundar olmaması için de, bunu zamana yaymaya kalkmayacağım. Yardımlarını esirgeme, şu tezgahı 1 ay gibi bir zamanda ayağa kaldıralım.

Saygı ile...
 
Forumu izliyorsan görmüşsündür , iyi bildiğim konularda yazarım bilmediğim konularda fikir beyam etmem.
Yazdıklarıma itiraz ettin , sana ne diyebilirim ?
 
Üstad,

Step motorun alıştığım elekrtikli motorlardan farkını anlamak bir miktar zamanımı aldı. Uyarmasanız bunu anlayamazdım. Elektriği verince dönüyorsa ve bir de gücü varsa tamamdır diye düşünüyordum. Anladım ki, step motor esas olarak kısa hareketli ve gücüne göre tutma dayanımlı. Bunlar devir hesabı ile değil tutuş gücü ile öne çıkıyorlar. Pozisyonlama bakımından üstün motorlarmış. Eski CNC lerde bu adım motorları vardı ve servo yerine kullanılıyordu. Tek aşinalığım oradandır. Ama onlarda taksimat tablosu vardı ve o tabloya temas eden kömürler söz konusu idi. Dönüş/tur krizi yoktu. Ben şimdiki step motorları onların kömürsüz ve modern olanları imiş gibi zannediyordum. Belki öyledir de ama benim o vakitki tezgahımda böyle minyon motor yoktu, büyük ebatlıydı. Bu da bende yanılmaya götüren bir yargı oluşturdu.

Şahsım, bildiği noktada kararlı durur ama bilmediğim mevzuda ısrar etme durumum söz konusu değil. Ukalalık edene kimsenin bir şey öğretme ihtiyacının/arzusunun kalmayacağını bilenim. Beni bu meselede çırpındıran, maddi kısıtlılıktır. Bir hata/kusur oluyorsa, bu kısıtlı ortamı zorlamaya çalışıyor olmamdan gelir.

Konuya dair gereksiz baş ağrılarına sebep olmayayım diyerek bir soru sormak istiyorum, cevabını internet üzerinde benim anlayacağım şekli ile bulamadım :

100 kHz maksimum step frekansı ; bir kontrol kartı için bu ifadenin benim işim bakımından anlamı nedir. Mesela motor gücüne vb bir sınır mı getiriyor. Yada 100 kHz lik bir kart benim işimi görebilir mi.

Saygı ile...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,697
Mesajlar
929,063
Kullanıcılar
452,401
Son üye
begum_ovuc

Yeni konular

Geri
Üst